Starševski čvek

So na Fakulteti za strojništvo ostrejši pogoji za vpis ali kaj?

Default avatar
Na strani Fakultete za strojništvo je članek iz Dnevnika14.12.18 Fakultete v strahu za študente in denar redko zaostrijo pogoje za vpis. Nikjer pa ne piše, kakšni so novi pogoji. A še vedno
Default avatar
Katastrofa!
Tale je pa najbolj bosa:
Šolsko ministrstvo: Fakulteta je suverena, na odločitve ne smemo vplivati

Na šolskem ministrstvu se branijo, da bi bilo sicer logično, da bi pravila veljala za naslednje šolsko leto, a da je fakulteta suverena in na njene odločitve ne morejo in ne smejo vplivati.

Kot so sicer dejali na ministrstvu, bodo preučili možnost, "da pogoje podaljšamo na dve leti, da bodo vsaj v prihodnje lahko vedeli, kaj jih čaka."

Letos pa je očitno vse že zamujeno. Nedopustno je še, da je informacija še vedno zgolj informativna, ker soglasje vlade k pogojem za vpis pričakujejo šele v začetku prihodnjega leta. Kot je zaključil dijak Maks: "Razočaran sem, to res ni fer." Fakulteta za strojništvo pa je v odzivu dejala, da ne more več spremeniti vpisnih pogojev.


Fakultete dobijo denar od države, torej NE MOREJO biti suverene!
Default avatar
nekaj piše je napisal/a:
A obstaja v Slo samo ena Fakulteta za strojništvo?
Default avatar
Polna luna nepr je napisal/a:
A tako nekritično ti rešuješ nepravičen ukrep? V Sloveniji ni samo ena strojna fakulteta, ne vem pa, če nimata obe enakih novih pogojev. Pa v tujini so tudi strojne fakultete, pa izredno najbrž lahko študirajo, pa eno leto lahko žrtvujejo in plačajo za maturitetni tečaj za splošno maturo. Vse to za kazen, ker se niso vpisali v gimnazijo! Vse to lahko naredijo, da ne bo treba kritično presojati ukrepov fakultete, ki teh pogojev, čeprav niti objavljeni menda še niso, 'ne morejo spremeniti'.
Default avatar
to je za na sodišče je napisal/a:
Kot del univerze so še kako suverene. Ne samo to, imajo avtonomijo, ki je zagotovljena z Ustavo RS.

Drugače pa ja, morda ni fer, ampak saj življenje tudi ni pa kaj naj. So na fakulteti že ugotovili, da s srednjih šol, ki niso gimnazije dobivajo slabši "material" s slabim predznanjem, standardov pa ne želijo nižat in sprejeli ukrepe, sicer za leteošnjo generacijo le-ti niso fer, ampak bodo preživeli.
Default avatar
a samo to znaš napisati polna luna je napisal/a:
Potem pa najprej preveri.
Default avatar
milkiway2 je napisal/a:
Lepo znate sprejemati nefer pogoje, ki niso bili znani pravočasno. Seveda za druge. Čeprav nisem prizadeta, me je zelo strah takega načina, še huje je, da ljudje mirno sprejemate. Tokrat bo nastradal 4. letnik strojnikov, naslednjič pa mogoče vaši otroci, a takrat bo prepozno za spremembe.
Gre za javno šolstvo, ki si tega ne bi smelo privoščiti.
V ozadju je sigurno lobi gimnazij, ker jim upada vpis. Na srednje strokovne šole se tisti, ki bi šli naprej, ne bodo več upali vpisovati.
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Default avatar
To je res nedopustno, saj predmete za maturo izbirajo že septembra, fakulteta pa je pogoje očitno spremenila pozneje. Še za sedanji tretji letnik je to prepozno, saj za vpis štejejo tudi ocene iz tretjega letnika. Torej bi tak pogoj kvečjemu lahko začel veljati čez dve šolski leti.

Se strinjam z zgornjim mnenjem, da je tak način spreminjanja pogojev grozljiv. In to se dogaja tudi z zakoni, nobenega prehodnega obdobja, vse na horuk. In šele ko vidijo, da zadeva ne funkcionira, ker ne more iz čisto praktičnih razlogov, nekaj popravljajo za nazaj.
Default avatar
lobi gimnazij je napisal/a:
Hm, saj dijaki, ki zaključijo tovrstno šolanje imajo vse možnosti, da nadaljujejo, samo vmes je potrebno še kaj naredit. Drži pa tudi, da v prvi vrsti dijaki strokovnih šol niso material za univerze (po zaključku se zaposlijo, nadaljujejo na višjih strokovnih šolah, tudi na univerzah, vendar pod pogojem, da pridobijo znanja, ki se jih za univerzo zahteva). Ne razumem zakaj si ne bi upali več vpisovati:-/?
Default avatar
Pravila morajo biti jasna! Če želijo, da se univerzitetne študije vpisujejo samo gimnazijci, naj to povedo jasno in glasno. Noben problem, samo naj ne zavajajo dijakov. Dijaki s strokovnih šol niso dovolj dobri? Omejite jim v vpis, ampak to morajo otroci vedeti že v 9. razredu OŠ, ko se odločajo, kam se vpisat! Ja, zdaj so strojniki, drugo leto bodo mogoče računalničarji, potem pa še kdo. Kdo jim bo vrnil zamujena leta, ko bodo popravljali, kar so jim zafurali drugi? Naj se že enkrat odločijo, kaj bi sploh radi. Več gimnazijcev ali več dijakov na srednjih strokovnih šolah.
Default avatar
gorpae je napisal/a:
Moj podpis!
Default avatar
Kot sem razumela, vlada šele v začetku leta potrdi vpisne pogoje. Najbrž ni možnosti, da bo zavrnila?
Čudno je tudi, da so vpisni pogoji objavljeni šele januarja ali februarja za naslednje šolsko leto. Smiselno bi bilo, da bi bili že leto dni prej.
Default avatar
a samo to znaš napisati polna luna je napisal/a:
Glede na MON objave je strojništvo eden najtežjih študijev in poklicev, kjer je nujno dobro poznavanje tako matematike kot angleščine. A je nekaterim očitno nenavadno, da želijo narediti selekcijo že ob vpisu, kjer in lahko zagotovijo več študentov s predznanjem, ki ga želijo od bodočih študentov.
V času velikega interesa za ta študij in zelo aktualnih vedno večjih potreb po tem profilu na tržišču vas nekatere čudi hiter odziv faksa na aktualno stanje in odloči, da želijo namesto takšnih, ki iščejo bližnjice z lažjo maturo, ohranjati višjo zahtevnost programa in raje želijo resne študente, za katere je bolj verjetno, da bodo (čim prej in dobro) sposobni dokončati ta študij?


Če je tako vseeno, kakšno znanje prinesejo dijaki s srednjih šol, zakaj vse več fakultet izvaja priprave na študij pred začetkom študija?
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Kot zanimivost- ko pride gimnazijec s končanim strojnim faksom v službo je uporaben edino njegov papir- za rit obrisat. Ker nima osnov. Potem se pa po domače povedano-ta stari jebemo z njimi. Na strojno bi morali jemat samo take ki imajo že pet let službe za sabo- drugače je to stran vržen denar in čas.
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Tipična mešalka megle si, polna luna! Tipična ozkogleda uradnica, ki 'zna' naknadno pojasniti neke odločitve, da bodo videti nujne in neodložljive.
Vsekakor nisi iz tehnične stroke in nimaš pojma o težavnosti strojne fakultete in o znanju, ki ga pridobijo dijaki srednje strojne. Zagotavljam ti, da je selekcija na tehničnih fakultetah hitra. V prvem semestru je precej odvisno od predznanja in kdor se prebije čez, bo lahko delal dalje, drugi ne, zato ni potrebe po izločanju strojnikov, saj so med njimi tudi zelo dobri, ker srednja strojna ni tako lahka.
Fakulteti ne bi bilo treba tako brezglavo reagrati, ker so potrebe po profilu strojnih inženirjev znane in približno enake že leta. Tudi ni bilo govora o potrebah, to si si izmislila ti, polna luna, ampak so se samo pohvalili, da imajo velik vpis. Vendar je število prijav v zadnjih desetih letih vsako leto približno enako tako za uni kot za visokošolski študij.
Default avatar
gorpae je napisal/a:
Povsem se strinjam! Pogoji morajo biti znani pravočasno!
czas zaorać socjalizm
Default avatar
Zgrešen sistem.
1.Spremembe bi morali uvajati s 4 letno napovedjo. Otroci, ki so zdaj 9.razred se odločajo kam in morajo zdaj vedeti, kam bodo lahko šli po končani srednji šoli.
2. Sistem faksov je še iz socialističnih časov, ko so na faks hodili redki, in ti so bili potem razni direktorji. Danes je vsak drugi vsaj uni. dipl. inž. in podobno, in ti ljudje bi morali danes delati, pa ne znajo. na faksu ni nič prakse in v tovarnah se jezijo, kaj dobijo s faksov. Ljudi, ki nimajo pojma!!! Glave polne enih podatkov brez pomena, orodja ne znajo niti v roke prijet.
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Katere fakultete pa izvajajo priprave na študij pred začetkom študija? Fakulteta za strojništvo ima izobraževanje iz matematike. Ta je edina. Pa ni rečeno, da je to samo za srednje strokovne šole. Na Fakulteti za elektrotehniko pišejo v začetku študijskega leta preizkus znanja iz matematike. Po želji lahko študentje obiskujejo matematični repetitorij v prvem semestru, ki traja dve uri. To je to.