Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Protibolečinske in druge tbl, rentgen in nosečnost

Default avatar

Ema_H

Pozdravljeni,

zanima me, če je lahko kaj narobe, v kolikor PRED nosečnostjo jemlješ kup protibolečinskih tablet (doreta 325mg, ibuprofen 400mg, analagin 500mg, lekadoli, nalgesin S), v skupnem trajanju nekje en mesec vsakodnevnega jemanja - zaradi poškodbe. Do dneva nastopa nosečnosti sem jemala navedene protibolečinske tablete, potem pa ne več. Rekla bi, da odkar traja nosečnost, torej od 1. dneva nosečnosti nisem zaužila nobene od navedenih tablet (točno do tega dne pa redno, en mesec, kot navedeno, veliko količino tablet - toliko kolikor je predpisano, da jih lahko dnevno največ zaužiješ, zaradi res hudih bolečin). Vendar sem zaskrbljena in me zanima, če so dlje ostale v telesu in lahko kakorkoli škodujejo plodu.

Omeniti moram še nekje 10 rentgenov (celotnega telesa), ki so bili prav tako narejeni pred nosečnostjo in CT glave, hrbtenice. Zadnji rentgen 4 dni pred nosečnostjo. Kar pa menda ni nevarno?

Po poškodbi je sledil še poseg, pri katerem je prišlo do poškodbe živcev čeljusti, ne gre za trajno poškodbo, vendar pa so mi predpisali jemanje B-complexa. Kako je glede tega, ga lahko sedaj v nosečnosti jemljem še naprej?

Pomagam si tudi s homeopatskimi kroglicami, za celjenje in proti bolečini. Ustno votlino izpiram s tantum verde, uporabljam določena olja (kot je Faraonovo) za lajšanje bolečin mažem predel. Kakšno je vaše mnenje glede navedenega v nosečnosti? Ker nekako si bolečine moram olajšati.

Glede na vse navedeno predvidevam, da lahko kljub vsemu uživam prenatalne kapsule Novalac (sem jih tudi v času jemanja protibolečinskih tbl)?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč in želim lep preostanek večera,

Ema
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
da ne bom preveč "nakladal" naj na kratko odgovorim, da na RTG in protibolečinska zdravila zdaj pozabite, kaj je faraonovo olje nimam pojma in o njem ne znam povedati nič, vse prenatalne prehranske dodatke pa lahko uporabljate naprej. V nosečnosti zelo na splošno so od protibolečinskih zdravil z relativno visoko varnostjo dovoljeni paracetamol (vso nosečnost) in metamizol (Analgin) nekje do 27. tedna nosečnosti.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------