Prehrana in kulinarika

prigrizki

Default avatar
Pozdravljene!

Sicer vas redno berem in tudi kaj skuham/spečem po vaših receptih, zdaj pa vas prvič prosim za pomoč, saj z iskalnikom nisem nič pametnega našla. V ponedeljek praznujemo sinov rojstni dan in bi rada pripravila več jedi oz. prigrizkov - takih, da bi lahko čimveč pripravila vnaprej, da ne bi potem samo stregla. Nekaj idej že imam (prav tu sem našla recept za pitulice), ampak gostov bo veliko in rabim še kak recept.

Hvala in lep dan ter dobro kosilo!
Default avatar
Pri nas nas podobno čaka čez en mesec; in ravno sem hotela zastavit isto vprašanje.
No, pri nas bodo zagotovo gnezdeca (jaz jim tako rečem: listnato testo razvaljam, premažem (kisla smetana+jajce+bazilika), dodam šunko in sir ali pa samo sir, zavijem v rolado in narežem na cm široke kroge - to potem spečem v pečici), pa popečene bučke v solati, razne vrste sirov (npr. sir s česnom v olivnem olju).
Zdaj pa čakam še na kakšne ideje :-)

Prijetno praznovanje Ajs
Default avatar
pitulice ze imas. naredis lahko se par namazov- tunin, kaksen zelenjavni, skutin z zelisci....pripravi se par solat-rizeva,makaronova,piscancja...
pa klasika: prsut,sir,gobice, tatarski biftek....nic nisi napisala,koliko je otrok star t.j. bo veliko njegovih vrstnikov...lp petra
Default avatar
Tole je zbrano iz tega foruma gotovo bo vmes kaj primernega:
PRIGRIZKI


V ponedeljek praznujemo sinov rojstni dan in bi rada pripravila več jedi oz. prigrizkov - takih, da bi lahko čimveč pripravila vnaprej, da ne bi potem samo stregla. Nekaj idej že imam (prav tu sem našla recept za pitulice), ampak gostov bo veliko in rabim še kak recept.

Pri nas nas podobno čaka čez en mesec; in ravno sem hotela zastavit isto vprašanje.
No, pri nas bodo zagotovo gnezdeca (jaz jim tako rečem: listnato testo razvaljam, premažem (kisla smetana+jajce+bazilika), dodam šunko in sir ali pa samo sir, zavijem v rolado in narežem na cm široke kroge - to potem spečem v pečici), pa popečene bučke v solati, razne vrste sirov (npr. sir s česnom v olivnem olju).
Zdaj pa čakam še na kakšne ideje :-)


Ker če je nimaš potem pridejo bolj na vrsto razni kruhki z namazi (tunin, olivna tapenada, liptaver, jajčni) pa nadevana jajčka recimo in kaj kislega zraven. V pečici imaš pa na voljo vse vrste pogač - v tujini no pa tudi pri nas se dobijo že pripravljena testa - kvašeno, osnova za pico, listnano, vlečeno. Vse to običajno niti valjati ni treba, samo še nadevaš. Iz kvašenega razne pica polžke, s tuninim nadevom, z ocvirki ali slanino, s popečeno zelenjavo, s sirom - vse samo nadevaš kot za potico, narežeš na rezine in s prerezano stranjo navzgor spečeš v pečici. Dobro toplo ali hladno. Testo lahko samo položiš v pekač, potrosiš z začimbami in naribanim sirom, z nožem označiš koščke in spečeš. Potem se to samo razlomi...
Razni žepki iz listnatega ali vlečenega testa (boljše bo listnato). Nadevi enaki kot zgoraj, šunka/sir/ paradižnik, popraženo mleto meso, lahko z zelenjavco ali brez, popraženi šampinjoni. Oblikuješ žepke in hop v pečico.
Če kaj ostane je dobro tudi za drugi dan za v ruzak in na smučišče.


Drugače pa lahko narediš pizze, tudi mini pizze bi bile ok. Ali pa hrenovke v testu, francosko solato, ali kakšno drugo solato s poli salamo, pohančke in pomfri, tople sendviče, kakšno slano varianto muffinov in seveda pitulice.
Potem pa ne vem... če so za torto, drugače pa kakšno drugo pecivo, ali pa potica, če ti je ostala od praznikov.

Z listnatim testom je kar nekaj hitrih in poceni variant.
1. listnato testo razvaljaš, namažeš s stepenim jajcem (slanim) in posuješ: en pekač parmezan, en pekač sezam, en pekač mak, v enega pa dam polovičke neolupljenih (rjavih, a brez lupine) mandljev. To zrežeš na kvadratke, rombe, trikotnike... in daš v pečico. Je dokaj hitro pečeno, a ne vprašaj po minutah, ker ne vem (5-15 cca - glej). To so zelo majhni a okusni koščki, ki jih imajo vsi radi, vsaj pri meni.
2. listnato testo razvaljaš in zrežeš na večje pravokotnike ali kvadrate. Notri daš lahko: 1/2 hrenovke, košček šunke in sira ali kaj podobnega (jaz obvezno vmes urinem plutovinast zamašek med tiste hrenovke - namesto hrenovke. Glej to presenečenje, ko nekdo ugrizne v to). Lahko pa narediš tudi čistko v hladilniku: skuta, jajce, sol in ostanke raznih sirov, salam in podobnega zmelješ, zmešaš in s tem polneš žepke.
3. tudi pitulice so pripravne, čeprav iz vlečenega testa.
4. pizzete: kvašeno testo razvaljaš, namažeš s kečapom ali šalšo, posuješ zmiksan sir in šunko, nato pa vse skupaj zviješ v rulado, ki jo surovo razrežeš. V pekač jo polagaš kot pitulice in potem spečeš.

To je bilo par poceni in enostavnih variant. Vse lahko že malo prej pripraviš in potem samo mečeš v pečico. Tisto prvo pa je itak boljše ohlajeno.
Pa lepo praznujte, s takimi ali drugačnimi prigrizki. No, najbrž bodo mamo spodili, ko jih nafutra.

Sir in šunko narežeš ali debelo naribaš, zmešaš z jajcem, narežeš francosko štruco na koščke, namažeš z margarino, na koščke daš mešanico, zložiš na pekaš in daš v pečico. Časovno se ne spomnim a, ko začne sir tečt je že dovolj.:)
Lahko pa tudi spustiš jajce, pa tudi večje kose kruha lahko vzameš.


Včeraj smo imeli praznovanje, vendar razen pri štrudlu, drugje nisem uporabila listnatega testa. Sem pa zato goste "fascinirala" s pitulicami, kruhom v obliki rožice - recept je bolj spodaj napisala sonce rumeno, namazi, domačo pico, kruhovimi rogljički in pehtranovo potico - recepte za večino stvari sem dobila na tem forumu - punce, hvala!
Lahko pa tudi iz listnatega testa narediš mini pice oz. uporabiš poljuben nadev ali pa listnato testo enostavno razvaljaš, razrežeš na razne oblike, posuješ s sezamom, makom,.... Dober je tudi piščančji ali puranov file v listnatem testu - file na hitro opečeš v ponvi, nato pa položiš na razvaljano listnato testo, dodaš še malo goste paradižnikove omake, začiniš, previdno zaviješ v zavitek in spečeš; lahko pa oblikuješ tudi blazinice s posameznimi koščki mesa.

Lahko naredis slano, da narezes razne oblike, premazes z jajckom ali beljakom, na vrh potreses razna semena po okusu( janez, mak,sezam ...), vtisnes polovicko oreha, mandlja, lesnika.

Sladki zepki, polnjeni s skuto ali marmelado,cokolado( kot tisti Pecjakovi).

Verjetno si vesca ravnanja z l. testom, da lepo naraste. Pekacek oplaknes z vodo in ko namazes z jajckom, pazi, da ti ne stece po robovih, ker se potem sprime in ne lista.



Kaj pa prigrizki iz listnatega testa? Kupiš zamrznjeno listnato testo, odtajaš, razvaljaš, poljubno narežeš - na trakove, kvadratke,... in posuješ z različnimi zadevami: sol, sezam, mak... Ampak mislim da je tole najboljše sveže narejeno.
Ali pa kakšne "slane palčke" iz kvašenega testa?

Slaniki (recept sem dobila na netu!)
0,5 kg moke
0,5 kg skute
0,5 kg margarine
sol
Naredi testo, ki naj počiva en dan v hladilniku. Potem ga razvaljaj, razreži z modelčki za pecivo, premaži z raztepenim jajcem, potreseš s kumino, sezamom, grobo mleto soljo... Na 200 stopinj peci, da so zlate barve.

Slane palčke
0,5 kg moke
2,5 dl mleka
1 dl olja
2 dkg kvasa
1 žlička sldkorja
1 žlička soli
Zamesi, razvaljaj. Namaži z jajčko, posoli, potresi z makom, sezamom...

Sirovi keksi /krekerji/

25 dag moke
1/3 pecilnega praška / jaz dam kvas/
10 dag masla
10 dag naribanega sira
1 rumenjak
2 žlici kisle smetane
beljak
potreseš s kumino,sezamom

Moko zmešamo z maslom,pecilnim /ali kvasom/, pregnetemo,dodamo maslo in rumenjak. Naresimo testo,ki ga zvaljamo /3-4 mm/,izrežemo kekse poljubnih oblik,premažemo z meljakom in potresemo. Pečemo pri 200 stopinj približno 10 minut.


kakšne hrenovke, piščančje perutničke, bučke, krompirček... vse pečeno na žaru, bi pa lahko tudi otroci jedli. To je samo moje mnenje, sicer pa ponavadi otroci ob takih priložnostih niti nimajo časa jest :o)
Lahko pa poskusiš tudi s sendvički... v knjigi "Kid's party food" imam eno luštno idejo...
"Traffic light sandwiches"
Kruhke (v velikosti toasta) prereži na pol, da dobiš pravokotnike.
Te kose obloži s sirom. Na eno tretjino položi odrezan konček paradižnika (češnjevca), na drugi konec položi okroglo rezino kisle kumarice. Pokriješ s polovičko kruha, v katero izrežeš 3 (cca. 2cm velike) kroge.
Upam, da je razumljivo napisano, na slikici so tako luštni semaforji :o)

Sama sem poskrbela za koscke sira,izrezanega na figurice; so ga jedli
kar brez kruha.Vedno pa so (vsaj pri 3 letnikih) vzgale na zaru pecene
sardele ali se bolje sardoni in girice-vse; je malce hrustljavo,kar je otrokom vsec.Mamice naj pri tem pazijo in jim pomagajo.Sicer so izkoscicene sardele,potem panirane in ocvrte tudi za take skrate. Grisini,palcke in seveda od sadja - jagode,ki jih lahko na tak dan pomakajo v skodelice s sladkorjem. Sladoled bo prima.
Vem,da sem imela na mizicah tudi polnozrnate piskotke,ki so si jih nekateri
kar sami namazali z nutelo ali viki kremo.Bilo je packanja in veselja:)))

Pizzete. Testo za kruh sem razvaljala, namazala s paradižnikovo omako s precej origana, posula z mletim sirom in šunko, zrolala in rezala cca 1 cm do 1,5 cm debele rezine. Rezine na pekač in v pečico. So prijetne za otroke, ker niso mokre, jih kar držijo v roki in divjajo naprej, nič se ne umažejo. So dobre tudi mrzle.


Želela bi jima pripraviti nekaj posebnega, pa ne dragega preveč in ne kompliciranega. Pa ne klasične narezke, ker jih imamo že vrh glave, ampak, ....... ampak, kaj???
Najprej mi je padla na pamet hladna solata izcvetače, brokolija in korenčka z oljem in kisom. Kaj pa zraven?
Pitulice
spečeš takšne mini kifeljčke iz kvašenega testa (kvašeno testo vzhajaš (namesto vode daš mleko), potem razdeliš na več delov, vsakega nato razvaljaš v krog - in krog razrežeš na bolj ozke trikotnike. zaviješ v kifeljške, postaviš na pekač, pomažeš z jajčkom in hop v pečico). Za "pomako" pa nerediš npr. tunin namaz (tunino konzervo, zdenka sirček, malo majoneze - pretlačiš s paličnim mešalnikom (ali vilico) da je lepo mazavo. Druga pomaka je lahko (če imate to pač radi) kisla smetana, v katero zamešaš že kupljene kotany mešanice za pomake (v zelenih vrečkah - vse tri ki jih imajo so zelo dobre). In še recimo kisla smetana, v katero zamešaš (suh) drobnjak ali bazliko in malo česna v prahu. Takšna zadeva ni draga, pa vedno je bila dobro sprejeta. Fino je če zraven narediš naprimer še hrenovke pečene v listnatem testu (da bo vsaj malo "mesa". In seveda pitulice ;-).


Lahko narediš tudi rolado z ajvarjem.

Testo:
5 jajc
5 žlic moke
pecilni prašek
1 kisla smetana
3 žlice ajvarja

Za kremo:
1 kisla smetana
500 g naribanega feta sira (lahko daš manj sira, kot je v receptu)
4-5 strokov česna
malo peteršilja
Spečeš rolado in še toplo zaviješ v krpo. Ko je hladna jo namažeš z kremo, ki si jo dobro zmešala in postaviš v hladilnik.

prisporočam ti :
- različne namaze ( tunin, liptaver, grgonzola in smetana, tatarski biftek, kako fino domačo pašteto)
- različne vrste pit oz. pitulice, kot jih kliče BABI, nešteto možnosti za nedeve
- slano pecivo iz listnatega testa (polnjeno s šunko, sirom malo bešamela ali kisle smetane, ali s šinačo, blitvi in skuto ali z ralično zelenjavo+bešamel)
- skuhaš prekajeno govedino jo zrežeš na tanke rezine, dekoriraš na velikem okroglem pladnju, spodaj daš liste solate ali rukole ali radiča gor položiž meso, preliješ z omako (kisla kumarica, trdo kuhan jajček, oljčno olje, poper, sol, malo čebule)
- spečeš Stefanie pečenko (mleto meso+trdo kuhana jajčka zaviješ v rulado, lahko dodaš še liste ohrovta ali blitve (blanširane), spečeš in lahko postrežeš hladno. No zaenkrat toliko LP

Grisini palčke, različnih okusov in dolžin, oviješ s rezinam pršuta in ji zložiš v široke kozarce ali višje skodelice.

Gobov namaz. sama ga se nisem delala. mogoce ti bo prav prisel!? naredis ga lahko ze prejsnji dan.
250 g sampinjonov
100 g cebule
2 stroka cesna
40 g masla
1 zlica paradiznikovega pireja
1 zlica kisle smetane
40 g majoneze
malo petrsilja
sol,poper
Sampinjone operes,narezes in zmiksas /bolj na grobo/. na olju preprazis drobno narezano cebulo,dodas nasekljan cesen,gobe..so,poper. na rahlem ognju prazis.....tekocina mora izpareti. dodaj par. pire,kislo snetano,majonezo,drobno narezan petrsilj.premesas in odstavis,se dosolis-po potrebi...namaz spravis v hladilnik.
zraven ponudis popecene kruhke /lahko so koruzni/,kisle kumarice, redkvico ..lahko tudi trdo kuhana jajca.

zares enostaven in osvežilen tunin namaz:

konzerva tune (v kozici zmečkaš z vilico)
4x zdenka sirčki (dodaš in zmečkaš),
dodaš 2-3 žlice majoneze
posebej zmiksaš ali sesekljaš pol čebule (majhne) in dve kisli kumarici ter strok česna ter dodaš masi. Popraš, malo rdeče paprike.

Če je pregosto, dodaš majonezo ali pa kislo smetano ali pa dve žlici kisa od kuamric
če je pretekoče, dodaš sirčke.
Vse delaš od oka. Morda izpustiš čebulo ali česen, če tega ljudje ne marajo, vendar potem ni tako okusno.
Zares osvežilno in vsi hvalijo. Prileže se k prepečencu.

FETA NAMAZ

Kupiš feta sir (v tatrapaku, stane cca 500 sit), dodaš dve žlici olivnega olja in veliko veliko sesekljanega česna in peteršilja. Dobro premešaš in v hlčadilnik počivat.
Zelo dobro, malce pikantno. Full se prileže s prepečencem.


Pomarančni parfe s punčevo omako

Za parfe:
3 rumenjake
70 g sladkorja v prahu
300 ml sladke smetane
150 ml pomarančnega soka
2 zavitka arome pomarančne lupinice
3 žlice pomarančnega likerja

Na vroči vodno kopeli kremasto zmešajte rumenjake in sladkor tako, da dobite gosto tekočo kremo. Skledo prestavite v mrzlo vodno kopel in kremo med mešanjem ohladite.
Smetano čvrsto stepite in jo s pomarančnim sokom, z aromo pomarančne lupinice in s pomarančnim likerjem vmešajte v jajčno kremo. Kremo vlijte v skledo in jo čez noč postavite v zamrzovalnik.

Za omako:
sok in lupino 1 pomaranče
300 ml višnjevega soka
cimet, klinčki
30 g sladkorja
1 žlico jedilnega škroba
1 žlico ruma
4 kumkvate

V lončku zavrite pomarančni sok, lupino, višnjev sok, cimet klinčke in sladkor. Zmanjšajte temperaturo in pustite vreti 5 minut. Škrob gladko zmešajte z rumom, v tankem curku prilijte v omako in med mešanjem še enkrat zavrite. Omako precedice skozi cedilo in med mešenjem ohladite.
Kumkvate operite pod vročo vodo in jih narežite na tanke rezine.
Skledo s parfejem za hip pomočite v vročo vodo. Z ostrim nožem zarežite ob robu in parfe zvrnite na krožnik. Razrežite ga kot torto. Kos parfeja položite na desertni krožnik, prelijte z omako, okrasite s kumkvatom in takoj servirajte.
To je trenutno za mojega sina (in zame) sladica no.1 - božansko!!!



razni oblozeni kruhki so pravi resitelji v takih primerih-naredi mesane in tudi zelenjavne/ce je kdo vegeterianec/. potem pa mini pice...narezes francoski kruh....zmesas sir,sunko,paradiznikov prire,zacimbe...na vrh lahko polozis olivo,kaksno gobico... tako oblozene das v pecico-zapecejo naj se toliko,da se sir zmehca. zelo dobre so tople,jedo pa se tudi hladne.
pa trdo kuhana jajca s tuninim ali kaksnim poljubnim nadevom.

Kaj pa hrenovke v listnatem (ali pa kvašenem) testu? Hrenovke razrežeš na tretjine, odtajano listnato testo razvaljaš in narežeš na primerne trikotničke, vanje zaviješ hrenovke, položiš na pekač in premažeš z rumenjakom. Pečeš na 200°C kakšnih 15 minut oziroma dokler testo ni lepo pečeno.
Za žure super stvar, preverjeno jo imajo radi tudi otroci.


Mislim, da se res najbolje obnesejo majhni obloženi kruhki. Tisti, ki jih narežeš iz francoske štruce. Veliko jih mora biti in obloženi čim bolj klasično. Za ekstravaganco pa lahko poskrbi torta in kakšna sadna kupa. Jaz ne bi komplicirala, saj boš imela že s temi kruhki veeeliko dela, sploh, če bo povabljenih trinajstletnikov veliko. Dovolj mora biti Cocacole in, če imaš glih slabo vest zaradi nezdrave prehrane lahko postrežeš še s krožnikom že olupljenega in narezanega sadja, tako, na grižljaj.
Takile frkolini na zabavah nimajo časa pojesti, recimo, celega jabolka.
Skledo ali dve čipsa, grisini, bobi palčke. Če pa se ti zdi, da je to bolj tako tako, spusti kruhke in naročite pizze oz. če ste iz Ljubljane, lahko naročiš "Pizzo da te kap".
In, če jih boš pustila pri miru, da se po svoje zabavajo, bo rojstni dan velika uspešnica.


na en kroznik narezes na kolobarje, papriko (rdeco,zeleno,rumeno), paradiznik, kumare (boljse so srove, ne vlozene!!) , olive, slane ribje filete, (v italiji dobis 1litrski kozarec filetov skoraj zastonj) mal sircka na kocke narezanga...poper, sol, in je ful dober prigrizek...
lohka das se kaksen jajce trdo kuhan...
narezes 100 letni kruh s semeni, ...da best

...lahko das se prazena bucna semena, mal pistacije.....za tiste ki se jim redi :)

al pa nardis kar oblozene kruhke.....evo enostaven recept (brez tun :) )

francosko struco narezes, pol das pa gor mal ,putra ali margarine, list solate,papriko ,paradiznik,kumare (srove ne vlozene) ,...mal poporas posolis, po zelji se mal bucnega olja polijes, cisto za na koncu pa se polijes z rumenjakom mehko kuhanega jajca....jst bi dal se mal prekajene slanine in sircak pa z svinsko mastjo bi namazal, ampak to ze redi....

lahko probaš "guacamole", ki je sicer narejen iz avokada (ki ga zmečkaš), česna, popra, lahko tudi nasekljane čebule, soli, lahko pa dodaš še na koščke narezan (surov) pradižnik. vse to dobro zmešaš v maso, zraven pa ponudiš polnozrnat tost ali pa polnozrnate "hrskije", ali kaj drugega.
avokado ima sicer precej maščob, ki pa so "dobre" (kot npr.olivno olje).
mogoče sicer ni malokaloričen predlog, je pa vsekakor popestritev.

Jaz ti priporočam pa Crispy kruhke iz nature(podobni so prepečencu-stanejo pa samo 150 sit),ki imajo zelo malo kalorij mislim,da ima ena rezina samo 13 kalorij.Potem pa nanj namaži malo margarine latte(je zelo nizkokalorična) in kako svežo kumaro in podobno zelenjavo.



Kar se spomnim, so zelo hvalile nekakšne picete. Testo za kruh (oz. pico) razvaljaš v pravokotnik, obložiš po želji (sir, šunka...), zaviješ kot zavitek. Režeš posamezne kose, kot polžke jih polagaš na pekač. Skratka natanko tako kot pitulice, samo da je testo kvašeno in drug nadev. Verjamem, da se lepo speče, sicer sama še nisem poskusila. Zaenkrat smo pri nas "vzeli" šele krušno testo in nadevane štručke :-))

Od sladkih reči so dobre cimetove rolice, najdeš pod tem imenom ali "cinnamon rolls". Tudi krušno testo, narezano v polžke, sladko s cimetom, prelito z mascarpone sirom.

Jaz ti, tako kot mimi predlagam picete. Sem jih naredila za fantov rojstni dan, ker sem tudi jaz že naveličana narezkov. So res okusne, ni preveč dela, pa še veliko jih rata. Sigurno pa bodo zanimive za otroke.
So pa res okusne, ker sem mogla vsem prisotnim ženskam na rojstnem dnevu dati recept. No, poleg picet pa sem jaz naredila še polnjene francoske štručke, za katere recept najdeš na Kulinariki. Tudi dobro.

Za sladico sem pa naredila orehovo rulado s kislo smetano, še eno sadno rulado, katero sem namazala z marmelado in napolnila s stepeno smetano v katero sem vmešala ananasove koščke (kar iz kompota v konzervi) in kavbojski štrudel oziroma kot rečejo nekateri pita brez testa. Sliši se veliko, ampak je zelo hitro narejeno, pa še enostavno je. Tudi jaz nisem taka, da bi že en teden prej stala v kuhinji in pripravljala, zato so mi takšne stvari kar dobrodošle.
Default avatar
Ojla, kopiram en svoj recept - mogoče ti pride prav. Lp.


Avtor: Morska zvezdica
Datum: 09-06-05 12:26

Hallo!

Lahko narediš "cigare" - vlečeno testo po dolžini razreži na ožje trakove, na začetek vsakega daš nadev, zviješ in spečeš - dobre so hladne ali tople. Fino je, ker jih lahko ješ z roko.

Lahko narediš sladko in slano varianto. Nam je najboljša tale: na čebuli in poru prepražiš mleto meso, daš malo paradižnikove mezge, soliš, dobro prepražiš. Ko se ohladi primešaš kislo smetano (po okusu), dobro premešaš in daš žlico nadeva na testeni trak in zviješ - mogoče se sliši komplicirano, pa ni.

Za nadev lahko uporabiš tudi skuto (+ por + panceta + kisla smetana) - pač zmešaš nekaj, kar ti po okusu odgovarja.

Lahko pripraviš že kakšen dan prej, pečene (ali surove) lahko zamrzneš in samo pogreješ oz. spečeš preden rabiš. Lp.
Default avatar
Velika hvala za toliko dobrih idej, predvsem O-O! Prosim še za eno malo pomoč - naredila bom stvari, ki so naštete spodaj, ampak bi rada čimprej spekla/skuhala, po možnosti dan prej oz. dopoldan. A bo katera od naštetih jedi čez en dan zanič in naj jo raje naredim tik pred zdajci?

- variante s testom za pizzo (različni nadevi, narezano na kolobarčke)
- piščančji file v listnatem testu
- slaniki
- hrenovke v listnatem testu (OK, to bom raje kasneje)
- "cigare" iz vlečenega testa z nadevi
- pitulice
Default avatar
Ja, jaz "cigare" včasih naredim dan, dva prej (tiste z mletim mesom) in jih potem samo dobro pogrejem v MW. Za pitulice pa mislim, da so tudi "trpežne" - jih npr. spečeš zvečer in naslednji dan samo pogreješ. Lp.