Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

VZTRAJAJOCA BOLECINA V PRSENM KOSU

Default avatar

danjelab

Pozdravljeni,
mojo mamo ze nekaj casa tisci v prsih.Bila je pregledana na urgenci, kjer je bil troponin 0,015, pd dimmer pa 1058. EKG brez znakov za AMI ali Hlp,Prsni kos:avskultatorno posamezni pokci obojestransko bazalno.Srce akcija ritmicna, nad aortno zaklopko slisen blag mezosistolicni sum, brez sirjenja.
RTG: srce je blago povecano, aorta blago kalcinirana ter tortouroznega poteka. V ostalem je RTG bp.Zaradi povecane Pd dimmer je bil opravljen CTA pljucnih arteij:srce je blago povecano, aorta je primerna.V pljucnem parenhimu so bazalno obojestransko blago zadebeljena interlobularna septa, nekaj je tudi manjsi podrocji tipa mlecnega stekla.Jemlje
ze od prej Nebilet 2,5 aspirin 100 olicard 40, triplixam 5.Leta 2017 opravila UZ srca kjer je vidna hipertrofija levega prekata z normalno sistolno, blago diastolno disfunkcijo ter blaga mitralna regurgitracija. Pri obremenilnem testiranju 2017 kriteriji za ishemijo m. niso bili izzvani.Zanima me zakaj ima mamo se vedno bolecine v prsnem kosu , glede na to da kaj posebna izstopanja niso bila ugotovljena.
Hvala za odgovor.
Default avatar

ACerar

Pozdravljeni,

vzrokov za bolečino v prsih je nemalo - bolijo lahko vse strukture, ki se v prsnem košu nahajajo. Najnevarnejše so resda bolečine zaradi morebitnega miokardnega infarkta oz. pomanjkanja kisika srčne mišice (angina pektoris), morebitna disekcija (zatrganje) aorte ali pljučna embolija. Vse omenjeno je bilo pri Vaši mami izključeno z največjo mero zanesljivosti - opravljena je bila CTA pljučnih arterij.
Drugi vzroki so lahko še pljučni (okužba, morebitni tumorji), od prebavnega trakta (vnetje požiralnika, želodca), stene prsnega koša (mišice, rebra, podkožje, poškodbe, rebra), skeleta (hrbtenica), tišči lahko tudi stres...

Vsi nevarni ali zaskrbljujoči vzroki so bili torej izključeni. Najpogosteje sicer vzroka bolečin ne dokažemo, takrat so najpogosteje krive kakšne viroze (takrat v prsih zbada) ali bolezni hrbtenice (tiščoča bolečina se iz hrbtenice prenese navzpred).

Bolečino lahko poskusi olajšati s paracetamolom (Lekadol, Daleron) ali še čim močnejšim, vkolikor je pod stresom pa s kakim blagim pomirjevalom (predpiše ga osebni zdravnik, npr. Helex, ...).
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar