Med.Over.Net

Izgorelost

Odgovarjajo: mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Izgorelost, anksioznost

Default avatar

Klm

Sem izgorela. Tri mesece sem že na bolniški zaradi napadov panike. Prve tablete, ki mi jih je predpisal psihiater ni niso ustrezale, zda jemljem Paroxat, napadi so se umirili. Težava je, da kjub temu, da so se napadi umirili, jaz telesno komaj funkcioniram. Bolniško mi želijo zaključit, jaz pa se komaj premikam. Sem brez moči in brez energije. Prosim za nasvet na koga se naj obrnem za izgorelost na podroćju Maribora. Panične napade mi je zdravil psihiater s katerim sem zelo nezadovoljna. Hodim tudi na psihoterapijo, seveda samoplačniško. Kako naj si podaljšam bolniško oz. kako naj si pomagam?
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovani,

Iz vašega kratkega zapisa bi lahko sklepal, da je bistvo vaše težave nekje na relaciji vi-psihiater.

Prva težava je, če vas zdravi psihiater, s čigar delom ste kot pravite zelo nezadovoljni. Predlagam, da si poiščete drugega psihiatra, s čigar delom boste zadovoljni. Če boste nezadovoljni tudi z drugim ali tretjim psihiatrom, potem bi veljalo pogledati ali so vaša pričakovanja v skladu s tem, kar ponuja psihiatrija.

Druga stvar, ki kaže, da nekaj v vaši obravnavi ni v redu, je to, da vi pravite, da komaj funkcionirate, zdravstveni sistem pa vas pošilja v službo. Moje izkušnje in izkušnje mojih klientov s psihiatri so zelo različne. Psihiatri imajo do zavarovalnic svoje obveznosti. V nekaterih primerih so osebe z izgorelsotjo morale iti poskusiti v službo, da je potem zdravstveni sistem res verjel, da ne gre. Ne vem, če to velja za vaš primer.

Tretje vprašanje, ki se mi poraja ob vašem vprašanju, je: kako, da niste teh vprašanj rešili že s psihoterapevtom? Sem prepičan, da obstaja razlog za to, se mi pa zdi nenavadno. Psihoterapevt je tisti, ki edini pozna celotno klientovo zgodbo v globino, In skupaj z njim naj bi klient izdelal in izvajal načrt rehabilitacije. Psihoterapevti pogosto tudi napišejo mnenje, na katerega se potem lahko nasloni psihiater in komisija.

Tudi tega, da ste po treh mesecih bolniške še fizično čisto na tleh, ne gre zanemaraiti. Ali ste v okviru medicine opravili vse preiskave, da ste izključili možnost telesnega vzroka težav? Če je medicina odločila, da gre za težave psihološkega izvora - kaj je napisal psihiater kot diagnozo oziroma v ambulantni zapisnik?

Peto vprašanje, ki se mi poraja, je: s kakšnim namenom iščete še četrtega strokovnjaka (za izgorelost). Poleg osebnega zdravnika, psihiatra, psihoterapevta, še strokovnjaka za izgorelost? V okolici Maribora sicer ne poznam nikogar, ki bi se ukvarjal prav z izgorelostjo.

Napisal sem več vprašanj kot odgovorov. Ampak včasih so tudi vprašanja koristna. Če želite postaviti še kakšno konkretno podvprašanje, vam bom z veseljem odgovoril.

Lep pozdrav,
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si

Moderatorji

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić