Starševski čvek

Verjamete, da so bralna očala iste kvalitete iz štacune ali pa od optika?

Default avatar
Je ena znanka od prijatelja rekla, njemu namrec, da je ista figa, ce bralna ocala kupis v milerju, sparu... ali pa pri optiku. Seveda pri optiku placas 20krat vec. Verjamete? Menda so lece kitajske pri vseh. Okvirji so druga pesem.
Default avatar
Mislim, da je pri teh konfekcijskih očalih standardna medzenična razdalja 60 mm (popravite me, če se motim). Če imaš tudi ti tako ali približno tako medzenično razdaljo, potem znajo biti ok, če najdeš primeren okvir za svojo glavo, seveda.

Če očala uporabljaš po 10 in več ur na dan in če imaš drugačno medzenično razdaljo, pa ta s pošte ali trgovine niti približno niso ok. Jaz jih imam v torbici za pogledat deklaracije v trgovini ali recimo jedilni list, pa me včasih že samo od tega začne boleti glava.

Poleg tega imaš lahko tudi pri starostni dioptriji cilindre ali različno dioptrijo na očesih. Pri večji dioptriji je pametno naročit plastična stekla, da so očala lažja. In tako naprej in tako naprej. Jaz očala naročam po netu, po meri, osnovna verzija z okvirjem pride okrog 30 evrov, če si izmišljuješ dodatne stvari, so pa več, ampak še vedno trikrat do petkrat cenejša kot pri optiku.
Default avatar
odvisno je je napisal/a:
Na kateri spletni strani naročaš?
Default avatar
Seveda ne verjamem.
Default avatar
odvisno je je napisal/a:
Se strinjam.
Razlika je predvsem v individualizaciji. In to je moje laično mnenje.

SIcer pa ni stvar verjeti - ne verjeti; vsak skeptik, ki se želi prepričati lahko odnese na analizo in plača - pa bo imel realne rezultate.
Default avatar
Tudi jaz preko spleta, premerim svoja očala, da vem kakšne karakteristike mi najbolj ustrezajo, poiščem temu najustreznejši okvir in vpišem podatke od optika. Izberem še tanjša stekla, ker imam večjo dioptrijo in naročim. Po pošti pridejo v 10 dneh.
še stran: https://www.selectspecs.com/glasses/pre ... =0&group=1
Default avatar
odvisno je je napisal/a:
Tudi optiki se med seboj zelo razlikujejo. Ljubljana ali recimo Koroška je razlika velika.
Default avatar
odvisno je je napisal/a:

A mogoce ves naslednje, no, ali kdo drug. Recimo, da imas dioptrijo 1.25 na enem, na drugem pa 1.75 za daljnovidnost . Ali so lece pri optiku izmerjeno tocno toliko ali pac gredo na "okroglo", se pravi, da ti dajo za to dioptrijo 1.5 za prevega in 2.0 za drugega? Take vrednosti so namrec na trgovinskih ocalih in potem je res ista figa, ce kupis cenejse. Seveda da nimas nekih cilindrov ipd, jaz nimam nic, le daljnovidnost. Pa res ne bi vec skesirala 300€ ,kot sem jih zadnjic, pa ni noben fensi okvir, ampak bi bile zame kot bralne cist u redu une ta pocen.
Default avatar
evica 3 je napisal/a:
Ker ste me nahecali, vam lahko povem, da taka očala sploh niso bistveno cenejša od optike. Poceni so osnovna očala, ko dodaš pa še tanjšanje, pa se cena strmo povzpne. Je daleč od poceni. Zato nehajte zavajat.
Default avatar
fidoa je napisal/a:
Ni nujno. Moja so npr. stala slabih 50 EUR, v optiki so čisto podobna (titan okvir, stanjšani leči) 300 EUR.
Poglej še tukaj:
www.brille24.de
oziroma tukaj (odvisno od trenutne akcije in tvojih potreb):
https://www.glasses24.com/
Občasno so še dodatni popusti, verjetno bodo za black friday tudi, tako da ja, se splača.
Default avatar
Očala so ista, težava je, če "zadeneš" dioptrijo, ki jo rabiš.

Če odpotuješ na Tajsko pa lahko dobiš očala že za 5€ tista nartaboljša so pa cca35€, pri okulistu seveda, skupaj s pregledom.
Default avatar
Ne zavajam, okvirji ki so znamke so dragi oz. približno enaka cena kot pri nas, če pa vzameš no name, ki je čisto ok za branje, pa se da veliko prišparati, za mojo mami je bilo 200 evrov prihranka. Sicer pa ne sili nihče nikogar, to je samo ena od možnosti.
Default avatar
odvisno je napisal/a:
Seveda, ker si se v optiki špogala s progresivnimi, prek neta si kupila pa čisto navadna. Ta očala so neprimerljiva! Pa bi v optiki povedala, da hočeš navadna. Dajte primerjat enako z enakim.
Mi smo prek neta hoteli vzeti pol cenejši okvir kot v naših optikah, pa še leče so kao zastonj, ampak če hočeš, da ti jih stanjšajo, gre cena v nebo. Za 50 evrov ni šans, da je kdo dobil stanjšana stekla, ker je samo osnovno tanjšanje + 50 evrov na ceno. Še dodatno tanjšanje + 100 evrov. Potem si pa že na ceni v naših optikah, sploh če upoštevaš še znesek, ki ga primakne zavarovalnica.
Prek neta je "ceneje" samo, če vzamete čisto osnovna očala brez tanjšanja. Ampak zakaj pa v naših optikah ne upate reči zanje?
Default avatar
Aja, še to, ker smo ravno lani kupovali bralna očala za očeta - optika - 70 evrov. Brez fensi šmensi, navadna očala za branje.
Default avatar
Optika je napisal/a:
Jaz hodim k oftamologu na preglede, ne k optiku. Moja izmerjena dioptrija se med očesoma zelo razlikuje, ampak v praksi, ko mi daje gor različne šipce, najlepše vidim, če je dioptrija na obeh enaka ...
Na pamet ne moreš vedeti, treba je sprobati v praksi. Lahko da bi tebi bolj ustrezala različna stekelca. Jaz sem imela nekaj časa tudi vmesno dioptrijo, ker imam očala na nosu po 10 ur na dan, za šivanje imam celo močnejša, za računalnik manjšo dioptrijo (ker je zaslon dovolj oddaljen), za silo lahko uporabim tudi precej manjšo dioptrijo - za hitro pogledat.
Fotografi imajo tudi po dve, tri dioptrije :) Res, starostna dalekovidnost je sranje.
Default avatar
fidoa je napisal/a:
Ne rabim progresivnih stekel, imam še vedno čisto navadna, steklena, nestanjšana. Kar sem tudi jasno napisala.
Meni so enkrat v slo optiki samo za zamenjavo stekel v stare okvire naračunali 120 evrov, navadna stekla z navadno plus dioptrijo. Za ta denar na netu kupiš vraga in pol. Imam prijatelja, ki mora za očala pri nas odšteti po 400 do 500 evrov, ker ima komplicirano situacijo. Naročil za probo po netu, dal 80 evrov, in vse špila! Vse. Ne čuti razlike, pa ima očala non stop na nosu in res vse možno od napak na očeh, ne samo dioptrije.
Default avatar
fidoa je napisal/a:
Ja, verjetno so mu zaradi starosti že priznali del stroškov, ki jih poravna zavarovalnica, to je okoli 40 evrov, torej bi bila polna cena (samo stekla, brez posebnih okvirjev, ker morajo imeti tudi "socialne" okvirje) čez 100 evrov. Kot sem napisala, meni so vzeli 120 evrov, pa sem stalna stranka, ker pač nisem kupila okvirjev pri njih.
Default avatar
odvisno je je napisal/a:
No, navadna stekla pač ne stanejo 300 evrov. Kolega ravno kupil progresivna, stanejo točno toliko - 300. Al te nategujejo v optiki ali s to zgodbo nekaj ne štima. Toliko stanejo samo očala, ki prilagajajo vid na blizu in daleč, navadna - nemogoče. Progresivna stanejo pa od 300-500 evrov. Seveda lahko na netu kupiš vraga in pol, ker njih briga za vaš vid in kakšna očala ima kdo. Dobiš tisto, kar naročiš. Progresivnih sigurno ne.
Default avatar
odvisno je napisal/a:
Ja, prek zavarovalnice je šlo, okvirji pa niti pod razno nisi bili socialni. In za minimalno doplačilo so mu dali še ena zastonj.
Default avatar
fidoa je napisal/a:
Oprosti, s tabo se ne bom pregovarjala, ker ne znaš brat in razumet napisanega. Ostali mislim, da razumejo, o čem govorim.