Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Škarpena - luske

Default avatar

primorske pupe pliz

Kupila sem škarpeno. Zamrznjeno. Še dobro, da sem šla na gugl, kjer piše, da moraš odstranit vse luske.
Kaj pa če jih ne odstaniš? Kako v nulo spucat te kose, ker imajo prav špičaste plavuti?
Hudoo, če se raniš.

In potem samo v pečico, vejico rožmarina, rezino limone in posolit.
Hvala za vsak nasvet.
Default avatar

QBR

Jaz vse bodice porežem s kuhinskimi škarjami. Luske odstranim tako, da z nožem strgam v nasprotni smeri. Se pravi, od repa proti glavi.
Kar se strupa v bodicah tiče, pa ne skrbi. Pri cca 70°C razpade in ga ni več.
______________________
Default avatar

hvalla vam

QBR je napisal/a:
Jaz vse bodice porežem s kuhinskimi škarjami. Luske odstranim tako, da z nožem strgam v nasprotni smeri. Se pravi, od repa proti glavi.
Kar se strupa v bodicah tiče, pa ne skrbi. Pri cca 70°C razpade in ga ni več.
A da vse porežeš stran še pred peko?

Kar se pa lusk tiče, si se verjetno zmotil? Jih strgaš od glave proti repu?
Kaj pa če kakšna ostane na koži? Se to občuti?

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

QBR

hvalla vam je napisal/a:
QBR je napisal/a:
Jaz vse bodice porežem s kuhinskimi škarjami. Luske odstranim tako, da z nožem strgam v nasprotni smeri. Se pravi, od repa proti glavi.
Kar se strupa v bodicah tiče, pa ne skrbi. Pri cca 70°C razpade in ga ni več.
A da vse porežeš stran še pred peko?

Kar se pa lusk tiče, si se verjetno zmotil? Jih strgaš od glave proti repu?
Kaj pa če kakšna ostane na koži? Se to občuti?

Hvala in lep pozdrav!
Plavuti porežeš nekje do polovice in je ok. Strup je itak le v konicah. Pač toliko, da se ne pičiš, ko odstranjaš luske in jo mariniraš.
Če boš luske strgala od glave proti repu, boš ribo le božala. Nobena luska ne bo padla stran, razen če je žvau že toliko stara, da razpada.
Če kakšna luska ostane v koži, tudi ni nobene panike. Baje je tudi dobro za zobovje, saj ne rabiš zobotrebca.
______________________
Default avatar

Tinka Polovinka

QBR je napisal/a:
hvalla vam je napisal/a:


A da vse porežeš stran še pred peko?

Kar se pa lusk tiče, si se verjetno zmotil? Jih strgaš od glave proti repu?
Kaj pa če kakšna ostane na koži? Se to občuti?

Hvala in lep pozdrav!
Plavuti porežeš nekje do polovice in je ok. Strup je itak le v konicah. Pač toliko, da se ne pičiš, ko odstranjaš luske in jo mariniraš.
Če boš luske strgala od glave proti repu, boš ribo le božala. Nobena luska ne bo padla stran, razen če je žvau že toliko stara, da razpada.
Če kakšna luska ostane v koži, tudi ni nobene panike. Baje je tudi dobro za zobovje, saj ne rabiš zobotrebca.

Jaz jo isto tako zrihtam, sicer se vedno poškodujem zraven, samo škarpene to ne moti😂
Default avatar

QBR

QBR je napisal/a:
Jaz vse bodice porežem s kuhinskimi škarjami. Luske odstranim tako, da z nožem strgam v nasprotni smeri. Se pravi, od repa proti glavi.
Kar se strupa v bodicah tiče, pa ne skrbi. Pri cca 70°C razpade in ga ni več.
Še to. Primi žvau za rep, nož nastavi pravokotno in povprek ribe, nalahno pritisni in potegni, da gre nož proti glavi. Luske gredo še prerade stran. Polno jih bo po pultu, ploščicah, omarici, pa tudi po stropu. Zato je dobro, da čez nož položiš servieto.
______________________
Default avatar

hvalla vam

QBR je napisal/a:
QBR je napisal/a:
Jaz vse bodice porežem s kuhinskimi škarjami. Luske odstranim tako, da z nožem strgam v nasprotni smeri. Se pravi, od repa proti glavi.
Kar se strupa v bodicah tiče, pa ne skrbi. Pri cca 70°C razpade in ga ni več.
Še to. Primi žvau za rep, nož nastavi pravokotno in povprek ribe, nalahno pritisni in potegni, da gre nož proti glavi. Luske gredo še prerade stran. Polno jih bo po pultu, ploščicah, omarici, pa tudi po stropu. Zato je dobro, da čez nož položiš servieto.
Uspelo je. Očistila luske.
Ampak če jih drgneš od glave proti repu, gredo stran lepo. Frčijo, če jih z nožkom zahaklaš od repa proti glavi?? :-)))
Pri nas v kampu (itak nevedni lublančani) so vedno čistili ribe tako, kot sem jaz mislila do zdaj (od repa proti glavi, v nasprotno smer in je res vse frčalo).

Zdaj sem dala tri lepe komade v porcelanast pekač., gor sol, česen v prahu in rožmarin.
Čez eno uro obrnem, ponovim začimbe + par rezin limone. In par kapljic olja.
Dam pečt za dobre pol ure v pečico na 180 stopinj.

Zraven bo pa krompirjeva solata pomešana s kislim zeljem.

Hvala vam! Vi znate.
Default avatar

kaaaaaaaaaaaaaaaaj

hvalla vam je napisal/a:
QBR je napisal/a:


Še to. Primi žvau za rep, nož nastavi pravokotno in povprek ribe, nalahno pritisni in potegni, da gre nož proti glavi. Luske gredo še prerade stran. Polno jih bo po pultu, ploščicah, omarici, pa tudi po stropu. Zato je dobro, da čez nož položiš servieto.
Uspelo je. Očistila luske.
Ampak če jih drgneš od glave proti repu, gredo stran lepo. Frčijo, če jih z nožkom zahaklaš od repa proti glavi?? :-)))
Pri nas v kampu (itak nevedni lublančani) so vedno čistili ribe tako, kot sem jaz mislila do zdaj (od repa proti glavi, v nasprotno smer in je res vse frčalo).

Zdaj sem dala tri lepe komade v porcelanast pekač., gor sol, česen v prahu in rožmarin.
Čez eno uro obrnem, ponovim začimbe + par rezin limone. In par kapljic olja.
Dam pečt za dobre pol ure v pečico na 180 stopinj.

Zraven bo pa krompirjeva solata pomešana s kislim zeljem.

Hvala vam! Vi znate.
Se pravi da boš ribe pekla uro in pol?! Ubila jih boš! Pa saj škarpene niso tako velike ribe no, pol ure je čisto dovolj, ali še to ne.
Default avatar

preberi še 10 x

kaaaaaaaaaaaaaaaaj je napisal/a:
hvalla vam je napisal/a:


Uspelo je. Očistila luske.
Ampak če jih drgneš od glave proti repu, gredo stran lepo. Frčijo, če jih z nožkom zahaklaš od repa proti glavi?? :-)))
Pri nas v kampu (itak nevedni lublančani) so vedno čistili ribe tako, kot sem jaz mislila do zdaj (od repa proti glavi, v nasprotno smer in je res vse frčalo).

Zdaj sem dala tri lepe komade v porcelanast pekač., gor sol, česen v prahu in rožmarin.
Čez eno uro obrnem, ponovim začimbe + par rezin limone. In par kapljic olja.
Dam pečt za dobre pol ure v pečico na 180 stopinj.

Zraven bo pa krompirjeva solata pomešana s kislim zeljem.

Hvala vam! Vi znate.
Se pravi da boš ribe pekla uro in pol?! Ubila jih boš! Pa saj škarpene niso tako velike ribe no, pol ure je čisto dovolj, ali še to ne.
Napisala je, da bo pekla pol ure.
Preberi še nekajkrat, da boš dojela. Da ti drugič ne bo treba paničarit, jaooo krota!
Default avatar

preberi še 20x

preberi še 10 x je napisal/a:
kaaaaaaaaaaaaaaaaj je napisal/a:


Se pravi da boš ribe pekla uro in pol?! Ubila jih boš! Pa saj škarpene niso tako velike ribe no, pol ure je čisto dovolj, ali še to ne.
Napisala je, da bo pekla pol ure.
Preberi še nekajkrat, da boš dojela. Da ti drugič ne bo treba paničarit, jaooo krota!
Napisala je 'Čez eno uro obrnem...' . Kako ti to razumeš? Da bo riba stala nekje eno uro, nato jo obrnila in pekla pol ure? Zakaj bi morala stat v pekaču eno uro?
Default avatar

koliko kosti

Koliko koščic, tistih lasnih pa ima kaj ta riba?
Default avatar

koliko kosti

Koliko koščic, tistih lasnih pa ima kaj ta riba?
Default avatar

važn d s ti pametn

v paci je napisal/a:
preberi še 20x je napisal/a:


Napisala je 'Čez eno uro obrnem...' . Kako ti to razumeš? Da bo riba stala nekje eno uro, nato jo obrnila in pekla pol ure? Zakaj bi morala stat v pekaču eno uro?
V paci stoji uro in pol in daš pečt! Jaoo glpače, vam je treba vse narisai pa še vam ne bo jasno!

A res obstaja tok blesav narod, ki ima dostop do neta????
Pol naj napiše da je riba v paci oz se marinira. Pa to ne rabi obračat, jo lahko takoj začini in pusti pri miru. Eni ste pa res tolk pametni da že škodi.
Default avatar

Kako pa ohranit sočno

Pečena škarpena, meso gre stran od kosti kot po maslu. Slastno.

Kako pa zdaj to do jutri ohranit, da ostane sočna?
Default avatar

ni problema

Meni pa vedno ribe v nulo spucajo v ribarnici, luske in drobovje. Samo spečem, pa je.
Default avatar

Badass

QBR je napisal/a:
Jaz vse bodice porežem s kuhinskimi škarjami. Luske odstranim tako, da z nožem strgam v nasprotni smeri. Se pravi, od repa proti glavi.
Kar se strupa v bodicah tiče, pa ne skrbi. Pri cca 70°C razpade in ga ni več.
To kar prodajajo zmrznjeno kot "škrpino" je rdeči okun in ni strupen.
Default avatar

jaz svetujem

Jaz obložim škarpeno z grobo soljo, potem gre koža zlahka dol skupaj z oklepom, ki se naredi.