Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Izvid…prosim za mnenje

Izvid…prosim za mnenje

Pozdravljeni dr. Cerar

star sem 28 let. Prosim vas za mnenje.

Zaradi kašlja, ki je medtem izvenel sem bil na RTGju pljuč v dveh ustanovah.

V eni so mi izstavli izvid, ki je trdil da so moja pljuča in srce povsem brez posebnosti. V drugi pa sem dobil izvid, ki omenja….. Mitralno konfigurirano srce, retrosternalni in retrokardinalni prostor sta prosta….

Zanima me kako to da sta lahko izvida različna in kaj to v bistvu pomeni in če obstaja razlog za skrb ? ali se moram naročiti na nadaljno diagnostiko ?

Prosil bi vas tudi za vaše mnenje o mojih RTG slikah, če sem vam zdi kaj spornega morda ? saj sem kar precej zmeden…linka prilagam spodaj

https://ibb.co/v10yGWz
https://ibb.co/tCRXsf1

Načeloma kakšnih znakov ki bi nakazovali na probleme s srcem ne opažam. Kondicija je ok oz se je še izboljšala glede na stanje nekoč.

Prosim za odgovor. Hvala in lp.

Zdravo,

pregledal sem rentgenski sliki (AP in stranska projekcija), ki sta povsem normalni (sicer po specialnosti nisem radiolog, a vendar 🙂 . Vsekakor rentgenska slika ni diagnostična za oceno kakršnegakoli delovanja srca, vidijo se lahko le znaki levostranskega srčnega popuščanja, ki ga pri vas zagotovo ni.

Če ob tem še težav nimate, res ni razloga skrb ali kakršnokoli nadaljnje ukrepanje ali diagnostiko!

Pozdravljeni,

Pred dvema dnevoma sem opravil UZ srca, kateri je bil normalen, vse normalno sistolična in diastolična funkcija, iztisni delež.. skratka vse super, je pa napisala tudi, da so vse zaklopke morfološko in funkcijsko normalne (na vseh zaklopkah so prisotne minimalne regurgitacije, na aortni ivira iz komisure med desnim koronarnim in nekoronarnim lisitčem aortne zaklopke)

Kot zaključek pa normalen echo izvid za športnika. Namreč sem športnik.

Ko sem jo vprašal ka je to, je rekla da je to tako majhno da bi lahko govorili o fiziološki regurgitaciji. Zdaj pa me zanima če je to kaj pomembno oz. vodi v težave ?

lp

nova
Uredništvo priporoča

Zdravo,

veseli me, da je bil UZ srca povsem normalen. Vse zaklopke pa lahko malo puščajo – in gre za nekaj povsem običajnega, kar srca nikoli ne obremenjuje in terja kakršnegakoli spremljanja. Res je tudi, da teh fizioloških regurgitacij (puščanj) zaklopk zaradi modernejših UZ naprav vidimo vse več – aparati so namreč vedno bolj natančni in občutljivi.

Srečno dalje!

Andraž Cerar

New Report

Close