Med.Over.Net

Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema

Odgovarjajo: Sergej Fedorov, dr. med., specialist manualne medicine • Andrej Kotov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Diagnostika in terapevtsko zdravljenje pri bolečinskih stanjih, odprava simptomov hrbtenice, sklepov, mišic, bolečin v križu, glavobolov, vrtoglavic, slabosti, težav na področju notranjih organov in določenih nevroloških obolenj. Odpravlja vzroke bolečin brez zdravil in kirurškega posega.

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine

Sergej Fedorov

Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Andrej Kotov

Deluje v ordinaciji MO-GY v Ljubljani od januarja 2009. Leta 1994 je končal  medicinsko fakulteto v Minsku in leta 1995 specializiral iz področja nevrologije. Specializacijo manualne medicine je končal leta 1997. Ves čas se je tudi izpopolnjeval na področju nevrologije in leta 2005 magistriral iz tega področja (ima najvišjo – tretjo stopnjo nevrologa). Potek študija in dela 1994 – Končal medicinsko fakulteto, 6 let splošna medicina 1995 – Specializacija iz podorčja nevrologije 1997 – Specializacija manualne medicine 1997 – Specializacija zdravnik nevropatolog 2005 – Končal najvišjo stopnjo nevrologije – nevrolog 3. stopnje 2006 – Specializacija – rehabilitacija in fizioterapija v nevrologiji 2006 – Specializacija – manualna terapija v nevrologiji 1999 – 2000 Vodja nevrološkega oddelka zdr. doma št. 20 v Minsku 2000 – 2003 Nevrolog – ordinator na kliničnem centru (II. Klinika) v Minsku 2003 – 2008 Vodja nevrološkega oddelka in glavni konsultant klinike Beloruske železnice v Minsku

POMOČ, razlaga MR vratne hrbtenice in zdravljenje

Default avatar

SnowflakeN

Pozdravljeni,

stara sem 26 let in pol leta čutim srbeč/pekoč občutek in malo mravljinčenja predvsem po levi roki (predvsem zapestje). Zadnje čase, pa imam tak občutek tudi drugje po telesu. Srbenje in mravljinčenje je kratkotrajno (kakšno uro ali dve in izgine), včasih ga ne občutim en teden, pojavlja se zelo različno. Ugotovila sem npr. da mi določeni položaji leženja oz. napol sedenja lahko izzovejo, da je to srbenje in mravljinčenje še intenzivneje. Običajno vse te občutke zmanjša telovadba ali samo hitra hoja.
Opravila sem MR in UZ zapestja, brez posebnosti, nobenih sprememb. Nato sem opravila EMG zg. okončin in nato so me napotili na MR vratne hrbtenice.

Prosila bi za razlago MR izvidov vratne hrbtenice: IZVID PRILAGAM V PRIPONKI

IZVID MR vratna hrbtenica.jpg
IZVID MR VRATNE HRBTENICE (160.24 KiB)

Osebna zdravnica me je napotila na fizioterapijo. Ali je možno, da se s rednimi vajami, telovadbo ta težava odpravi? Da se znebim tega srbenja in mravljninčenja po telesu?

Kaj lahko še naredim za izboljšanje? Masaže, kakšno drugo zdravljenje, da preprečim napredovanje?
V zadnjem letu sem se tudi zredila za cca. 15kg, zato sem sedaj začela hujšati, predvsem telovaditi, se redno gibati. Vem, pa da moram bolje paziti na držo, pravilno sedenje...

Že vnaprej se vam zahvaljujem!
N.
Default avatar

Sergej Fedorov

Pozdravljeni,

izvid kaže številne obrabne spremembe v vratnem delu hrbtenice, ki so za vašo starost precej izražene. Vsekakor so vaši simptomi povezani s temi spremembami, po vsej verjetnosti gre za t.i. vegetativni sindrom. Na draženje enega ali več živčnih pletežev kaže tudi nepravilna ukrivljenost hrbtenice v tem delu (t.i. izravnana lordoza). S fizioterapijo bi se moralo stanje izboljšati, po končanem zdravljenju pa je priporočljivo redno izvajanje posebnih vaj.
S tehnikami manualne medicine prav tako uspešno zdravimo številne podobne primere. Za bolj natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja pa bi morali opraviti klinični pregled v eni izmed naših ordinacij.
Lep pozdrav,
Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Denis Kupa, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Moravske Toplice, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr.Arkadij Januškevič, T: 05/300 23 77
Koper: dr. Arkadij Januškevič, dr. Genadij FIlipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
[email protected]

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

Moderatorji

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine
Sergej Fedorov
Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine
Andrej Kotov