Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Analna guba

Default avatar
Pozdravljeni,

Pred mesec in pol sem imela odstranitev analne gube (odvecna koza ob anusu) in guba ni povsem odstranjena. Je mozno z novim posegom ostanek odstraniti ali so kaka tveganja? Ker sem poseg kolikor vidim naredila brez veze, gube je se polovico. Hvala!
Default avatar
Dodatna odstranitev je napisal/a:
Pozdravljena!

Operativni posegi v tem predelu vedno predstavljajo “tveganje”, da estetski izid ne bo kot si ga želite. Tudi sam operater si verjetno želi da bi gubo popolnoma odstranil, končni izid je pa odvisen od večih dejavnikov, predvsem od reakcije vašega telesa po operaciji. Po namestitvi šivov pride do lokalne otekline, zato je zelo pomembna nega po navodilih, ki ste jih prejela (tudi mehko blato, masaža predela). V kolikor je oteklina nekoliko večja, raztegne preostalo kožo, ko pa oteklina splahni ostane koža v obliki poudarjene gube. Tudi če opravite pet posegov, so lahko estetski Izidi vsakega od njih popolnima različni. Ker predela ne moremo zaviti ali zalepiti za nekaj dni ali tednov je žal končni izgled težje predviditi kot pri kakih drugih estetskih operacijah.
Vseeno je guba pol manjša, tako da čisto “brezveze” poseg le ni bil. V kolikor pa vas še moti, pa seveda se lahko poseg enkrat ali veckrat ponovi.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
spec. dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar
Hvala lepa za vas odgovor. Bom sla se enkrat na poseg...pa s tem zadnjic.
Default avatar
Dodatna odstranitev je napisal/a:
Pozdravljena!
Upam da bo tokrat izid kot si ga zelite.
Zavedati se tudi morate, da se lahko gube na novo pojavljajo, predvsem po nosecnosti, s staranjem ipd.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
spec. dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak