Starševski čvek

Rottweiler ali doberman?

Default avatar
Kupujemo psa čuvaja in nas zanima, kateri se bolje obnese?
Default avatar
Noben pes ni za čuvaja. Če želite imeti izšolanega psa, ki so posebej delovno izšolani kot čuvaji, boste morali zanj iti na Nizozemsko ali v Ameriko. Tam imajo pse že kupljene, in tudi pasmo in psa vam bodo trenerji psov izbrali. Ne bi o tem ,da taki psi stanejo od 5000 eu naprej.
S tem da vas opozarjam: v Ameriki bi bil tak pes dovoljen in priznan, v primeru ugriza pa bi vi morali predložiti uradno veljavno potrdilo trenerja, ki ima pooblastilo za tak trening (je na njihovi listi pooblaščenih).
V Sloveniji vam to ne bi pomagalo, kar pomeni, da bi v primeru da si takega psa nabavite in bi vas pes dejansko varoval ter pri tem ugriznil, bi vi morali plačati odškodnino oškodovancu, pes pa bi bil zaveden v register nevarnih psov, s tem pride tudi poseben tretma (pes mora od tega trenutka naprej VEDNO nositi nagobčnik, ograja okrog vaše hiše mora biti 1,8 m; pes mora biti VEDNO na povodcu). Potrdilo, da je pes deloven, v tem primeru v Sloveniji ne velja, saj psa čuvaja pri nas nobena inštitucija ne priznava.
Naj vas pri tem opozorim, da pes sploh ne potrebuje poškodovati človeka, dovolj je, da mu raztrga del hlačnice, oz samo skoči na človeka, pa vas lahko človek toži za psihično boličino in strah ter paniko.
Da sami kupite in psa vzgajate, pa vam ne priporočam. V primeru, da bi tak pes "opravil" nalogo čuvanja, bi bil postopek enak zgoraj opisanemu - psa vam nobena inštitucija ne bi priznala. Sploh pa brez izkušenj ne morete tako enostavno psa naučiti, da v enem trenutku zagrabi drugega človeka, in v istem hipu tudi spusti, če mu vi daste povelje pusti. Tako šolanje traja precej dlje in veliko izbranih psov šolanja ne dokonča, ker med šolanjem pokažejo , da so neprimerni.

Zavedajte se, da če pes ugrizne tatu, ki vam je vlomil v hišo/stanovanje, boste vi krivi, plačali boste kazen in odškodnine, ter spet kot omenjeno, psa bi zavedli v register nevarnih psov s posebnim tretmajem. Tudi vaša pritožba, da je tat motil vašo privatno posest, postopka zoper nevarnega psa to ne bi ustavilo, saj gre potem za dva čisto različna postopka neodvisna od drug drugega.
Če ste v tujini, pa povejte, kje točno živite, lahko potem poiščem podatke, ali so čuvaji - delovni psi - dovoljeni na tem območju. V Sloveniji žal ne.
Default avatar
Za varovanje nepremičnine obstajajo nadzorne kamere in alarmi. Za osebno varovanje pa žal samo lastna obramba. Oz. klic policije, če vas kdo napade. Še pištola, solzilec ali poprov sprej nista dovoljena v Sloveniji, če jih uporabite, boste vi krivi zaradi prekoračitve sile v silobranu.
Default avatar
Hvala za dolgo pojasnilo, samo mi iščemo psa za v boks ne za sprehod.
Default avatar
Psa za box ni. Vsak pes potrebuje dnevno vsaj 3-4 sprehode. Pes je delovno bitje, kar pomeni, da potrebuje delo. Če bo ždel v boksu, bo čez nekaj časa postal znerviran, kasneje pa lahko napade. Tudi vas. Najbolj takrat ko ne boste pričakovali. S tem se ni za hecat. Za hišo kupite nadzorno kamero in alarm. Pes vam ne bo čuval. Pravzaprav če je pes v boksu, lahko samo zalaja (če je sploh take vrste, kar ne doberman ne rotwajler nista). Čuval pa ne bo, ker v priemru vloma ne bo mogel vlomilcev odvrniti od dejanja.

Hkrati pa obe omenjeni pasmi nsita primerni za življenje v boksu, ker nimata poddlake. Lahko pokasirate hudo prijavo (in kazen) za zanemarjanje živali, kar je mučenje.
Default avatar
pasja prehrana je napisal/a:
Pes za v boks JE, tak plišast na baterije. Dobi se pa tudi keramičen s senzorjem gibanja ki zalaja, ta še boksa ne rabi, samo nekam na vrt se ga postavi.
Default avatar
pasja prehrana je napisal/a:
Smo že imeli dobermana a nam je poginil zaradi starosti, bil je dober čuvaj, lajal in živel v boksu je 12x3,20m, kar je hotel za psa. Gre za omrežen hodnik in da vstopiš v hišo, je potrebno skozi ta hodnik. Iz boksa je dostop tudi v pritličje hiše. Tukaj bomo imeli spet psa in razmišljamo kaj vzeti, Rottweilerja lahko vzamemo že jutri, dobermana pa moramo počakati še dva meseca, zato če Rott zna dobro čuvati in zalajat/odgnat če je treba, ne bi čakali. V povprečju smo 12ur dnevno odsotni in živimo na lokaciji, ko alarm ne kamera ne pomagata.
Default avatar
kako da ni je napisal/a:
Joj, pa res sem pozabila na pliškaste in keramične. Sem blont (po možganih, v reali hvalabogu ne).
Default avatar
psa bi je napisal/a:
Bogi pes.

Navijam za keramičnega lajajočega.
Default avatar
psa bi je napisal/a:
12 ur pustiti psa, da ne more iti na stranišče je kar fejst huda in prav tako mučenje psa.

Če ste imeli že psa, potem pa res ne vem, zakaj sprašujete? Glede na to, kako na hitro bi lahko dobili psa, pa dvomim, da so tole pravi rotiji in dobermani. So verjetno kar "čistokrvni", če je pa še kaj zraven namešano, pa tako nihče ne more vedeti. So pa take mešanice zelo nevarne kasneje.
Na način, kako mislite psa uporabljati in skrbeti zanj, vam odsvetujem vsako lastništvo. Naredite pa kakor želite. Upam samo, da se ne bova kdaj srečala, ko bom vodila kak postopek proti vašemu psu (zaradi oznake nevaren pes ali pa prijave mučenja psa).
Če mislite, da ste dober človek, potem se malo zamislite, preberite kaj na temo, kaj je odgovorno lastništvo. Povežite se z vzreditelji teh pasem in NE s preprodajalci in šteparji nekih kvazi "čistokrvnih", pa sem prepričana, da boste hitro uvideli, kako se skrbi za psa ter se odločili za pravo pasmo, pri pravem vzreditelju in oskrbi na odgovoren način.
Default avatar
Če vam gre samo za lajanje lahko na senzor gibanja navežete pač zvočni efekt besnega laježa, ne rabite zato živo bitje mučit. Saj elektriko menda imate? Mislm halo?!
Default avatar


Samo živega ne, lepo prosim.
Default avatar
pasja prehrana je napisal/a:
Pes je imel/bo imel wc kjerkoli, ni pomembno in ga ne učimo, ker tako pošlaufamo. Vzeli bomo iz Srbije, kjer je kupiranje ušes in repa dovoljeno, pri nas bomo samo plačali kazen na meji, kar je že tudi v sami ceni in še zmeraj pol ceneje kot pri nas. Zaradi kupiranja treba čakati na dobermana in nevem če lahko tako dolgo čakamo, če je morda Rotti vsaj približno tako dober čuvaj. Važen nam je agresiven izgled, da odvrača ljudi od hiše, ker smo imeli pred kratkim vlom, odkar ni psa. Nekupiranega dobermana se noben ne ustraši, misli da je kelpi ali grebenar.
Default avatar
psa bi je napisal/a:
Pa dajte si dopovedat da NISTE ZA PSA!!!!!

PORKAMADONA NO!
Default avatar
pasja prehrana je napisal/a:
NI res, pes se ne šteje za nevarnega, čeugrizne ob varovanju ograjene nepremičnine
И от перелеска до звезд
Высится белая рать
Default avatar
pasja prehrana je napisal/a:
Proti psu bošvodila postopek? Bwahahaha, odgovarja lahko samo oseba, ne pa žival. <to je tako kot v srednjem veku, ko so obsodili prašiča. :))))
И от перелеска до звезд
Высится белая рать
Default avatar
Zakaj bi se pa kdorkoli ustrasil psa v boksu? Saj razen lajanja ne more nikomur nic...

Sicet pa je tema najverjetneje izmisljena.
Default avatar
Z vsakim se treba ukvarjati ,če ne boš hitro občutil njegov ugriz!
Zadeva je taka ;če pes ugrizne na tvojem ograjenem dvorišču tudi, če imaš tablo osebo ,te ta lahko toži!
Žal taka je zakonodaja !
Nič cudnega saj vemo kdo jo postavlja in za koga jo imamo!
Drugače pa je moja 1 izbira doberman
Sem imel 2 hodil na razstave in opravil z njima delovne izpite!
Problem je zima ,ker imata oba kratko dlako ju zebe ,zato prenočevanje v garaži NE V KURILNICI ker pride do velikega razpona temperature in je lahko pljučnica hitro tu!
Default avatar
Z PSOM SE JE TREBA UKVARJAT VSAK DAN!
ŠOLANJE,GIBANJE + IGRA!!!!
IN PRAVA PREHRANA, NE POMIJE!!!
Default avatar
Breg veze je napisal/a:
Lahko te toži, ampak to še ne pomeni, da bo tožbo tudi dobil. Če ima tablo, da je objekt varovan s psom in da je vstop na lastno odgovornost, vso srečo pri tožbi, bre.
И от перелеска до звезд
Высится белая рать