Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

Razbijanje srca

Default avatar

Anndreja10

Pozdravljeni

Stara sem 46 let. Že dve leti imam težave s srcem in sicer močne udarce. Občutek je, kot da se srce ustavi, nato pa močno udari. To se mi dogaja vsak dan, kakšen dan verjetno tudi 100 krat. Zelo je obremenjujoče

Pred enim letom sem bila na pregledu in sicer UZ in cikloergometrija. Pri UZ je bilo vse v redu, pri obremenitvi na tekočem traku pa se je dogajalo naslednje:
Preiskavo smo obremenili na tekočem traku do zadnje tretjine 4. stopnje po Bruceu. Dosegla je 12,8 MET, kar pomeni porabo kisika 45 ml/kg/min in jo uvršča v I. funkcionalni razred po NYHA klasifikaciji. Srčna fr. je pri tem dosegla za starost predvideno, največji dvojni produkt pa smo izračunali 27500. Krvni tlak pred obremenitvijo je nizko normalen, v 1. stopnji obremenitve RRs poraste za 23 mmHg, kasneje postopno in zvezno še dodatno narašča, v fazi odpočitka pa se ne zniža do izhodiščne vrednosti, pač pa se še nekoliko zviša. Motenj srčnega ritma med testom ni bilo. Smo pa ob vrhu obremenitve zabeležili horizontalno denivelacijo ST spojnice v V5, V6 in standardnih odvodih, ki po EKG kriterijih ustrezajo ishemiji miokarda. Ob tem ni imela nikakršnih opresij v prsnem košu, le občutek utrujenosti.
Predlagana je bila koronarografija.

Glede na to, da nisem imela nobenih težav v zvezi s tiščanjem v prsih, niti na traku, niti ko recimo hitro hodim v hrib, sem izprosila še en obremenitveni test,ki sem ga opravila čez 10 dni po prvem in pri katerem je bilo vse v redu. Zdravnica se je čudila, kako je mogoče in me čez 8 mesecev ponovno naročila na ciklo. To je bilo letos maja meseca.

Izvid je bil ponovno v redu: Do dosežene, primerno visoke stopnje obremenitve, nismo izzvali EKG kriterijev ishemije miokarda. Glede na to ocenjujem, da invazivna diagnostika koronarne bolezni zaenkrat ni potrebna. Hemodinamski odgovor sicer kaže prekomeren porast srčne fr. na obremenitev, svetujem vsakodnevno rekreacijo.

Po tem zadnjem pregledu sem se sicer pomirila, a to razbijanje srce se mi ne umiri, zadnje čase je vse pogostejše. Pa še zadnje 4 mesece mi v glavi, v predelu senc nabija žila in sicer točno vsak drugi dan. Ali je to mogoče povezano s srcem? Včasih se mi zdi, da bom od vsega tega nabijanja in razbijanja znorela.

Zadnjih 5 tednov pijem glog, a mi očitno ne pomaga.

Lepo prosim za razlago in kaj mi vi predlagate.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

veseli me, da se za koronorografijo niste odločili, saj je to invazivna preiskava, za katero nimate jasne indikacije. Pri mlajših ženskah namreč pogosto vidimo manjše spremembe spojnice ST, ki niso ishemija srčne mišice. Ob stresnih situacijah, ko je v krvi več kateholaminov (t.j. adrenalin ipd) in je delovanje simpatičnega živčevja zato povečano, prav tako lahko opažamo omenjene spremembe.

Prezgodnji utripi (ekstrasistole), ki jih opisujete, so lahko nekaj povsem normalnega, do 200 ekstrasistol dnevno je pričakovano. Enako kot pri prejšnji razlagi - pri povečani aktivnosti nehotenega živčevja (stres, depresija, ...), se njihovo število poveča. Za "normalne" ekstrasistole je značilno, da se pojavljajo v mirovanju, predvsem proti večeru, so hudo neprijetne, a nenevarne. UZ srca kaže povsem normalno srce, med obremenitvijo povsem izginejo.

Vkolikor zmanjšanje stresa (glog tu res ne pomaga...) ne pomaga, se včasih odločimo za poskus simptomatičnega zdravljenja z blokatorji beta (npr. Byol 2,5 mg ali Propranolol 2x20 mg) - če pomaga.

Skratka - težave, ki jih imate so (verjetno) povezane s stresom ali vsaj prekomernimi obremenitvami vsakdanjika, so skoraj gotovo nenevarne, le neprijetne. Lahko poskusite z zgoraj omenjenimi zdravili.

Če na kaj nisem dovolj jasno odgovoril ali imate dodatno vprašanje - sem na voljo.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar