Forum.Over.Net

Starševski čvek

upokojenke - zanima me

Default avatar

kmalu tudi

Bliža se moja upokojitev. Zanima me, kaj ste spremenile ob upokojitvi, kje privarčujete zaradi manjših dohodkov? Kaj pa vaš videz, ste se kaj "zanemarile", ker se ni potrebno urediti za službo? Kaj ste pridobile v tem obdobju? Malo me skrbi.
Default avatar

en nasvet

Ko sem šla jaz v pokoj, sem mislila...……….. zdaj pa vse štiri od sebe in samo uživam. Saj veš, kopeli doma, naj naj jedi, pa ven med ljudi, pa plavanje, kolo....
V dveh mesecih se mi je mešalo od dolgega časa. Pa sem brala, pa malo vrt, pa vse cunje sem premetala, pospravila v nulo... bla bla.
To ni to!!
Že zdaj misli, kam se boš včlanila - kak šport, kaj imate najbližje? Pa kaj pomagat, pa v Društvo upokojencev, pa karkoli!! Samo ne se doma zasedet! Mi imamo aktivno Planinsko društvo (veš kam vse grejo...…… tudi na Krk na tiste skale, pa vse obhodijo..), pa ene ženske imajo telovadbo....

Nič čakat - takoj v akcijo in si izpolni vse želje. Če boš mislila.....'ah, bom drugo leto, ah bom jutri...' si gotova. Potem ne bo nič.

Nujno ostani v pogonu. Na (bivše) sodelavke/ce ne računaj, ker te bodo pozabili takoj, ko boš za seboj zaprla vrata!

Vzdržuj tudi ritem - vstaja zjutraj, se uredi.... potem pa vse za dobro počutje. Eni pravijo druženje...…… jaz sem rajši bolj sama.

Vel kam tu d klub :-))))
Default avatar

Kaj pa potem

Sedaj smo stare že čez šestdeset let, ko se upokojimo. Se mi zdi, da se v zadnjem času delovne dobe, kar precej zanemarimo in delamo, delamo, delamo. Ni časa za zdravniške preglede in zanemarjamo nekatere znake oslabelosti.
Potem pa se zgodi, ko greš v pokoj, takoj, ko je šla v pokoj, je zbolela ena upokojenka in kar kmalu umrla. Potem druga... in tretja. Kar zbolele so in hitro umrle.
Zato vsem tistim okrog šestdeset let svetujem ne glede ali so zaposlene ali že upokojene, temeljit zdravniški pregled in kontrolo zdravja.
Default avatar

šla je na morje

Moja soseda se je preselila na morje. Tam je od marca do novembra. Ostale tri mesece pa je v Ljubljani. Uživa na polno, ker ima tudi otroke na morju, tako da se ji stalno dogaja.
Default avatar

kmalu tudi

Pri nas je tako, da ti zdravnik ne da napotnice, če ti ni kaj hudega, tako, za preventivo. Večkrat grem na kakšen samoplačniški pregled, pa potem ne bo več toliko denarja na razpolago. Upam, da se meni ne bo zgodilo podobno kot tvojim znankam.
Sicer pa, kako kaj privarčujete, kaj črtate, kar ste prej kupovale?
Default avatar

z mano je tako

Frizer samo vsake tri mesece, opustila barvanje las, prekinila naročnino na časopise, ne plačujem več marsikatere članarine za društva (npr Planinsko društvo, Društvo tekačev--)
Sedaj športam bolj samoiniciativno, ne kupujem več garderobe skoraj nič.
Še marsičemu sem se morala odpovedati, tudi toplice vsake tri mesece so odpadle, ostalo je samo še enkrat letno kopanje za vikend v toplicah. Tudi na morje, nič več, le enkrat letno en enodnevni izlet v tujino.
Skromno, zelo skromno...
Default avatar

leeleenepr

z mano je tako je napisal/a:
Malo poglej ponudbe po toplicah. Glede na to, da si v pokoju, nisi več vezana na vikend, torej greš lahko med tednom, ko so cene bistveno nižje, boš šla mogoče lahko dvakrat.
Default avatar

pomagam drugim

S petinšestdesetim letom sem se upokojila. Delala sem v šoli. Sedaj poučujem majhne otroke verouk, berem berila in se veliko ukvarjam z duhovnostjo.
Zelo sem izpolnjena in zadovoljna.
Default avatar

kmalu tudi

Saj to je pomembno, da si zadovoljen in duševno miren, pa čeprav ne greš prav daleč od svojega doma.
Default avatar

veliki načrti

Bila sem polna načrtov, kaj vse bom v penziji naredila. V nekaj letih sem imela v ožji družini 4 smrti, zbolela sem za kronično boleznijo (ki se ne bo nikoli pozdravila), si zlomila roko, doživela še eno operacijo (še ena me čaka), zdaj samo upam, da se od vsega poberem.
Načrtov več sploh ne delam, živim za vsak dan posebej.
Tudi jaz se trudim, da naredim še kaj dobrega, po potrebi pazim na vnuke, koga obiščem, komu priskočim na pomoč.
Dela je doma več kot preveč, še tako ne morem dohajati in vsega narediti.
Default avatar

kmalu tudi

Drži se in korajžno naprej, z majhnimi koraki, pa bo!
Default avatar

tudi čakajoča

Jaz sem pa za eno leto podaljšala delovno aktivnost. V tem času sem si na novo opremila stanovanje, zato ker vem, da tega v penziji ne bi mogla privoščiti.
Upam, da bom še kakšen evro prihranila.
Sicer sem pa že dogovorjena, da z vstopom v penzijo začnem z eno plačano dodatno zaposlitvijo in enim volonterskim delom.
Je pa res, da z zadovoljstvom čakam dan upokojitve, saj so delovni odnosi daleč od tega, kar so bili včasih.
Default avatar

penzička

tudi jaz sem mislila, da bom nekaj dni ležala, a me je ščipnilo v križu in sem morala k zdravniku, vsak dan po injekcije, terapije ... tako da o ležanju ne razmišljam več ... le gibanje, vsak dan pohod na hrib, plavanje, kolesarjenje, branje knjig, čvek ...

uživaj, dokler si zdrava!
Default avatar

Odvisno kje delaš

kmalu tudi je napisal/a:
Kar nekaj jih poznam, ki delajo dalje in dobijo še procente od penzije. Če imaš lušno delo, potegni še kako leto. Jaz bom razmislila, predvsem zaradi odnosov.
Default avatar

enako kot prej

V penziji sem tretje leto. Urejam se enako kot prej. Nič več, nič manj. Tako sem bila navajena, tako se dobro počutim.Najboljše od vsega je, ker sem gospodar svojega časa. Ja, privoščiti si ne morem marsičesa, a tako je. Dokler sem zdrava, ni problema.
Default avatar

naj ji da bog zdravje še na mnoga leta

Imam sorodnico, ki prav cveti sedaj, ko je v penziji. Poleg penzije se ukvarja s prostovoljstvom, spremlja invalidne ljudi na morje, ponavadi je skoraj celo poletju brezplačno na morju pa še zasluži zraven, drugače pa tudi za plačilo pomaga starejšim ljudem na domu. Hodi na koncerte, gledališče. Znajde se.
Default avatar

tako se govori

enako kot prej je napisal/a:
Bravo, tako se govori. Ne pa vse gledat le skozi denar, koliko kdo kje še postrani zasluži (sama foušija).
Vsem upokojencem želim , da bodo zdravi in da bodo še veliko prijetnega doživeli.
Default avatar

samo povem

enako kot prej je napisal/a:
Jst in moja boljša polovica pa 9 let in tako kot praviš, ne smeš se zapustiti zato ker nisi več v službi, obema zdravje zaenkrat odlično služi, kar se tiče koliko si lahko privoščiš je odvisno kakšne imaš potrebe ampak s 1200€ skupne pokojnine ni ravno za dol past se pa da spodobno preživet in nekaj prihranit, izleti in srečanja s prijatelji so kar velikokrat potovanja pa bolj na redke cajte ;))
Časa pa več kot dovolj zato je vse bolj umirjeno ;)
Default avatar

v imenu sodelavk

Odvisno kje delaš je napisal/a:
Ti misliš, da te imamo rade? Spelji se že enkrat v penzijo! Veš koliko mladih je brez služb!
Aja, si spočita. Ker me delamo namesto tebe!
Default avatar

rado se zgodi

Leta po šestdesetem, oziroma petinšestdesetem so tista, ko se pritakne veliko bolezni. Vse premagati je težko.
Vendar je pomembno, da si vsak dan osmisliš z neko dejanostjo.