Forum.Over.Net

Starševski čvek

Zakaj se jih tako malo poroci

Default avatar

kaj pa statistika

Čemu se poročat, ko pa jih gre pol narazen...
Default avatar

Xrobe

kaj pa statistika je napisal/a:
Pol jih gre narazen, druga polovica pa trpi.
Default avatar

MsOlivija

Me zanima je napisal/a:
Ker moški ne vpraša? ;) :):):)
Default avatar

matjazko

Me zanima je napisal/a:
Zato, ker živimo v tehnokratski družbi egoističnih in individualiziranih racionalistov, kjer se vse preračuna, kaj ti je le v lastno korist in ugodje, zato pa tudi vsak 2. zakon razpade, ker partnerja gresta v odnos raje s kalkulatorjem, kakor pa da bi bila z dušo pri stvari - to je (čarobni) svet simbolizma.
Mojega hudiča sem prodal svoji duši.
Default avatar

aftertaste

Bgfd je napisal/a:
Delitev premoženja je v izvenzakonski skupnosti povsem enaka zakonski. Tudi, če bi bili tvoji kolegici poročeni, še vedno ne bi bili lastnice hiše, ker je le ta v lasti partnerjevih staršev. Tudi če bi bila v lasti partnerja pa bi se one naknadno vselile k njemu, jima to ne bi "priborilo" (so)lastništva. Tudi, ko bo partner hišo ali del nje podedoval, bo to posebno premoženje partnerja in ne skupno. Tisto kar pa je z delom ustvarjeno v času trajanja veze (zakonske ali izvenzakonske) pa je skupno premoženje, vendar tudi ne nujno 50:50, če eden izmed partnerjev dokaže nesorazmerno večje financiranje.
Default avatar

v dobrem in slabem

Poroka je zaobljuba in odločitev, da boš z osebo v dobrem in slabem. In ko je na papirju podpisano, ima nek psihološki učinek in te že tvoja vest sili, da se malo bolj potrudiš.

Koruzništvo pa velikokrat deluje na principu "v dobrem", v slabem pa adijo.
Default avatar

no-ja

v dobrem in slabem je napisal/a:

Aha, zato koruzniki ostanejo skupaj do smrti, cel kup poročenih je v roku petih let ločenih? Da ne govorim o tistih, ki se ločijo po 30-ih.
Default avatar

MilenaM

no-ja je napisal/a:
no-ja je napisal/a:
No to se pa slisi kakor da koruzniki nikoli ne gredo narazen, kar seveda ni res.
Default avatar

no-ja

MilenaM je napisal/a:

Seveda gredo, ampak ko vidiš razveze in datume porok, se pa resno vprašaš, kaj je z ljudmi narobe. Ko ugotoviš, da je bila poroka očitno samo za javnost, nek se vidi razkoš, pravijo naši bivši, ko samo gledaš, kaj vse se gredo na obredu, potem dobiš pa eno leto kasneje razvezo na mizo. Koruzniki se vsaj prej ne preseravajo.
Default avatar

Patricia11

Meni je pa poroka cudovita, pomenbna in sveta. Pomeni mi druzina, zaobljuba, pripadnost, ljubezen,...
Moja prva poroka je bila vecja, crkvena, slavje z druzinami in prijatelji. Obleka bela, tako kot sem zelela od nekdaj. Meni je bil ta dan eden najsrecnejsih v zivljenju, se vedno se vse podrobnosti spominjam. Te zaobljube, prstani, slavje, najina prva zakonska noc (poudarjam prva zakonska samo, sva ze prej zivela skupaj 4 leta).

V 9.tem letu zakona je moz tragicno umrl. Po petih letih samskega zivljenja sem spoznala sedanjega moza. Odlocila sva se za poroko, tokrat skromno samo midva in porocne price. In spet je blo lusno in fajn. In spet sem se pocutila nebesko.

Verjetno imate vsi svoje razloge, ki so vam najbolj enostavni, jasni in dobri. Vsi imamo lahko svoj prav in svojo izbiro za pravo izbiro. Meni je prav fajn, ko smo druzina doma, druzina na zunaj in druzina na papirju. Pripadamo si in isto se pisemo.

Glede zakonodaje, locitve, sodisca,... ma briga me, ce bo kdaj prislo do tega bom pa takrat razmisljala kako pa kaj. Vem v kaj sem se spuscala in vem s kom in do zdaj, prepricana sem, nisem zgresila.

Vsem vam pa zelim srecno, v zakonu ali na koruzi, sam radi se mejte😘
Default avatar

Xrobe

Jst sem vedno vedel, da sem z eno poročen, samo nikdar nisem vedel s katero.
Default avatar

Koruzniki

Precej parov, ki se niso poročili zdaj to v tujini tepe, ker plačujejo precej višji davek.kot bi ga sicer.
Default avatar

no-ja

Patricia11 je napisal/a:
Koruzniki niso družina, si ne pripadajo? Konec koncev se tudi pišejo lahko enako, torej?
Default avatar

Midva sva se

Midva sva se, ker sem jaz hotela imeti moža, ne pa oploditelja najinih otrok, moža in ne zunajzakonskega partnerja, moža v dobrem in slabem, in konec koncev bivšega moža, če tisto v slabem ne bi pilo vode, ne pa bivšega zunajzakonskega partnerja. Sva pa še kar skupaj, toliko stara, da, kaj vem, verjetno se nama bi moglo kar orenk sfuzlat, da bi se zdaj ločevala. Hči se piše drugače od mene samo zato, ker se je tudi poročila in ne zato, ker bi oplojevalec prispeval poleg sperme še priimek.
Default avatar

Patricia11

no-ja je napisal/a:
Tega nisem rekla in tudi ne mislim tako. Jaz sem povedala kako jaz dozivljam poroko in zakonski stan. Saj sem napisala, da sem s prvim mozem zivela 4 leta skupaj pred poroko, torej sva bila koruznika. Porocila sva se ker sva si to zelela. Pa tudi zato, da sva prej poskusila kako nama bo slo, da ne bo poroka pol pa vse k vragu kmalu po njej.
Jaz nic nimam proti koruznikom, vidim da pa imas ti s svojimi komentarji veliko proti poroki.
Default avatar

Word

MsOlivija je napisal/a:
Bingo. =)
Default avatar

no-ja

Patricia11 je napisal/a:
Vsak po svoje kroji svoje življenje, in ne, nimam prav nič proti poroki, veliko imam pa proti temu poveličevanju (boljša, močnejša, resnejša zveza) in to zato, ker vidim, kako to vse skupaj ne drži. Vsak dan znova, na žalost.
Default avatar

zakaj se ne poročaš

Zakaj se ne poročaš? Ker nikoli ne veš, kaj bo, pa nočeš izpast čez par let budala z nekimi obljubami do smrti itd. Da pa kdo ne bo šel z boljšim/boljšo, če pride mimo, so pa pravljice za otroke.

Prednosti pa tako ali tako ni nobene, je izvenzakonska skupnost popolnoma izenačena.
Default avatar

ne vidim niti ene prednosti

Ne vidim niti ene prednosti ali razlike med biti poročen ali neporočen. Ko se odločiš za resno partnersko zvezo, se na nek način 'poročiš'. Ali to nato potrdiš še na papirju oziroma na obredu pred najbližjimi, je pa osebna odločitev vsakega para in ne vpliva ne na trajanje zveze, ne na povezanost, ne na kaj drugega.
Default avatar

Zato

Midva se nisva poročila, ker 1.sem si poroke bolj jaz želela, pa bi se partner poročil vseeno, vendar 2.sem si želela veliko poroko in zabavo pa 3. nisva imela koga povabiti, da bi bila velika poroka, ker so vsi med sabo skregani, 4.ker taka poroka veliko stane in grem raje za ta denar na eno potovanje, si kupim avto, prenovim stanovanje ali imam na rezervi za hude čase.
Pa sva skupaj 10let, živiva ravno toliko skupaj, imava 3leta starega otroka in ko bo, če bo kdaj priložnost, se bova šla v tujino poročiti, če bo želja ostala. Glede premoženja in vsega skupaj me ne skrbi ker je pravno dobro urejeno pri nas oz je izenačeno z zakonsko zvezo (torej se deli premoženje, ki je pridobljeno za časa trajanja zakonske ali izvenzakonske zveze). Žal mi je edino, da otroku nisem dala ob rojstvu obeh priimkov, ker meni ni več za menjati priimka pa menjat dokumente itd.