Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Razlaga izvida

Default avatar

Naja111

Pozdravljeni,
prosila bi za razlago izvida ter komentar kako resno je zdravstveno stanje.
Najlepša hvala.

Lp, Naja.
Priponke

izvid 3.jpg
(29.09 KiB)

izvid 2.jpg
(113.1 KiB)

izvid 1.jpg
(170.98 KiB)

Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

glede na zapisan UZ srca, ki ne govori za jasno desnostransko srčno popuščanje (ni pa izvid natančen, le orientacijski), ter na vrednost BNP, ki ni izrazito povečana, le blago, se zdi bolj, da gre za bolezen jeter, ki je vodila v ascites. Otekline v oči tudi niso znak srčnega popuščanja. Seveda pa v medicini ni nič enoličnega.

Strinjam se z izvidom dr. Ivartnik Merkačeve (ki je, mimogrede, odlična zdravnica), da je smiselna gastroenterološka diagnostika, preden natančneje iščemo kardiološke vzroke. Vsekakor med diagnostiko potrebuje tudi natančen UZ srca za oceno funkcije desnega prekata.

Za dodatna vprašanja sem na voljo!
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine