Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Neredni utrip srca

Default avatar

Obupan-srce

Pozdravljeni, imam eno vprasanje in sicer ze nekaj casa cutik kako srce "udari v prazno" na vsake toliko casa. V torek sem bil na rednem pregledu za sluzbo in so mi naredili tudi EKG in poslusali srce in pravi da je bp. Nevem ali naj zahtevam napotnico za kardiologa. Pred cca 5leti sem bil na uz srca in je bilo vse bp nevem ali se lahko spreminja v roku 5 let ali je to prehitro obdobje. Moram povedati da sem star 30 let visok 193cm ter imam 130kg. Priblizno 3x tedensko 2 ure obiskujem badminton kjer ne cutim neke nemogoce utrujenosti tudi med vikendi se doskrad odpravim v hribe kjer nekako normalno sledim tempu svoje punce katera je sportnica. Pritisk pri zdravnici sem imel 70/140 utrip 70 doma ko si merim 70/122 71. Prosim za nasvet ali je mozno obolenje srca ali je to samo neka motja in pa zivcnost ker ko zacutim prvic da "preskoci" se ustrasim in potem se lahko ponovi do 3x dokler se ne umirim. Hvala za odgovor
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

ne vem, če je v vaših pravicah, da zahtevate napotnico za kardiologa, to je povsem naloga in delo Vašega izbranega zdravnika, da presodi, ali lahko problem reši sam ali potrebuje napotitev k specialistu kardiologu ;-)

Glede prezgodnjih utripov niso nič nenavadnega, včasih jih čutimo več, včasih manj. Sledi jim krajša "pavza", ki jo nekateri opisujejo kot neprijetnost, praznino v prsnem košu, ... Gre za povsem fiziološko (torej normalno) aritmijo, kot bi se srce za hipec malo resetiralo. Normalnost opisujemo, ko je dnevno do 200 prezgodnjih utripov.
Dodatno je pomirjujoče dejstvo, da ob naporih teh aritmij ni oz. jih ne čutite. To dodatno potrjuje zgornji odstavek.

Seveda je možno z različnimi preiskavami dokazati normalno srce - odvisno od številnih dejavnikov, ki jih presodi Vaš zdravnik. Vkolikor vas moje in njegove besede ne pomirijo, Vam je seveda na voljo samoplačniški pregled...
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

metuzalem

Pozdravljeni

Sem moški star 50 let in se zdravim za hipertenzijo ( valsacor 320 1x zju. in lacipil 4mg zvečer ), zdravim se tudi za diabetes ( glucovans 2,5/500 1x na dan ) PIARIN 100 1X dan i concor 2,5mg 1x na dan. V zadnejm letu in pol sem shujšal ( namerno za 35 kg- sprememba prehrane in gibanje ). Zadnji mesec sem digajajo pogoste ekstrasistole čez cel dan ( 3-5 na minuto) zaradi katerih sem leta 2001 dobil concor ki pa mi ga je kardilogo leta 2017 znižal iz 5mg na 2,5mg in napisal da imam kontrolo pri njem po potrebi. Ko se extrasistole pojavijo je kot bi srce obstalo in botem močno zabilo naslednjo kontrakcijo in kot da doni v prsnem košu, včasih me tudi ponoči zbudijo extrasistole so pa bolj intenzivne če ležim na levem boku. Vsak dan prehodim 5-7 hitre hoje in med hojo nimam težav in jih ne občutim. Zadeva je nadležna, nimam težav z dihanjem ali bolečin v prsnem košu, oteklin na nogah ni. Bil sem dvakrat pri svojem zdravniku ki mi je naredil par EKG in pravi da ni posebnosti na njem in mi predpisal lexaurin 3mg. Ker jemljem concor od 2001 sprašujem če je možno da bi zdravilo povzročalo težave? Osebni zdravnik je mnenja da se lahko taka težava vleče tudi nekaj časa in se sama uredi. Imel sem podobno težavo pred tremi leti pa je stvar izginila po dveh mesecih. Hvala za odgovor
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

ekstrasistole so lahko povezane s številnimi dejavniki, sem malce zapisal tudi v tej temi. Glede na to, da ob naporih težav, lahko sklepam, da pomembnejše bolezni srca ni. Takrat je vzrok za ekstrasistole najpogosteje prekomerno delovanje nehotenega živčnega sistema (simpatikotonusa), lahko kot posledico stresa ali večjih obremenitev tekom dneva. Concor lahko pomaga, vsekakor pa, tudi po daljšem jemanju, težav ne povzroča.

Strinjam se z Vašim zdravnikom - težave bodo lahko čez čas minile same od sebe. Vsekakor niso nevarne.

Čestitam tudi k načrtnemu hujšanju - ob tem bodite pozorni na krvni tlak, lahko da bo ob izgubi teže nižji in boste potrebovali manj zdravil za krvni tlak.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar
cron