Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

nezaščiten spolni odnos

Default avatar
Pozdravljeni,

s fantom sva imela nezaščiten oralni spolni odnos, do izliva v usta ni prišlo. Zanima me kolikšna je verjetnost za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi (HIV, hepatitis, genitalni herpes, HPV, klamidija, gonoreja)? naj povem, da sem cepljena proti HPV in hepatitisu B. Hkrati me zanima po kolikšnem času se je smiselno it testirat za SPB, da bi lahko opravila vse naenkrat?

Najlepša hvala in lp
Default avatar
Spoštovani, če prav razumem, ste vi izvajali oralo njemu. Okužba in njeni znaki so zelo povezani z mestom vstopa mikroorganizma. To pomeni, da bi mnogi povzročitelji, o katerih sprašujete, povzročali okužbo na mestu, kjer je povzročitelj prišel v stik z vašo sluznico, torej v ustni votlini. Tveganja za prenos hepatitisa B, če ste uspešno cepljeni, praktično ni; tveganje za okužbo z virusom HIV je ob 1x oralnem odnosu >0,1%; če bi imel fant na genitalijah razjedo, oz. bi izločal virus herpesa simplexa - tipa, s katerim vi še niste okuženi, je verjetnost za prenos visoka; a to ne pomeni, da bi vi tudi imeli klinične znake, saj se jih večina z virusom herpes simplexa, prekuži tiho. Pa še ob aktivni okužbi bi le-ta potekala kot vnetje v ustni votlini - gingivostomatitis (slinavka). Če bi bil okužen z gonorejo, bi se vam lahko gonokok naselil v ustni votlini; lahko bi tudi zboleli z gonokokno angino.
Glede testiranja se mi zdi (če bi bili brez težav) edino smiselno testiranje na HIV, 4 tedne po odnosu. Tudi proti HPV okužbi ste cepljeni; (sicer ne proti vsem tipom), pa vendar. Tudi v tem primeru bi virus prenesli na sluznico v ustni votlini, ali ob globoki orali do glasilk.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P