Forum.Over.Net

Starševski čvek

Kako odpraviti čakalne vrste v zdravstvu

Default avatar

Bog MONa TM

evo rešitve ☺
Vsakemu zavezancu za prispevek za zdravstvo izplačnik plače nakaže na njegov osebni (zdravstveni) račun (drug TRR kot za neto plačo). npr. 1/2 prispevka (da se zdravstvo ne sesede ☺)
Ko osebe potrebuje zdravstveno oskrbo, uslugo .... nakaže (del) teh sredstev v zdravstveno blagajno in ta izvajalcu zdravstvene oskrbe, usluge ...

Po moje bi zdravstvo delalo rezervacije za oskrbovance za nazaj ☺ ... kot, da so že koriščene ☺
Default avatar

uf-uf

Ko bo nekdo obrazložil, zakaj je mogoče, da je nekdo denimo 6, 8 ali 10 mesecev na bolniški, ker čaka na nek poseg, ki je opravljen v dvajsetih minutah in stane samoplačniško 200 ali 300€, takrat bom razumela vse. Tudi čakalne dobe v zdravstvu.
Default avatar

zgembutin

uf-uf je napisal/a:
Simpl

ZZZS se odloči, da bo v leto 2018 plačal recimo 100 takih posegov. Zdravniki približno ocenijo, koliko jih bo prišlo na urgenco kot "nujno takoj zdaj" (recimo 50). Ostalih 50 razporedijo na 12 mesecev po cca 4 na mesec. Torej če si deseti na čakalni vrsti, prideš na vrsto marca. Lahko bi vse dali v januar, pa potem nikogar "obdelali" do naslednjega januarja, a to bi bilo še slabše, ker bi Janko dobil poseg naslednji dan (ker je recimo še padel v teh 50), Metka, ki je bila takoj za njim v čakalnici pa šele naslednje leto... tako zdaj janko dobi poseg decembra, metka pa januarja.

Zakaj zzzs plačuje samo 100 posegov, in ne toliko, kolikor jih je res treba, je pa drugo vprašanje, ampak v vsakem primeru nimajo sami zdravniki (torej "terenci") nič s tem, ampak ljudje malce višje v sami verigi.
Default avatar

Uf-uf

Če razmišljamo malce širše, zadeva nibtako preprosta. Bolniško nad 30 dni plača zzzs, torej oseba, ki je na bolniški pred posegom 10 mesecev, prejema 9 mesecev nadomestilo z zavoda. Predpostavimo, da je to tisoč na mesec, torej je strošek zzzs 9000 €. Strošek operacije je 300€, okrevanje 14 dni, ki gre na stroške delodajalca, če je poseg takoj opravljen. Tako bolniško, kot operacijo, plača zzzs. Z istega računa, verjetno je samo konto, kjer so ta sredstva knjižena, drugi. Če primerjamo takojšnjo operacijo je strošek zzzs 300€, strošek delodajalca 14 dni okrevanja, po sedanjem je strošek zzzs 9300€, strošek delodajalca em mesec bolniške. Pri tem niso všteti stroški zdravil, ki jih bolnik jemlje med čakanjem na operacijo. Torej, kje za vraga so ti sposobni managerji z zavoda, ki bi znali sredstva prestavit z ene postavke na drugo, da bomo vsi skupaj prišparali in bili zadovoljni.
Izjave, da je premalo dohtarjev, da so polno zasedeni, ne vzdržijo, ker samoplačniško prideš povsod hitro na vrsto. Kje je torej keč?????
Default avatar

Več denarja

Več denarja iz občinskih proračunov i in bi vrste lahko bile zmanjšane. Zobozdravnik me prestavlja že dve leti za en mali večji poseg.