Med.Over.Net

Psihiater odgovarja

zakaj shizofreniki

Default avatar

alijan

zakaj je velik procent shizofrenikov,ki zelo močno posegajo po prepovedanih substancah (droga,alkohol,trava) in ogromno procent je težkih kadilcev?
Zanima me,če se ve zakaj shizofrenija sproži tako stanje občutek..da segajo po drogah? Ali je mogoče to posledica zdravil,da pač preprečujejo psihozo ampak kot stranski učinek dražijo nevro-center in se potem shizofreniki tako počutijo? opažam,in znano je da je med njimi ogromno kadilcev,strastnih kadilcev,in veliko takih ki se z alkoholom pomirjajo.

zanima me vzrok,zakaj je to tak pojav ki tako goreče v štric hodi s shizofrenijo?
kakšni pa so ukrepi,pri takemu pacientu?

lp
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,
res je, da je pri pacientih s shizofrenijo delež kadilcev zelo velik, več kot 60% bolnikov kadi, kar sigurno vpliva tudi na obolevnost in umrljivost.
Zakaj je temu tako, ti povsem jasno. Več je teorij. Pri kajenju tobaka prihaja do povečanja dopaminergične aktivnosti v možganih, kar ima stimulirajoči učinek na možgane. Ker imajo možgani pri shizofreniji deficit dopamina v določenih možganskih območij, je možno, da si na ta način bolnik poskuša "pomagati", saj se s kajenjem zmanjšujejo kognitivni deficiti (koncentracija, spomin, načrtovanje aktivnosti...). Poleg tega je možno, da kajenje tobaka zmanjšuje določene stranske učinke antipsihotičnih zdravil.
Po drugi strani kajenje poviša antivnost encima CYP 1A2, kar zmanjša koncentracijo mnogih zdravil. Posledično kadilci potrebujejo višje odmerke zdravil od nekadilcev in logično, prenehanje kajenja ima za posledico, da je potrebno odmerke nižati.
Paciente je potrebno motivirati in je včasih to zelo težko. Danes imamo na razpolago različne pripomočke in podporne terapije, zato svetujem, da se vsak pogovori o prenehanju kajenja s svojim zdravnikom.

Kar se kajenja tiče, imam tudi lastne izkušnje. Po desetletjih strastnega kajenja sem maja 2015 prenehala kaditi in do danes uztrajam. Sem prepričana, da če je meni uspelo, lahko uspe vsakemu. Nekomu bo pomagala nadomestna terapija nikotinom, drugemu vedenjsko kognitivna terapija, podporna skupinska terapija, pristop mora biti individualen in uspeh ni nikoli zagotovljen, ampak se vsak trud splača, ker je kajenje prvi (preprečljivi) vzrok prezgodnje smrtnosti.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si