Starševski čvek

Šolski sistem nas starše sili, da za šolo delamo skupaj z otroki

Default avatar

Novi časi

In to se iz leta v leto stopnjuje. Starši moramo podpisovati obvestila o preizkusih znanja, naročajo nam, kakšne govorne nastope morajo otroci pripraviti, s podrobnimi opisi. Otroci imajo navodila, da berejo doma na glas vsak dan, pri čemer moramo biti prisotni starši in to vsak dan kontrolirati in podpisovati. Tu so še kakšne posebne domače naloge, ki zahtevajo prisotnost in pomoč staršev.

Mislim, da je ta dodatna kontrola in vmešavanje staršev škodljiva za otroke, da slabi njihovo samostojnost, saj imajo tako kar dve vrsti nadzora nad sabo.

Je pa res, da večina staršev ne misli tako, in se jim zdi super, da nadzirajo otroka pri delu za šolo.

Za moje pojme naj bi bilo tisto, kar delamo doma skupaj z otroki spontano, igrivo, zabavno druženje. Če beremo skupaj, beremo zaradi užitka, veselja, ne zaradi neke zapovedane obveze. Mislim, da ima zapoved ravno nasprotni učinek.
Branje pod nadzorom je nekaj, kar sodi v šolo, ne v domače okolje.
Default avatar

Replika

Mene pri tem moti, da so otroci, ki ali nimajo staršev, ali so starši prezaposleni ali nezainteresirani, pri tem hendikepirani. Praktično se k oceni otroka prišteje še "ocena starša" , kar nima nobenega smisla.
Default avatar

vsem je odveč

Novi časi je napisal/a:
Zelo dvomim, da se kakim staršem zdi super, da 'nadzirajo' otroka za šolo, izraz je neustrezen. Vsem, kar jih poznam, vključno z mano, je delo za šolo z otrokom odveč, a drugega nam ne preostane.
Default avatar

Novi časi

vsem je odveč je napisal/a:
Žal imamo takšne starše in nanje se učitelji sklicujejo, če nam kaj ni prav.
Default avatar

Če pač sodeluješ

Če sodeluješ si pač kot vsi ostali. Zaman jamraš nam, jamraj v šoli.
Sem na prvem roditeljskem sestanku povedala, da se tega ne grem.
In se tudi tega ne grem! Ne podpisujem, ne berem namesto njega, ne izdelujem plakatov, power pointa, domačega branja, domačih nalog.
Uči se sam, če kaj ne razume mu pomagam na svoj način, če še zmeraj ne gre naj še enkrat vpraša v šoli.

Seveda sem dovolj hitro tudi otroku razložila, da je šola njegova skrb, ne moja.

In to, da ocenijo tudi delo starša pri nas ne drži- no vsaj tako pravi sin.
Default avatar

MonaCoin

učiteljstvo staršem nalaga dolžnosti, potem se pa pritožuje, ko se starši vtaknejo v njihovo delo ... enakih možnosti in priložnosti pa pri nas že dolgo ni več ...
__________________________________________________
°°° Stay Hungry, Stay Foolish °°°
https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Default avatar

takole vidim jaz

Novi časi je napisal/a:
Veliko učiteljev na splošno udriha čez starše, kaj se mešajo, to je pač njihov obrambni način. Ko pa zagusti, pa kličejo starše, da rešujejo situacijo.
Seveda ne trdim, da so vsi učitelji taki, veliko jih je dobrih, ki imajo radi otroke in jim je glavni cilj, da otroke čimveč naučijo.
Vendar danes veljajo stereotipi - vsi starši nadzorujejo, ščitijo svoje otroke, delajo namesto njih in vsi učitelji so slabi, domov hodijo že ob 12h, ne delajo novih priprav...
Default avatar

to je bistvo

MonaCoin je napisal/a:
Povedano kratko, jedrnato in res je. Na žalost.
Default avatar

Novi časi

Če pač sodeluješ je napisal/a:
Hja, pri prvem otroku sem se zbunila. In je otrok tudi zelo samostojen. Problem je, ker je tega vsako leto več. Pri mlajšem ne znam več, ker želi delati tako kot ostali in pričakuje, da bova starša sodelovala. Bojim se, da ga bom zmedla. Mislim, da sčasoma ne bo šlo brez sodelovanja učiteljev.
Default avatar

Nestrinjamse

Se ne strinjam - otroka (2. letnik in 7. razred) od nekdaj delata za šolo vse sama. Ko se je pričakovalo, da se naredijo ppt-ji, sem jima sicer pokazala, kako se to dela, od takrat naprej sta delala sama. Nikoli nista domov prinesla nobenega bralnega lista, ki bi ga starši morali podpisati.
Pomagam jima, če prideta sama do mene in vprašata, nikoli pa niso učitelji zahtevali, da bi kaj delala midva z možem. No, to, da podpišem obvestilo, da gredo na športni dan, se mi zdi pa samoumevno.
Default avatar

Novi časi

Nestrinjamse je napisal/a:
Mlajši otrok, 2. razred, vsak dan nosi domov bralne liste. Podpisujemo tudi obvestila o njihovih zadolžitvah za naslednje tedne.

Na koliko šolah imajo takšno prakso, pa ne vem.
Default avatar

vse sorte

Pred nekaj časa me je najbolj šokiralo pisanje neke mame, se mi zdi, da na fb v neki skupini, pisala, kako se cele dneve uči z otrokom. Bil naj bi menda v 3. razredu. Ker če se ne bi učila z njim, bi on dobil kakšno 2 ali kaj takega, tako pa dobi 4 ali 5 - in pazi - po njenem, so zato ocene tudi odraz dela staršev. Ker če bi delal sam, bi imel dvojke, tako pa ima višje ocene.

Kaj sploh reči na kaj takega?
Default avatar

videoigrica

8. in 6. razred, z možem sva popoldneve "v šoli" ker učitelji pravijo, da zaradi "motilcev pouka" ne morejo podati vse zahtevane snovi. Tako starejšemu razlagam ionsko vez, svetlobno leto......matematiko je prevzel mož, hčero učim sklanjati osebne zaimke, pisati obnove, pri gospodinjstvu jo učim računati vsebost OH in glikemični index (absolutno pretežka snov za to mentalno starost)......
Ocene so med 3 in 4 pri obeh
Eni otroci nimajo sreče in staršev nimajo popoldne na razpolago, enim staršem je za ocene vseeno, so pa tudi geniji, ampak v obeh razredih so to otroci, katerih starši so učitelji, vzgojitelji, profesorji.
Meni je vse jasno o našem šolskem sistemu!
Default avatar

Večer

Novi časi je napisal/a:
Pa te stvari so jasne že preden se odločiš za otroka v Sloveniji.
Default avatar

mnenje spoštovane dismond

bi rada spet slišala. Gospa je namreč učiteljica, ki pravi da s šolskim sistemom razen plačami, ni nič narobe. Da smo za stanje v šolstvu krivi mi starši!
Default avatar

to je samo moje mnenje

vse sorte je napisal/a:
Dvojka je nevarno blizu enice. Če bi ga mama prepustila samemu sebi v letih, ko se še ne zna učiti in še nima delovnih navad, bi se snov nakopičila. Dobro znanje je podlaga za naprej.
Default avatar

nič jasno

Večer je napisal/a:
Kaj naj bi bilo po tvoje jasno, preden se odločiš za otroka v Sloveniji? Naš šolski sistem ali da bi morali otroci sami delati za šolo. Ti pa povem, da o tem, kakšna je današnja šola, še po rojstvu prvega otroka dolgo nisem vedela.
Default avatar

to je prepričanje učiteljev

mnenje spoštovane dismond je napisal/a:
Seveda velja, da smo starši dežurni krivci, kar se šole tiče. Ali se preveč vmešavamo ali pa se ne zmenimo za otroka. Karkoli starši naredimo, nič ni učiteljem prav!
Default avatar

ge3g

Ne vem, v katere šole hodijo vaši otroci, ampak najinima midva pomagava minimalno. Starejši je v osmem razredu, mlajši v tretjem. V vseh letih sva bila zraven naloge mogoče 5x pri obeh skupaj.
Default avatar

ste prepričani da je v šoli problem

Imam otroka v tretji triadi - od prvega razreda sploh ne bi vedela, da hodi v solo, če ne bi vsakega junija prinesel domov spričevala. S samimi peticami.

Iz otrok delate invalide!