Starševski čvek

Ljudje se nezdravo prehranjujejo, ker je zdrava hrana predraga

Default avatar
Kaj menite o tem, je to res, da se ljudje nezdravo prehranjujejo zato, ker nimajo denarja, ker je zdrava hrana predraga?
Default avatar
Zdrave hrane tudi ni. Včeraj sem bila v Mercatorju, ter si zaželela dober rdeč redič. Na žalost so na policah prodajali samo redič, ki bi bil primeren samo za v smeti. Redič mlahav, z uvelimi listi, z gnilobo na posameznih mestih. Takšne so bile vse gajbice in ne samo posamezni rediči. Živ obup. Še lačni iz Afrike tega ne bi jedli, tukaj pa nam to prodajajo. Cena je bila 2,99 evra.
Default avatar
Pred enim letom sem iz dokaj nezdrave prehrane prešaltala na bolj zdravo, mesečni proračun za hrano se nam je povišal za več kot 50%, čeprav ne posegamo po fensi zdravi prehrani ter bio in eko in kaj vem kaj še vse, pojemo le veliko več sadja in zelenjave ter veliko manj OH kot prej. Če bi vključila še bio in eko, bi se nam strošek hrane povečal še za 50%.
Default avatar
Ni čisto tako. Zelo veliko nezdrave prehrane je samo enostavno in hitro fertik. Ali celo ze predpripravljene.
Pri zdravi je mogoče malo več kuhanja, priprave - najbolj enostavno je vreči zmrznjen pomfri in pohane krokete v fritezo - čiščenje , rezanje in priprava zelenjave je pa bolj zamudno.
Default avatar
Eh, ljudje so vajeni enega in istega jedilnika, otroci so cepljeni proti zelenjavi (ki je še vedno razmeroma poceni), predvsem pa pojemo preveč! Trgovinske sladkarije so čisto prepoceni in nakupljene količine pretirane za petkrat.
Ko smo bili majhni, je bil čips v majhnih vrečicah in eno si nas je delilo več otrok. Kupljeni piškoti, napolitanke so bili redkost za tu in tam, čokolada je bila večinoma samo kot darilo (pa nekaj časa je itak ni bilo mogoče kupiti).


Mi smo včeraj jedli čičerikine polpete in sigurno je to ceneje od zrezkov, tam približno enkrat ceneje (čičerika ima skoraj toliko beljakovin kot meso). Tudi druge stročnice so dober vir beljakovin.
Dragi so recimo različni namazi, paštete, salame ... skoraj vse, kar tradicionalno daš na kruh za večerjo. Pa bi lahko vsak dobil dve ocvrti jajci, kruh in solato - ceneje od vsakega sendviča.
Default avatar
se ne strinjam najbolj ... glej zelje, fižol, ohrovt, repa, razne kaše ipd. zimska hrana res ni draga... je pa potreben čas in nekaj znanja, da iz osnovnih surovin narediš okusen obrok.
pa recimo polnozrnati oh ... poješ jih pol manj kot belih, itd.
__________________________________________________
°°° Stay Hungry, Stay Foolish °°°
https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Default avatar
to je zelo res je napisal/a:
Kaj pa ste jedli prej in kaj jeste zdaj?
Default avatar
sramota2 je napisal/a:
Redič vs Radič? Kaj tebe muči? In prekladala si ga še ti! Saj ni čudno, da je gnil, če ga vsak po rokah valja! Zato ne hodim v Mercator, ker reveži vsak kos sadja in zelenjave trikrat preložite. Gravž!
Default avatar
Po mojem so razlogi tudi drugje. S predpripravljeno hrano tako rekoč ni dela.
Mi recimo tega ne kupujemo, pa tudi sladkarij skoraj nič, nobenih sokov ipd.
Sezonska zelenjava in sadje se mi recimo ne zdita draga: zelje, repa, fižol, pomaranče itn. So pa čudno draga jabolka, čeprav jih je ogromno, pa krompir ...
Čeprav se mi pa ne da ves čas kuhati samo sezonskih zadev, zato pač gremo vsake toliko na bolj drage zadeve, ribe, biftki itn.
Default avatar
Le deloma res, ker:
1. ljudje povprečno preveč pojemo
2. ljudje povprečno jemo nezdravo.

Torej, če bi jedli manj in to bolj zdravo, potem tudi strošek ne bi bil tako grozno bolj zasoljen.

Pri nas jemo veliko polnozdrnatih reči (kruh, testenine), ki so resda dražje, a jih manj poješ, ker je bolj nasitno in ne paše kar jesti v nedogled kot recimo pri izdelkih iz bele moke.

Dobra izbira so tradicionalne reči - zelje, repa, fižol, če vključiš še čičeriko... je to vse skupaj zelo zdravo in tudi ne pretirano drago. Sploh ker za recimo segedin rabiš en majhen kos mesa, toliko, da da malo okusa in da je bolj nasitno.

Meso je res drago, ampak ali počakaš na akcije, ali pa kupiš pri kmetu na kose in za v zmrzovalnik, sploh ga pa ne smeš jesti preveč.

Jogurti - navadi so bolj zdravi in nič dražji od sadnih in polnih cukra.

Da ne govorim o raznih obarah, ki so zdravstveno čisto ok, tudi kar se sestavin tiče in niso drage.

Torej, veliko se da naredit doma, ampak ja, otroke je treba na to hrano navajat od malega in tudi mi, če nam kaj ni všeč, ja, se pa malo pomatraj, a ne?


In za posladek ne rabiš celo veliko čokolado pojest, ampak 4 koščke temne čokolade, pa bo tudi u redu - tako zdravstveno kot finančno.
Default avatar
Ljudje, ki se nezdravo prehranjujejo so preprosto LENI in brez domišljije.
Default avatar
sramota2 je napisal/a:
rAdič :). Sicer pa ja, se strinjam, da so trgovci s cenami zblazneli. Tako je pač treba krožiti in najti primernega za specifični asortima.
Default avatar
Res je, nezdrava prehrana izhaja iz okljikovih hidratov. Iz tu pride večina debelosti, bolezni.
_______________________________________________
https://greenbalkan.org/

Zdravilec s konopljo in zdravilnimi rastlinami.
_______________________________________________
Default avatar
prej zdaj je napisal/a:
Prej smo jedli to, kar se tu propagira kot zdravo, torej stročnice, krompir, polnozrnate testenne in kruh, veliko sem tudi pekla, od zelenjave zelje in repa, sadje sezonsko, torej največ jabolka, mesa malo, pa še to najcenejše (beri razne klobase in mleto meso), večerje sendviči...

Zdaj jemo bele testenine in bel kruh (tudi polnozrnate včasih, ne gledam v bistvu na to), a tega pojemo zelo malo, pri kosilu recimo so porcije testenin in riža polovične (40-50g), kruha pa sploh ne jemo oziroma redko kdaj. Pojemo veliko zelenjave vseh vrst, sezonske ali zmrznjene, ker ne moreš jesti samo zelje na zelje, čeprav ga imamo radi in je sigurno 2x na teden na mizi, meso nizkokalorično (beri piščanec, govedina, divjačina in ribe), nič več ne pečem, nobenih sendvičev, jemo pa sir in navadne jogurte, veliko sadja, ...
Default avatar
Tole hrano lahko razdelimo glede na nacin zivljenja oz. Zivljenje v hisi ali stanovanju. Oz. Tkole si sama predstavljam;

Revez v hisi:
-domaca jajca, ozimnica iz domace njive, poleti sveza zelenjava, jabolka iz vrta, zmrznjene maline v skrinji...
Revez v stanovanju:
-kupljena, kontaminirana (draga) zelenjava , kak kos mesa, juha iz kock, skratka zelo skromno in nekvalitetno oz.drago
Srednji razred v hisi:
-nekaj domace, nekaj kupljene kvalitetnejse zelenjave, kvalitetnejsi in bolj pestri obroki, se vedno se na jedilniku znajde kaka poceni in odlicna cebulna juha in tenstano zenlje...
Visji srednji:
-kupuje cimbolj eko in bio, kar je drago in zaradi cen obicajno nasrka pester jedilnik.
Visji razred;
Prehranjuje se sicer pestro, a vase trpa kup svinjarije, saj zaradi pomanjkanja casa uziva glutamate v restavracijah, je "fine" stvari, ki absolutno niso zdrave, za bio in eko organske zadeve pripravljat pa nima casa....
Skratka najboljse, najceneje in nabolj zdravo je imet svoj vrt, morda kako kokos, si namesto pregresno dragega kosila v restavraciji privoscit en lonec hitro preprazene mesane zelenjave iz svojega vrta in zraven popect kak jajcek... skuhat cebulno juho s popecenimi kockami vcerajsnjega kruha, narest bio-eko minestro.....
Default avatar
Naj dodam se eno mnenje:

Zdrava hrana ni nujno draga. Je pa odvisno od iznajdljivosti tistega ki jo pripravlja. Pa ne govorim zgolj o kosilih.
Zajtrk; doma pripravljen (obstojnejsi od belega, polnega dodatkov,iz trgovine) polnozrnat kruh, zlica skute z zacimbami po zelji
Jogurtomat je odlicna, poceni zadeva za pripravo 7ih jogurtov (brez dodatkov!) iz 1l mleka. npr-vanje se vmesa sveze jabolko(iz vrta), maline, poceni ovseni kosmici, zlica medu, marmelade (npr.domace?)
Namaz iz plocevinke skuse
V 1kg ovsenih kosmicev vmesas pest rozin, orezckov po zelji....skratka namesto kupljenih "fit-bit-ko" 200g proizvodov po skoraj 4 eure (20eur/kg) naredis identicno stvar za 3eur/kg....mesas z navadnim, domacim jogurtom napr.
Znajti se je treba. Zgoraj nasteto: 1l jogurta =1 eur, tiste zlicke domacih dodatkov po 2centa, 1kg domacih fit-bit-eko-bio kosmicev 3 eure (namesto 20eur)
Casovno pa zgoraj nastet prihranek terja le 3 minute (jogurt:nalijes, pokrijes in vklipis, kosmici: streses, dodas, vmasas in zapres)
Default avatar
Glede na to, da nimam vrta in tudi zaenkrat ne možnosti zanj, in če pozabim na tisto malenkost zelišč in paradižnika na balkonu, trdim, da je hrana draga in da mi odnese precejšen del družinskega proračuna. . Nismo ravno kakšni veliki mesojedci, pojemo pa veliko zelenjave in sadja, kruh pečemo sami, nihče ni debel.
Default avatar
Draga hrana je napisal/a:
jogurt ali kislo mleko lahko narediš tudi brez mašine ... daš 1 žlico jogurta/kislega mleka v skodelico mleka, pustiš na bolj toplem mestu in naslednji dan je narejeno. kefir pa delaš iz kefirjevih zrn.
__________________________________________________
°°° Stay Hungry, Stay Foolish °°°
https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Default avatar
Draga hrana je napisal/a:
Ne boš verjel/a, ampak tudi višji srednji razred (in visoki) si privošči kak vrt, če mu le čas dopušča. In nekoliko premožnejši, visoko izobraženi, so nemalokrat tudi bolj zavedni in temu primerno tudi zelo skrbijo za zdravje. Pa večina jih ni do premoženja prišla z lenobo, niso vsi leni, in nemalo jih prideluje zelenjavo. Seveda obstajajo tudi tisti, ki jih omenjaš ti, pa vendar - ne spadajo vsi v tvoje predalčke.
Default avatar
Res je. Odkar šepajo finance pojemo veliko več testenin, krompirja, riža. Živimo v bloku tako da svoje zelenjave nimamo. Zelenjava je draga, meso tudi. In potem tisti manjko, da nismo lačni mašimo z OH-ji. Smo 4-je (dvojčka 5 let) in nikoli ne kupim npr. 4 zrezke ampak samo 2. In si jih delimo. 500g testenin za par centov je za 2x za vse štiri. Enkrat zraven še 20 dag mletega mesa za omako, drugič je samo paradižnikova polivka naprimer. In smo 2 dni siti za par evrov. Tako pač je. Če bi zraven naredila solato me tista solata v zimskem času pride toliko kot ostalo celotno kosilo. Zato jo ponavadi ni, če pa je pa samo za otroke. Isto je z krompirjem in mesom npr. Več krompirja, ker je mesa res bolj za vzorec. Če bi lahko vsakemu spekla en normalen šnicel potem bi bil res krompir lahko priloga, tako je pa obratno. Od zelenjave je povečini zraven obrokov kuhano ali surovo korenje. Pač, bo enkrat boljše. Preživimo pa vseeno.

Raznih paštet, salam itd pa ne kupujemo. Od sadja jemo povečini samo jabolka, občasno kakšne mandarine. Kar je sezonsko in poceni pa še to večinoma samo za otroke.