Katere tradicionalne slovenske jedi imate najraje?
Matevž, ta zmaga, sam hecno, ko ga pa tudi jemo 3x na leto :)))
Drugače pa klobase, pa te spet jemo glih ene 2x na leto :)))
Štruklje tudi 2x letno.
Kislo zelje in repo imamo radi, jemo skoraj tedensko 2x, a ko je matevž, je praznik :))) Kaj pa vem, saj če bi ga večkat naredili, mogoče sploh ne bi bil več tako dober.
Uf jst se ne morem odločit ni šans. Jedi na žlico, mesne dobrote, zelenjava, slaščice, ni da ni…včeraj in danes sem (bil) na ješprenčku, ki blazno rad pripravim in pojem, vendar je še toliko drugih jedi, da res ne morem izpostavit ničesar. Veliko lažje bi mi bilo iz kontra smeri štartat…rdeča pesa, jetrca, ledvice, krvavice, žolca, te jedi mi nikakor ne pašejo in se niti ne trudim😊
Iz Koroške mi je všeč: Krompirjeva juha s povojčkom
Iz Savinjske obožujem: Smetanovo murke in zbeljen fižol
Jota (ampak samo iz kislega zelja) spada kam, na Kras ali na Primorsko?
Repo jem v prekmurski bujti repi.
Matevž spada med dolenjske jedi?
Krvavice imajo v vsaki pokrajini drugačen recept, sedaj večkrat jem prekmurske ajdinske in prosene.
Pražen krompir (restan) ne vem ali ima geografsko poreklo?
Kranjska klobasa se ve od kod je.
Dödoli.
Bograč.
Prekmurska tünka.
Žujca (ali prezvuršt) z bučnim oljem.
Za potico ali prekmursko gibanico mi je vseeno.
Ne jem pa mohanta.