Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

"težave" po infarktu

Default avatar

MATEJ_A

Pozdravljeni dr. Cerar,
Obračam se na Vas s težavo , ki se mi pojavlja po "srčnem infarktu". Star sem 44 let.
Dne 22.12.2018 sem bil sprejet na IPP zaradi STEMI spodnje stene.Isti dan hospitaliziran na vašem oddelku ..... KOK-F.
Urgentna koronografija je pokazala okluzijo srednje RCA, ki je bila razrešena s trombaspiracijo in vstavitvijo dveh s citostatikom prevlečenih žilnih opornic, v ločenem posegu 27.12.2018 je bila uspešno razrešena še PCI LAD s citostatikom prevlečeno žilno opornico.
UZ srca 28.12.2018 je pokazal strukturno in funkcijsko normalno srce, brez segmentnih motenj krčenja.
Kontrolni pregled na polikliniki imam v 6. mesecu.
Glede na izvide oz. zgoraj napisano naj bi bila zadeva brez posebnosti. Imam pa skoraj ves čas prisotno blago bolečino pri srcu, ta bolečina se ob naporu poveča. Poleg tega imam občutek kot da bi čutil "žilne opornice", to "čutenje" opornic se spremeni v bolečino pri določenih položajih telesa , npr. ko ležim na levem boku.
Ob sprejetju naj bi bilo ugotovljeno da imam "zamašene" dve glavne dovodne žile srca.
To mi je tudi povzročalo,oz. je bil vzrok za hitro utrujenost ob naporu.
Po teh posegih bi se verjetno moralo prenašanje naporov izboljšati, vendar glede tega še vedno ni najbolje.
Za odgovor se Vam lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.
Matej A.
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

žal nisem v bližini službene računalnika, da bi dokumentacijo natančno pregledal. Zaključim pa lahko, da je šlo pri Vas za pravočasno prepoznan miokardni infarkt, ki akutno pustil posledic na srcu v smislu znižanega iztisnega deleža, zagotovo pa je delno pustil brazgotino. Zato stanje po takšnem infarktu ni takoj nikoli enako kot pred njim - potreben je čas, zdravila in malce počitka oz. počasi stopnjujoče vadbe, da se srce "opomore". Če zdravil ne bi bilo in bi ob tem celo pretiravili z napori, bi se brazgotina zagotovo povečala.

Veliko ljudi tudi opornice, vsaj krajši čas, čuti, kar sčasoma izgine - v nekaj mesecih.

Malce nenavadno bi bilo, da bi imeli težave že v mirovanju, ki se ob naporu ne bi pomembno ojačale oz. da bi napor sploh zmogli, a - vseeno bi svetoval previdnost in v primeru slabšanja težav predhodno kontrolo pri kardiologu z napotnico Vašega zdravnika pod zelo hitro.

Sicer "tip" bolečine ob pomanjkanju kisika srčne mišice (t.j. ishemijo) že poznate - bolečina ob tem je enaka kot tista ob infarktu, le morda nekoliko znosnejša.

Torej - če stanje ne bo kmalu bolje ali se poslabša - ne čakati na kontrolo v juniju...
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine