Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Napad

Default avatar

Kaj je to Napad

Pozdravljeni. Stara sem 38 let. Navadno imam normalen pritisk. Okolin120/70. Zadnjic sem zvecer lezala na kavcu, umirjena. Kar naenkrat sem zacutila v prsih tocno na sredini pekoco topo bolecino. Oblilo me je. Po cca 10 minutah je minilo. Vstala sem se in si izmerila pritisk. Bil je 160/90. Se nikoli tak. Cez eno uro sem ponovila merjenje. Padel je na 135/80. Napada sem se ustrasila. Imala sem obcutek da me je infarkt. Je pa res da sem se zadnja dva dni pocutila malo cudno. Vrtelo se.mi je. Pritisk pa je bil se nizji kot obicajno. Potem pa nenadoma ta napad. Bolecina in visok pritisk. Bi morala obiskati zdravnika? Me kar malo skrbi...ampak ker nisem sla takoj ne vem ce me bo kdo resno jemal. Hvala za odgovor.
Default avatar

ACerar

Živjo,

opisujete klasičen tesnobni napad. Ob vsakem takšnem "stresu", bolečini je povsem običajno, da nekoliko poraste krvni tlak zaradi aktivacije simpatičnega živčnega sistema. Povečan krvni tlak je torej posledica in ne vzrok težav.

Za začetek morda malo pomislite, kje je vzrok za takšne tesnobne napade. Vsekakor obisk pri zdravniku ni odveč, sploh če vas zna pomiriti.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine