Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Tahikardija...scitnica....anksioznost...

Default avatar
Lepo pozdravljeni.
Stara sem 41 let, 10 let se zdravim zaradi scitnice, zacelo se je z hipertirozo-bazedovka, potem sem prejela jod, nato je slo na hipotirozo.
V teh 10 let so mi samo trikrat prilagajali dozo euthyroxa in trenutno mi jo, zopet mi dela prevec. Sedaj je en mesec kar so mi zmanjsali dozo, se ni zdi da se ni ok.
Takrat ko so mi odkrili tezave z scitnico sem dozivela sok(smrt bliznjega) on ze ves ta cas se pac ucim ziveti s tem, sem bolj obcutljiva, skrbi me za vse okrog mene, odkar imam sina (6 let) se toliko bolj....se pravi ze dolgo sem pod stresom, pa poskusim se umirjati, malo mi uspeva dosti pa ne...vse se me dotakne....
3 leta nazaj sem sla zaradi ponavljajocih bolecin v prsih na kardioloski pregled, imam prolaps mitralne zaklopke, so rekli, da to ni nic takega oz lepotna napaka.
Vendar takrat se nisem imela povecanega utripa nikoli.
V zadnjem letu in pol sem imela tri panicne napade z mocnim razbijanjem srca, tresenjem, mravljincenjem in drisko.
Najprej sem morala ugotoviti kaj je to, ker ko se je prvic zgodilo ponoci sem mislila da mi bi srce odpovedal nisem vedela kaj se dogaja, vedno so bili ponoci...
Sedaj si pomagam z dihanjem, meditacijo, pomirjevalo sem vzela samo eno tableto enkrat.
Skrbi me, ker sedaj ko niti nevem da bi imela kaksem stres, me je spet danes ponoci zbudilo razbijanje srca, imela sem ga 120 udarcev ob 3 zjutraj, seveda nisem mogla spati, malo mi ga je uspelo pomiriti vendar ne za dolgo...sedaj je ura 9 in mi v epizodah srce zacne razbijati in razbija skupaj po uro ali dve....nikoli pa vec kot 140 udarcev....je pa zelo mocno razbijanje da ko lezim me celo zaguga, imam tudi gastritis, cakam na kontrolno gastroskopijo pod sedacijo ker sem prvic zeloooo tezko prenesla pregled....strah me je jemati zdravila ker me potem se zelodec matra in sem pri 41 letih cisto fuc kar ni normalno.
V bistvu me je strah ce jaz mislim da je zaradi scitn8ce in panike srce podivjano, je pa kaj drugega kar mi povzroca trajne poakodbe na srcu ker jih ne zdravim??
Rada bi samo bila zdrava, da ima sin zdravo mami...
Hvala za vase mnenje in zelim vam zdravje in sreco v novem letu....
Default avatar
Opravičujem se, da odgovarjam z veliko zamudo zaradi številnih vzrokov. Vsekakor upam, da nisem prepozen. Vsebina vašega dopisa kaže na plive anksioznosti in prolapsa mitralne zalopke na pogostne napade hitrega ali nerednega bitja srca. Stanje ni nevarno, je pa več krat zelo moteče. Zelo pomemben je zdrav način življenja (izogibanje stresnim situacijam, nekajenje, zadostni nočni počitki, omejeno uživanje kave, itd.). Zelo koristni so polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden in blaga pomirjevala (lahko tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar