Izgorelost

Odgovarjajo: mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Izgorelost, anksioznost

Default avatar
Sem izgorela. Tri mesece sem že na bolniški zaradi napadov panike. Prve tablete, ki mi jih je predpisal psihiater ni niso ustrezale, zda jemljem Paroxat, napadi so se umirili. Težava je, da kjub temu, da so se napadi umirili, jaz telesno komaj funkcioniram. Bolniško mi želijo zaključit, jaz pa se komaj premikam. Sem brez moči in brez energije. Prosim za nasvet na koga se naj obrnem za izgorelost na podroćju Maribora. Panične napade mi je zdravil psihiater s katerim sem zelo nezadovoljna. Hodim tudi na psihoterapijo, seveda samoplačniško. Kako naj si podaljšam bolniško oz. kako naj si pomagam?
Default avatar
Spoštovani,

Iz vašega kratkega zapisa bi lahko sklepal, da je bistvo vaše težave nekje na relaciji vi-psihiater.

Prva težava je, če vas zdravi psihiater, s čigar delom ste kot pravite zelo nezadovoljni. Predlagam, da si poiščete drugega psihiatra, s čigar delom boste zadovoljni. Če boste nezadovoljni tudi z drugim ali tretjim psihiatrom, potem bi veljalo pogledati ali so vaša pričakovanja v skladu s tem, kar ponuja psihiatrija.

Druga stvar, ki kaže, da nekaj v vaši obravnavi ni v redu, je to, da vi pravite, da komaj funkcionirate, zdravstveni sistem pa vas pošilja v službo. Moje izkušnje in izkušnje mojih klientov s psihiatri so zelo različne. Psihiatri imajo do zavarovalnic svoje obveznosti. V nekaterih primerih so osebe z izgorelsotjo morale iti poskusiti v službo, da je potem zdravstveni sistem res verjel, da ne gre. Ne vem, če to velja za vaš primer.

Tretje vprašanje, ki se mi poraja ob vašem vprašanju, je: kako, da niste teh vprašanj rešili že s psihoterapevtom? Sem prepičan, da obstaja razlog za to, se mi pa zdi nenavadno. Psihoterapevt je tisti, ki edini pozna celotno klientovo zgodbo v globino, In skupaj z njim naj bi klient izdelal in izvajal načrt rehabilitacije. Psihoterapevti pogosto tudi napišejo mnenje, na katerega se potem lahko nasloni psihiater in komisija.

Tudi tega, da ste po treh mesecih bolniške še fizično čisto na tleh, ne gre zanemaraiti. Ali ste v okviru medicine opravili vse preiskave, da ste izključili možnost telesnega vzroka težav? Če je medicina odločila, da gre za težave psihološkega izvora - kaj je napisal psihiater kot diagnozo oziroma v ambulantni zapisnik?

Peto vprašanje, ki se mi poraja, je: s kakšnim namenom iščete še četrtega strokovnjaka (za izgorelost). Poleg osebnega zdravnika, psihiatra, psihoterapevta, še strokovnjaka za izgorelost? V okolici Maribora sicer ne poznam nikogar, ki bi se ukvarjal prav z izgorelostjo.

Napisal sem več vprašanj kot odgovorov. Ampak včasih so tudi vprašanja koristna. Če želite postaviti še kakšno konkretno podvprašanje, vam bom z veseljem odgovoril.

Lep pozdrav,
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si
Default avatar
Gospa KLM je izginila, zanima nas kako vam je šla naprej življenska situacija?
Vse preveč se nas znajde v podobni stiski.
Družba, ki težav še ni izkusila, je nekako tudi delno lahko upravičena, da je do takih primerov skeptična in celo deluje sumničavo, kot da ugotavljajo prevaro hipohondrije...
Dejansko si človek ne more instantno diskretno pomagati!
Odpiranje in podaljševanje dolge bolniške, že samo po sebi razkrije ožjemu krogu, sodelavcem, da imaš neke težave. Sistem te hkrati sili na delo, hkrati pa ti ne ponuja nobene rešitve, pomoči. Tisti Helexi, Cipralexi, Zolofti, Paroxati, Sexorati, to so samo obliži. Kako si dejansko pomagati? Zdravstvo nudi samo te tablete. Po tem lahko gremo na psihoterapije in se mesece, leta pogovarjamo o otroštvu. Da pogovor dobro dene, vendar ne pomaga vsakomur. Po tem, ko nam očitno uradna medicina obrne hrbet v praksi, se začnemo spogledovati po alternativi. Tam šele pričnemo orati po ledu. Neskončno število možnosti, bioenergetiki, regresije, kristali, psihične operacije, homeopatije, joge, meditacije, autosugestije, epigenetika, romarske poti, hare krišna, radiostezija, vedeževanje, frekvenčne terapije, amuleti, eterična olja, akupunktura, akupresura, in še in še....vsak obljublja izboljšanje, seveda priporoča recimo 10 obiskov. Vsak obisk večinoma med 30€ in 80€, odvisno kdo. Teh, ki ponujajo je tisoče, kako izbrati pravega. Mnogi nimajo toliko denarja, da bi kar po vrsti sprobavali vsakega 'čarovnika'. Nekako smo prepuščeni sami sebi. Gorje človeku, ki je potreben pomoči. Tudi sam sem še vedno v iskanju pravega načina in veni in v sebi, kako si pomagati. Hvala bogu delam in ne potrebujem bolniške, vendar pogosto zelo trpim zaradi slabega počutja. Upam, da bom zdržal ta lajf oddelat do konca.

Nekateri kao dajo odpoved in se iščejo celo življenje. Zame to ni opcija. Torej moraš imeti denar za življenje od dediščin, ali pa živeti bolj klošarsko. Pa tudi smatram, da je v življenju na tem planetu dobro biti vključen v sistem preko službovanja.

Torej iščemo naprej to rešitev, kako se rešit trpljenja, ko te boli glava, se ti vrti, imaš tesnobe, napade, vrtoglavice, stiske, slabosti in podobno, navzven si pa cel fantastičen, funkcioniraš, služba, družina, vse super. In ne ne rabiš se preveč ukvarjat s svojim počutjem. Ti se ne ukvarjaš s počutjem popolnoma nič. Samo vidiš al si ok, al pa ne. Še kdo podobno razmišlja tukaj? Lep pozdrav vsem.
Default avatar
Razmišljam popolnoma isto kot vi, Naključni
Default avatar
Živjo. Zaenkrat nismo še izumili tople vode, glede dobrega spanja je bilo že dosti govora pa vendar. Dobil sem eno najmanjšo kapsulo Kventinax na večer, antidepresiv, vendar ponoči bistveno bolje in trdno spim in boljše funkcioniram čez dan. Brez tega sem že nekaj let plitko spal, se celo noč obračal, nisem našel prave pozicije, misli so mi tavale. Sicer sem kot mlad fant imel pomisleke glede jemanja kemije, vendar ko je potrebno nimaš kaj veliko izbire. Konec koncev moja stara mama je jemala kilo tablet na dan celo življenje, pa je vseeno oddelala 94 let. Vsekakor prej leta in leta probaš številne domače zvarke, žavbe, navade, spremembe, bla bla, vendar če ne gre , ne gre. Še vedno me navdušujejo zgodbe forumašev, ki se oglasijo pri kakemu bioenergetiku in so po obisku kot novi. Tudi sam bi si želel take izkušnje. Bil sem pri številnih, večinoma prijetne izkušnje, vendar brez pretiranih rezultatov.

Moderatorji

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić