Forum.Over.Net

Starševski čvek

Zdrava prehrana, zdrav način življenja, na koncu pa jo je pri 40-ih infarkt

Default avatar

Počivaj v miru

Soseda se je zadnje desetletje posvečala zdravemu načinu življenja. Popolnoma je spremenila življenjski slog. Nehala je kaditi, pitje alkohola je zelo omejila. Fitnes in tek: stalna spremljevalca. Zdrava športna prehrana.

No, na žalost pa je nekaj dni nazaj doživela srčni infarkt, stara komaj 40 let. Žal mu je podlegla. Počivaj v miru.

Ob tem pa se mi poraja vprašanje, ali se je res vredno tako truditi za zdravo življenje, na koncu pa ravno tako umreš, kot vsi? Samo enkrat se živi. Uživajmo življenje, pa četudi ne ravno popolnoma zdravo. Na koncu vse čaka ista usoda.
Default avatar

v rodu

Počivaj v miru je napisal/a:

Pri nekaterih ljudeh so kapi v rodu.Naša soseda je umrla pri 42-tih, njena sestra pri 27-tih.
Default avatar

Mogice pa M

Tut od pretiravanja s fitnesom in tekom te lahk kap. Treba je poslusat, kaj ti sporoca telo. Genska zasnova ma tut vlogo pr tem.
Kaj je za koga "zdravo" je zelo relativno. Najbolj zdravo je ziveti uravnotezeno. Se prav, ne pretiravat z nicemer. Vedno so pa izjeme, ki potrjujejo pravilo.
Default avatar

Teta fani

Ta tvoja soseda se je rekreirala zato ker se je ob tem in po tem dobro počutils in ker je uživala v tem. Sama se rekreiram zato ker v teku uživam in ne trpum kot meni avtor. Danes pretekla 15 km v sončku noro lušno. Kdaj un kako bom umrla pa ne vem in me niti ne zanima. Un dragi avtor kljub temu, da ne pijem, kadim....uživam življenje na polno. Moj moto je počni stvari v katerih uživaš oz v katerih ti je lepo. Če je tebi kul da si vsak vikend totalka nažgan in poješ pol praseta na teden ter pokadiš šteko cigaret lej ok potem je zate to lajf. Zame je lajf, da se konec tedna vsedem na motor in grem za par dni na furo ali da oddelam šiht in grem odtečt svojo traso. Ali da se z držbo dogovorimo da gremo na 100 km trail, ......vsak po svoje
Default avatar

lima llama

14 ur dnevno čičanja v računovodstvu, ob tem je našla čas za vse sorte visokogorje (ponoči najbrž, ker je podnevi čičala v računovodstvu 14 ur), pri 72-ih pa maratone laufa. Pol se pa pejd.

Zaradi takileh računovodij daljšajo delovno dobo tudi tistim, ki malo manj čičajo na šihtu.


https://www.rtvslo.si/moja-generacija/n ... eto/479045
Default avatar

Robi...

Naivni ljudje, ki mislijo, da bodo s par leti zdravega načina življenja, izbrisali 20 letno nalivanje z alkoholom in zanemarjanje zdravja.
Default avatar

Brita k

Robi... je napisal/a:
Pa zakaj se ti ne da dopovedat, da ljudje ne športajo zato, da bodo dlje živeli in da bodo kao zdravi pa večno živeli temveč zato ker uživajo v tem ker se ob tem dobro počutijo in ker si zbistrijo glavo da zdržijo vse pritiske v službi.

Res pa je, da nas je večino začela športati okoli 40 leta, ko nas otroci ne potrebujejo več toliko, ko imamo stanovanjski problem rešen itd itd in ko imamo spet čas zase in za svoje potrebe.
Default avatar

Robi...

Brita k je napisal/a:
Pa saj, če uživaš in se dobro počutiš, tudi pričakuješ, da boš dlje živel.
Problem je, da na zdravje ljudje začnejo misliti šele takrat, ko jih začne kaj zajebavat.

Potem pa imaš takšne butaste teme, kjer butasti ljudje vlečejo butaste zaključke, da se ne splača skrbeti zase.
Default avatar

Brita k

Robi... je napisal/a:
To ni res jaz se rekreiram, da si zbistrim misli ter da si naberem kondicijo da ne samo psihično ampak tudi fizično lažje zdržim tempo v službi. Briga me kok časa bom živela itak bomo vsi umrli.
Rekreirati pa sem se bolj intenzivno začela ne ob pojavu težav ampak ko so otroci malo odrasli in ko mi je začel ostajati čas.
Default avatar

Robi...

Brita k je napisal/a:
Če te ne bi brigalo za dolžino življenja, potem tega ne bi počela. Tebi je mar, le priznati si nočeš.
Default avatar

Mogoce pa M

Brita k je napisal/a:
Pa pust ga no. Sj vids, da je vseved. On ima zmeraj prav. Sploh glede zdrave prehrane. On je nad nami, on je ko bog, ce verjames vanj.
Default avatar

jhtgn

Danes se meja za kap znižuje, tako srčno kot možgansko. Če ne bi začela z zdravim načinom življenja bi jo verjetno pobralo že leta prej. Sicer pa predvidevam, da je v novem načinu življenja uživala kot pravi tudi ena zgoraj. Ko enkrat začneš aktivno živet je to čisti užitek. Tudi zdrava prehrana zna biti zelo dobra. Vzroki za infark so različni, mogoče je bil pa dejavnik velik stres. Kaj veš kaj jo je mučilo znotraj in kakšne odnose je imela z ljudmi okoli sebe ... Naj ji bo mirna zemlja.
Default avatar

Bryx

Kaj je zdravo zivljenje? To da kolesaris v vseh vremenskih razmerah , te prepiha, premoci, potem gres jest v gostilno. Sama ne kolesarim, ne tecem, sem pa zelo aktivna, veliko se gibam med delom, zjutraj spijem sodo bikarbono z limono, kuham doma, jemo zdravo. Sem jeklenega zdravja, niti prehlad se me ne loti, na bolniski nisem bila ze 10 let niti 1 dan. Tudi otroci niso nic bolni. Poznam pa primere ljudi, fitnes, kolo, tek, a samo da zapiha, ze je bolan.
Default avatar

EinMal

Celo življenje zdrava prehrana, zdrav način življenja, šport, brez stresa ni da ni....pa te na cesti zgazi nekaj ali pa sam kam zapelješ.

A veš ne moremo vedet kdaj in kako, napisem pa lahko:

Bog in njegova božja mati sta nad oblaki, na vrhu in jemljeta k sebi izbrane in nudita božje varstvo, božje olje, ni da ni..tko da ....kar si vsak sam želi! Dan ko bosta vsakega izmed nas poklicala k sebi in se odločila, da nam žiivljenje na zemlji odvzameta in data našemu telesu nezemljsko obliko, nam grešnikom ni znan.
Default avatar

Vesel oče

Se strinjam:

Naivni ljudje, ki mislijo, da bodo s par leti zdravega načina življenja, izbrisali 20 letno nalivanje z alkoholom in zanemarjanje zdravja.

Dodal bi še: kajenje cigaret, travce, deviantno spolnost, stres pri dilanju,...., potlej pa vseeno skočiš skozi okno!
Default avatar

fghdghtr

Počivaj v miru je napisal/a:
Za lep videz in dolgo življenje ni pomemben način (stil) življenja ampak je 90% odvisno od GENETIKE.Genetika je daleč najpomembnejša pri teh dveh dejavnikih.Samo žal se genetike ne da spreminjati imaš kar imaš.Lahko si največji pijanec in živiš zelo nezdravo pa boš dočakal 80 let brez kakšnih večjih bolezni.Seveda na nesreče s smrtnim izidom (delovne,prometne itd) se pa ne da vplivat in se lahko zgodijo vsakemu.
Default avatar

Gunnar

znanstveno dejstvo, zdrava prehrana ne obstaja....
zdrav način življenja? v nezdravem svetu, ki smo si in so nam ga ustvarili? utopija...
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

·uʍop əpısdn əɥʇ

Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken.


Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Gosturnca u solat še ni konc sveta.
Default avatar

Robi...

fghdghtr je napisal/a:
Strokovnjaki so že zdaleč odkrili, da geni niso fiksni in jih lahko spreminjamo.
Sicer pa za to ne rabiš biti znanstvenik, ampak imeti samo zdravo pamet, da to ugotoviš.
Default avatar

Robi...

Pri epigenetiki je pomembno spoznanje, da se lahko takšni pridobljeni označevalci na genih v posebnih primerih tudi dedujejo oziroma prenašajo na potomce. Če se epigenetski zapisi na molekuli DNK tvorijo v spolnih celicah, lahko vplivajo tudi na več kasnejših generacij potomcev. Ena od raziskav je denimo pokazala, da so imeli dečki, ki so že v mladosti kadili in se nezdravo prehranjevali, otroke in vnuke, ki so imeli v povprečju krajše življenje kot potomci dečkov iste populacije, ki so imeli bolj zdravo otroštvo. V obdobju tvorbe spolnih celic pri dečkih naj bi se namreč vplivi okolice preko epigenetskih označevalcev vpisali v molekule DNK njihovih spolnih celic.

https://kvarkadabra.net/2015/05/epigene ... asa-usoda/
Default avatar

nikotin je jeba

Počivaj v miru je napisal/a:
Žalostno , ampak resnično. pri nekaterij so kapi , infarkti gensko podedovani.Pa tudi če je prej nezdravo živela (kajenje in vse ostale pregrehe), je telo plačalo svoj davek - ne spuca in ne očisti se vse v 10ih letih - sploh nikotin je pa razlog v 70% za vse rake, infarkte, kapi......