Forum.Over.Net

Starševski čvek

Pretežek prvošolec

Default avatar

Ne vem več kaj naj z našim buckotom

Naš prvošolec ima na 134 cm 40 kg. Ne vem več kaj naj delam.
Obseden je z OHji, je vse v velikih količinah (če bi ga pustili) - od krvavic repe zelja ni da ni - to pišem, da ne bo kdo mislil, da se baše samo s pomfrijem in nugetsi ( to dobi samo za tavelike praznike na obiskih). Zraven telovadbe v šoli ima še gimnastiko 1x tedensko in 2x tedensko atletiko. Čez teden priznam, da se doma bolj malo gibamo, ker prihajava domov ob 17:00 potem pa še vse ostale obveznosti. Do 16:00 je v varstvu med 16-17 pri dediju in babici (tam dobi kar precej nepotrebnih kalorij pa se jim ne da nič rečt :(( ) Med vikendi pohodi, kolesarjenje, skiro, rolerji, nogomet, trampolin, poleti plavanje, preganjanje s sosedovimi otroci naokoli. Je sicer zelo močen (pri fizičnih opravilih - recimo delanju drv) in pa vzdržljiv (tek, lovljenje - premaga par let starejše ipd).

Kako se naj lotim, da mu omejim apetit. Kot že rečeno ima velik apetit, nesejo ga OH - kruh, makaroni, mlinci, ipd. Če ni drugega, si vzame kos kruha in žveči samega :(
Doma med tednom kruha sploh nimamo raje - v šoli nastavljenega, da si ga lahko sami jemljejo. Učiteljica mu ne more skoz stat za ritjo.
Default avatar

Nkeichi

Popoldne ga vpiši na trening kakšnega borilnega športa.
Default avatar

lejdy

otrok je aktiven, verjetno tudi mišičast. Popolndne mu poskušajte omejiti vnos Oh, naj poje več sadja in zelenjave
Default avatar

iskren odg

Mamica, kako pa ste ostali s težo? Imate tudi ostali v družini odvečne kilograme? Ali sta vidva z možem normalno suha, pa babi in dedi tudi?

Ker če imata tudi vidva z možem preveč kg, najprej spremenite prehrano in prehranske navade doma. Bodita zgled.

Če sta preobilna dedek in babica, se skušajte z njima pogovoriti na način, da problem debelosti niso samo zalita lička, ampak so zadaj zdravstvene težave.
Default avatar

Ne vem več kaj naj z našim buckotom

Zdravnica pravi, da naj poje kosilo v šoli (imajo ga ob caa 13:00) ter zvečer več nič. Še eno kosilo poje pri dediju in babici med 16:00 in 17:00 uro, potem pa za večerjo nič več. Kvečjemu pol šalce mleka, bolj zato, ker ima v glavi, da "mora" večerjat pa še to pol pusti - če mu bi dala kruh/žemlj bi maznil 3 kose.

S tem drugim kosilom se mi trga srce - naj gredo vsi jest, njega pa pošljejo od mize? Dedi in babi ne kosilita prej, ker sta oba še v službi, potem pobereta vnuka in gresta kuhat kosilo.
Default avatar

Ne vem več kaj naj z našim buckotom

Moževa družina je precej pretežka - ITM 30 in več. Moj oče je tudi bil svoj čas, dokler ni zbolel, sedaj je suh :(. Jaz sem po mami bila kot najstnica underweight z nič gibanja kljub nažiranju z junkom, sedaj sem "normalna", ampak ne jem popoldan drugega kosila.
Default avatar

Nkeichi

Zdravnica ima malo čudne ideje, če naj bi ob 13 imel zadnji obrok.
Default avatar

nenormalno

Ne vem več kaj naj z našim buckotom je napisal/a:
nehaj obsesirat s tem. da od enih dalje ne bi jedel nič več? pa kaj je zdravnica normalna?
doma ukinite vse ogljikove hidrate in sladkarije, ne jih imet doma, poskusite se pri babici in dedku dogovorit, da mu kruha naj ne dajejo, potem pa držite ta režim, in vztrajajte na gibanju in na tem, da poje čim več zelenjave.

slej ko prej se bo otrok potegnil v rasti in potem bo suh
zdaj je po višini na povprečju za 9 letnika (!), pri teži pa gre malo preko, ampak ne dosti. če bi imel 35 kil bi bil na istih percentilih
Default avatar

dedi in babi

Ne vem več kaj naj z našim buckotom je napisal/a:
Mogoče sta pa res onadva problem. 2 kosila na dan. To je preveč.
Zajtrk, kosilo in ob 17 ih lahka večerja in to je to.
Pijemnaj samo vodo.
Zjutraj na tešče pol limone ali celo v 4 deci tople vode.
Čim več naj pije vode, da si napolni želodec.
Srečno.
Default avatar

ah ja

Fajn, da je otrok toliko aktiven, a samo z aktivnostjo, brez omejitev pri hrani žal ne bo šlo.

Zahteva zdravnice je prehuda, neizvedljiva.

Jaz bi se trenutno osredotočila na to, da otrok ne pridobiva teže. Če bo izgubil kakšen kg, tudi OK, ampak važno, da se ne redi. Prihaja v obdobje intenzivne rasti in če boste težo uspeli obdržati, bo do pubertete vse OK.

Če ima otrok apetite, ga je izredno težko nadzorovati, če se sam težav s preveliko težo ne zaveda.

Predvsem je pomembno, da je otrok zaposlen, s čimerkoli že. Ker ponavadi otroci postanejo lačni, ko jim je dolgčas. Dokler se jim dogaja, se na hrano niti ne spomnijo.

Jaz bi se osredotočila predvsem na količino in kakovost hrane. Obroki pa morajo ostati redni. Če je v šoli kosilo, lahko seveda nekaj poje tudi ob 17.00. Vendar naj bo takrat bolj meso/zelenjava in le za vzorec, ali pa nič OH. Ti naj bodo čim bolj nepredelani, polnozrnati, predvsem zato, ker jih otroci navadno ne marajo in jih posledično manj pojedo, pa še hitreje in za dlje časa nasitijo.

Ukinite čim več predelane hrane. Čim manj mesnih izdelkov, predelanih žit, instant zadev iz škatel, sladkarije (piškoti, pecivo ...) samo domače, ukinit sladke pijače ... Vse to naredite brez nekega pompa, enostavno ukinite. Če bo otrok vprašal, zakaj ni tega in tega, ne sme bit nikoli odgovor, zato ker ti tega ne smeš, ker si predebel. Ampak nekaj v stilu, ker to ni dobro za nas, za naše zdravje ...

Prav je, da se zavedate, da ima otrok preveliko težo in da skušate ukrepati, vendar bodite pazljivi. Otrok ne sme dobiti občutka, da se vse vrti okoli njegove prehrane, ne sme se počutiti, da mu hrano drastično omejujete, res postopajte po manjših korakih in pazljivo, da ne boste zašli v prehranske motnje.
Default avatar

sadje in zelenjava

Ne vem več kaj naj z našim buckotom je napisal/a:
Babi in dedi naj mu data to drugo kosilo, a naj mu naložita manj na krožnik. Razumem, da stari starši ne znajo reči "ne" in da bo padel tudi kak priboljšek, zamiži na vse skupaj, ker ti je varstvo pomembnejše ta trenutek, čez nekaj let ga ne boste več potrebovali, pa bo drugače.
Doma naj otrok je le sadje in zelenjav, večerja zelenjavna, tudi če bo vse pojedel, bo to manj kalorij.
Giba se očitno dovolj, morda bi ga res vpisali na kak borilni šport, da ima 2-3x tedensko še trening popoldan in sori, ampak večini nam, ki se bašemo s hrano, nekaj manjka v življenju in s hrano to nadomeščamo, borilni športi pa kreijo tako telo, kot duh in mislim, da je to tisto, kar fantiček potrebuje. Ko sem sama pri 40ih poštimala stvari v glavi, sem "čudežno" izgubila kar nekaj kil in zdaj že nekaj let nisem debela, hrana mi je gorivo za telo, ne pa filanje duše.
Default avatar

tole priporočam

sadje in zelenjava je napisal/a:
A nisi prebrala, da se s starimi starši ne da nič zmenit?
Priporočam knjigo Vitki in zdravi otroci, ki jo je napisal Jon Gabriel.
Default avatar

Kosilo2

Ok. Naj vam zdravnica preračuna koliko kalorij lahko poje v enem dnevu.
Verjetno jih lahko poje okoli 2000.
Nekje 1200 jih telo potrebuje za delovanje (gretje telesa, pretok krvi, dihanje, metabolni procesi,...), ostalo pa se nalaga v telesu.
Seveda jih nekaj pokuri s športom, ampak tisto ni skoraj nič.
Npr. Že dva deci mleka ima 100 kalorij.
Kosila pa itak veliko več.
In če je 2 kosili pridobi ogromno odvečnih kalorij, zaradi katerih se redi.

Preračunajte koliko kalorij poje v enem dnevu.
Zajtrk, malica, kosilo šola, kosilo babica, večerja. In če umes je še kakšne priboljške ali pa sladek sok, pridobi še več odvečnih kalorij.

Sedaj se vam smili, kako ne bo jedel pri babici, ko pa vsi jejo. Čez 6 let pa se vam bo smilil, ker bo predebel in se bodo norčevali iz njega in tudi sam se bo slabo počutil.

Naj pri babici je samo juho, ali pa samo solato, če že mora jesti. Njegovo telo ne rabi še enega dodatnega kosila.
Drugače pa naj med kosilom riše ali pa bere knjigico na kavču.
Normalno, da mu bo kakšen mesec hudo, potem pa se bo navadil, da ne je.
Default avatar

ah ja

Kosilo2 je napisal/a:
Tole je nasvet za odrasle. Tule pa gre za 7 let starega otroka, ki bo s takim načinom samo pridobil prehranske motnje.
Default avatar

lunila

Tvojemu otroku pripada dieta v šoli. Kruh lahko učiteljica omeji. Namesto tega naj bodo nastavljena jabolka. Kot starš imaš do tega pravico. Samo reči moraš. Kot drugo - moji tudi hodijo na gimnastiko. Trenerji jih ne silijo početi stvari za katere jim ni. Otrok, ki ni za gimnastiko, tam le zgublja samozavest. Enako na atletiki. Vpišite ga na šport, ki ga ima rad in ga motivira. Uspešen otrok je srečen otrok. Biti vedno najslabši je polom za otrokovo samozavest. Predvidevam, da debel otrok ne zmore tega, kar na gimnastiki počnejo suhi, gibcni in močni otroci. Na atletiki je vedno zadnji? Lepo.
Otrok dobi preveč kalorij. Predlagam drugačen režim hranjenja. V šoli podaljšano bivanje. Izkoristite priložnost. Šolsko kosilo. Podaljšano bivanje vsaj do 15:30 ure. Lačen bo prišel domov, pa kaj. Babica mu bo dala ubozcku ornk kosilo in to ga bo držalo do večerje, za večerjo pa bo dobil jogurt z musliji. To je to. Ne bo lačen, ker je taka večerja za otroka dovolj. Nekateri otroci v tej starosti komaj kako žlico spravijo vase, pa jim nič ne manjka. Tudi juha je dobra večerja. Sicer so pa vaše navade sicer lepe, hrana je top, je pa redilna. Predobro kuhate. Skenslajte peciva, rogljicke, domačo peko. Delajte štrudl brez sladkorja. Pomislite, da je to, kar vas otrok je sedaj, za njega slabo.
Domnevam, da radi kuhate, da mu tudi s tem kažete ljubezen, toda ljubezen v prvi vrsti ne sme škoditi. Sicer ni ljubezen.
Nič zato, če stari starši ne upoštevajo vaših priporočil. Redko kateri so drugačni. Nadaljujte s športom in pazite, da mu bo šport tudi v veselje. Ne gre drugače. Rokomet, košarka, plavanje, vse kar ga veseli. Gimnastika je težek šport. Če otrok ni uspešen, je žalosten. Se mora res vedno soočati in učiti sprejemati neuspeh?
Moja otroka trenirata v klubu. Resno, pravo gimnastiko. Starejši je super. Zmaguje. Mlajši je drugačen - za njega to ni to. Ravno tako je nagnjen k debelosti, čeprav ni debel. Ima 116 cm in 20 kg. Starejši ima 136 cm in 29 kg. Hranita se enako, pa ta mali nabira kilograme in jih ne porabi. Gimnastika ni zanj. Pol stvari, ki bi jih moral početi, ne počne. Razmišljamo o nogometu, pač o nečem, v čemer bo vsaj povprečno dober. Košarka ne, ker ne bo velik, glede na dednost. Otroku je treba najti šport, ki mu odgovarja. Tako pač je. Lahko bo vaš dober na gimnastiki malo kasneje. Preverite ga. Rad dela kolesa, spage, stoje, se vrti na igralih v parku - na tistih za viset recimo. Naredi vzmik, toč? Ga to zanima, si to sploh želi?
Torej shujšati mora predvsem zaradi samozavesti. Šport je super zadeva, vendar če nisi konkurenčen, zna biti nočna mora. Kot drugo, sladkor in maslo ven iz prehrane. Pohanje in klobase, hrenovke, ven iz prehrane. Kmečka hrana je redilna hrana. Krompir in maslo ali olje ne gredo skup. Žal. Hudo je spremeniti navade. Rižote naj je, jaz mojim včasih za kosilo dam "le" orado in rdečo peso. Pojesta celo ribo. Sita sta. Za malico popoldan sadje in narezano papriko. Za večerjo jogurt z musliji. Sita sta, kri je dobra. Mi smo vsi nagnjeni k debelosti, zato je treba paziti kaj se je. Žal. Kdor ima veselje pri kuhanju in hranjenju zelo trpi. Ampak žal je treba. Če prehrana ne bo pomagala pri izgubi kilogramov sina, bo treba do zdravnika. Resno govorim. Poslali ga bodo na pediatricno kliniko na razna testitanja njegove presnove. To ni hudo, je pa nadležno in najbrž si tega ne želite.
V kolikor je otrok zdrav, normalno presnavlja in nima sladkorne, so za debelost 7 letnega otroka krivi starši. Grdo se sliši. Otrok je za svojo debelost kriv takrat, ko se zaveda, kar mislim, da se zgodi nekje pri 15 ih letih. Takrat si bo sam izbral, če želi biti suh ali debel. Do takrat ste za njegovo debelost krivi vi.
Nič ne bodite žalostni, ste na dobri poti in kažete, da vam je za otroka mar. Ste dobra mama. Glede starih staršev - ne krivite jih, ne jezite se, podkusajte prositi, ne ukazati, da bi otrok manj in drugače jedel. Če ne bo šlo, pač ne bo. Tudo moj otrok pri starih starših je pohanje in ostale nesmiselne dobrote. Tudi v čaj padeta 2 veliki žlici sladkorja in klobasa je takooo dobra. Tudi moje prošnje ne pomagajo. Dokler je otrok v njuni hiši, veljajo njuna pravila. Zato pazim kdaj in koliko je otrok v njuni hiši. Družijo se lahko, s tem da otrok tam ni na kosilu in večerji. če nočeta upoštevati mojih navodil, sem otroka primorana odmakniti od njihovega štedilnika. 1 X mesečno pa zagotovo jesta tam. Če gresta na počitnice, te počitnice trajajo 3 dni in domov se vrneta težja za 3 kg. Okorela in lena. Vse zaradi maščobe, ki sta jo tam pridobila. Potem 1 teden hujšamo.
Default avatar

Ne vem več kaj naj z našim buckotom

Zaenkrat zelo rad hodi na vse možne zadeve - tudi športne - v šolo gre z veseljem predvsem zato, ker "po pouku pa bo atletika". Tako je že od vrtca. Začudoma sploh ni med zadnjimi, ker ima precej kondicije (ni šprinter, zdrži pa na "dolge proge") ter je precej fizično močan (že v vrtcu je pomagal zlagat metrska drva, vlačit veje, nosil cigle ko smo zidali, ni da ni. Giba se rad. Strah me je dneva, ko mu več ne bo do gibanja :S
Default avatar

Kosilo2

ah ja je napisal/a:
Ja, to je nasvet za odrasle, ker za nasvet sprašuje odrasla oseba-mama.

Ni blo mišljeno, da otrok šteje kalorije, ampak da mama naredi pregled nad njegovimi kalorijami v dnevu. In ugotovi, da preje preveč kaloričnih obrokov. Modra se mama sploh ne zaveda, koliko kalorij imajo posamezna živila. In mu naredi zvečer tople sendviče, namesto, da bi mu naredila gris. Itd.

Vsak bi lahko malo pri sebi pogledal koliko kalorij rabi za svoje telo in bi bilo manj brezveznega prenažiranja. In hranjenja s hrano, ki ima samo kalorično vrednost in nič hranilne.
Default avatar

Ne vem več kaj naj z našim buckotom

Se pravi, lahko od dr zahtevam, da mu da za šolo potrdilo, da mora imet dieto?
Nisem dobro razumela - priporočate, da doma ukinemo kosilo ali ne?
Napotnico za endo že imamo.
Default avatar

gapštz

Kakšna sta starša? Kakšen zgled ima doma? Kakšna sta bila starša kot otroka?

Če vse to štima, potem pa res ne vem, od kod fantu tak tek. Če je doma pravi zgled, ga otroci poberejo.

Mu je nekdo kot malemu govoril "priden, priden", ko je zmazal tri krožnike tenstanega krompirja?

Če ja, potem samo priden poskuša biti.