Starševski čvek

Zaradi ZDA bo umrla Evropa

Default avatar
Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je v zadnjem letošnjem četrtletju še dodatno poslabšalo, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja, ki ga izračunava, se je na četrtletni ravni znižal z 19,6 na 6,6 točke, kar je najnižje od sredine leta 2016, so sporočili z inštituta. Slovensko gospodarstvo je tako zaradi odsotnosti vladnih reform in napovedi o višanju davkov še bolj nepripravljeno na novo krizo.

Poslabšale so se tako ocene trenutnih razmer kot pričakovanj. Kazalnik ocene trenutnih razmer je v zadnjem četrtletju dosegel 29,9 točke, potem ko je bil v prejšnjem četrtletju pri 41,4 točke. Kazalnik pričakovanj pa je bil tokrat pri -14,3 točke, v tretjem četrtletju pa pri -0,1 točke.

Gre za nevarne napovedi
Kot je opozoril predsednik inštituta Clemens Fuest, gospodarstvo območja z evrom vse bolj pluje proti nevarnim vodam. Oceno za zadnje četrtletje so najbolj poslabšali italijanski in španski analitiki, vključeni v raziskavo, medtem ko so nemški in francoski podali le malenkost slabšo oceno. Oceno trenutnih gospodarskih razmer so izboljšali le na Nizozemskem.

Strokovnjaki so podali tudi slabšo oceno izvoznih pričakovanj, kar je po Fuestovih besedah jasna posledica protekcionistične trgovinske politike ZDA. Številni strokovnjaki pričakujejo, da se bodo kratkoročne in srednjeročne obrestne mere v prihodnjih šestih mesecih zvišale, dolar pa se bo še naprej krepil, poroča STA. Pričakovana inflacijska stopnja za letošnje leto pa se je zvišala za 0,1 odstotne točke na 1,8 odstotka, so še sporočili z inštituta.

To piše Demokracija. Očitno je tudi njim jasno, da Ameriško gospodarsko uničevanje Irana in Rusije ne bo prineslo nič dobrega. Iran in Rusija bosta preživela, Evropa pač ne. Evropa bo razpadla kot hišica iz kart. Iranci in Rusi se bodo pa še bolj oklenili svojih voditeljev.
Default avatar
konec zafrkancije je napisal/a:
To ni važno!
Važno je, da se razni Štruklji borbajo za boljše dohodke.
Default avatar
Ekonomske krize ponavadi sproži deregulacija v finančnem sektru.
Velikega Britanskega imperija ne bi bilo, če Angleži ne bi vodili protekcionistične ekonomije.
Vsaka vojna državo izčrpa in ne okrepi.
EU ne bo umrla zaradi ZDA, ampak zaradi svoje lastne neumnosti.
Default avatar
Točno to, EU že umira nekaj časa, pa ne po krivdi ZDA. Če bi EU vodila pametno politiko, ne pa politiko privat interesov voditeljev, potem jih ZDA ukrepi ne bi tako hudo prizadeli. S klečeplazenjem in neumnimi birokrtskimi odločitvami pa tonemo.
Default avatar
g442 je napisal/a:

Res je! Tista politična greznica v Bruslju je izredno slabo upravljana. Tam zaposleni birokrati skrbijo samo za svoje lastne riti in svoje visoke plače. EU bo pokopala samo sebe, nihče drug je ne bo.
Default avatar
Pokopali jo bodo kvečjemu volivci, ki glasujejo proti enotni Evropi in za diktatorje. Res pa je, da to s svojo ideološko in kibernetsko gonjo podpirata tako ZDA kot Rusija. Kitajci bodo pa samo smetano pobrali.
Default avatar
Melania pridi resiti Slovenijo.
Default avatar
Kolikor vem, imamo v Sloveniji eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropi. Zakaj bi potem zdaj reforme delali? V reforme greš takrat, ko ti ekonomija ne funkcionira. Sicer pa vsaka taka reforma pomeni vtikanje države v gospodarstvo, česar ne zagovarjamo. Ekonomisti še nikoli niso napovedali gospodarske krize. Gospodarska kriza vedno nastopi takrat, ko ekonomisti govorijo, kako so finančni temelji zdravi in uspešni. Če ekonomist svari pred krizo, smo lahko mirni. Zagotovo je takrat ne bo.
Default avatar
ne bomo propadli, Ameriki moramo reči adijo iz EU ozemlja in bo mir.

konec zafrkancije je napisal/a: