Kakšen "alergo strup" je vegeta…
Ni rečeno, da je bila ravno vegeta kriva. Škampi so zelo alergeni, pa jagode, sploh če so špricane…… ogromno hrane povzroča reakcije.
[/quote]
Ja, so alergeni. Ampak nisem jedla ne jagod, ne škampov danes.
V pohanem zrezku je bilo, v juhi, v krompirju…ubitačna doza 😉
Nisem pa zaznala po okusu, ker bi takoj prenehala jesti, kot pa prenašat posledice. Bolečine v grlu, kašlelj, davljenje… dobro da imam antihistaminik doma.
Ja, so alergeni. Ampak nisem jedla ne jagod, ne škampov danes.
V pohanem zrezku je bilo, v juhi, v krompirju…ubitačna doza 😉
Nisem pa zaznala po okusu, ker bi takoj prenehala jesti, kot pa prenašat posledice. Bolečine v grlu, kašlelj, davljenje… dobro da imam antihistaminik doma.
[/quote]
Še dobro, da ga imaš DOMA. 😛
jaz jo delam po tem receptu že zelo dolgo. količino soli lahko tudi zmanjšate. Nam je všeč, a okus ni enak kupljeni varianti, je bolj blag.
https://www.kulinarika.net/recepti/18365/ozimnica/domaca-zacimbna-mesanica/
Domača »vegeta«
1kg čebule
1kg pora
1 kg zelene gomolj
1 kg podzemne kolerabe
½ kg paradižnik, bolj zrel
½ kg redeče paprike mesnate
½ kg paprike zelene mesnate
½ kg paprike rumene mesnate
1kg redeče korenje
1kg rumeno korenje
1kg peteršilj korenina
2 šopka peteršilj list
glavica česna velika ali velik šopek čemaža
materina dušica- timijan 2jedilni žlici
dobra misel – origano 2 jedilni žlici
rožmarin 2 jedilni žlici
bazilika 2 jedilni žlici
šetraj 2 jedilni žlici
tri vejice luštreka
na kilogram mase se doda 20dag soli
Pusti stati 24 ur in med tem časom večkrat premešaj
Tekočina, ki se nabere je dobra za dodatek juham, rižotam, obaram, tudi za začinjanje solate je dobra.
Priporočam hraniti v hladilniku.
Količine vsak lahko prilagaja potrebam in željam.
20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} soli popolnoma zadošča!!
Naučite se ljudje uporabljat “naravni glutaminat”- torej živila, ki vsebujejo naravni glutaminat, ki nealergičnim ljudem nikakor ne povzroča nobenih reakcij, kot umetni MSG (dodan industrjski Vegeti & večino drugoh industeijskih živil kot ojačevalec okusov).
Največ naravnega glutaminata je v posušeni/rehidrirani obliki živila.
Živila z naravno vsebnostjo glutaminata so:
– paradižnik ( sušen) ; 246 mg na 100 gramov živila
– shitake gobe( sušene, prah); 180 mg na 100 gramov
– parmezan: 1200 mg (!!) na 100 gramov živila
-fermentirana soja 66mg na 100ml živila
– krompir; 102 mg na 100 gramov živila
– zeleni čaj 668 mg na 100 gramov
-tuna 188 mg na 100 gramov 8 uporabljajo se tuna flakes ali po italijansko “botarga” -Ima tudi Spar premium linija…)
Užitne klapavice: 208 mg na 100 gramov
Jakobova pokrovača: 159
Dagnje: 105mg na 100gramov
Ostrige: 137mg na 100 gramov ( tudi ostrigina omaka napirmer)
– govedina:107 mg na 100 gramov živila ( konecentrirane kocke in bujon tekočine, na katerih piše , da ne vsebujejo umetnih ojačevalcev okusa!)
– svinjina: 337 mg na 100 gramov živila
https://glutamate.org/nutrition/a-natural-part-of-our-food/
Potem pa laho uporabljate še kvasni in sojini pripravek ( za tiste, ki lahko uživate kvas in sojo):
https://www.prema.si/vitamr-kvasov-namaz.html.html
kot dodatek jedem….
–
Vegeto sem kupil samo enkrat, in to je bilo na začetku samostojnega najema ca.3 leta nazaj. Uporabil sem jo le 2x, tako da je verjetno samo še za v smeti. Sicer sem ljubitelj začimb, a jih raje sam dam točno tiste, ki si jih zamislim. Od že pripravljenih mešanic kupim curry (maestro), iz lidla tex mex, pa kako masalo za pripravo indijskih okusov. Drugače pa operiram s ca.30 začimbami, ker tudi meni ni všeč enolično začinjanje vseh mogočih jedi.
Pa saj jih imaš več vrst. Univerzalna mešanica začimb pač. V klasični je en kup soli in Kurkume plus neka posušena zelenjada.
Maš pa VEGETA mediteran… itd bla bla…
POANTA:
Ni potrebno kupit še 100 različnih začimb.
[/quote]
v vegeti je 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (mononatrijev glutaminat, dinatrijev inozinat) in 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} navadne soli pa malo mletega suhega korenčka in ostalih dišavnic. problematičen sta glutaminat in inozinat ker sta ojačevalec okusa, strup za telo
in v vseh vegetah imaš to sranje…
domača vegeta pa je res sol in zelenjava.