Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

težave z pritiskom

Default avatar

katjahozi

Spoštovani
Moje ime je Katja in vam pišem ker imam eno vprašanje za vas. Jaz sama imam vedo kar precej nizek pritisk en primer:83/65 83. Ko pa sem športno aktivna v mejah normale se mi pa utrip dosti poveca od 175-190 vcasih tudi do 200. Lahko pa še povem da sem že dala kri zaradi mojega pritiska pa ni nic pokazalo. Sem pa dosti tko utrujena, omotična in občasno se mi lahko tudi vrti. Dodam lahko še da sem približno tako5-6 nazaj imela zelo močne tablete zaradi vrtoglavice uratal sem mela. Mi lahko poveste kaj se da narediti?

Hvala

Lp

Katja
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

znano je, da imajo mlade ženske, sploh, če so vitkejše postave, nizek krvni tlak. Dejansko to deluje celo varovalno na nastajanje ateroskleroze.
Krvne preiskave pri tem ne bodo pokazale prav veliko, ob nizkem krvnem tlaku se Vam seveda lahko vrti. Takrat se malo "poženite" - kak počep, krajši sprehod, ...

Vsekakor omenjena hipotenzija ni nevarna, posebno zdravljenje pa niti ne obstaja. Priporoča se zagotavljanje zadostne hidracije (torej, da niste izsušeni), kakšna kava zagotovo ne škodi ;)
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

katjahozi

Spoštovani
Mene samo skrbi ko naprimer športam mam utrip res ful visok tm skoraj 200. Imam občutek da mi bo srce vn skoču pa tko dosti hitro diham. Kaj bi pa to pomenilo? Pa kaj ste nekaj omenjal eterosklerozo ne razumem? Hvala

Lp

Katja
Default avatar

ACerar

Zdravo,

o aterosklerozi je veliko napisanega po spletu, ni niti na mestu, da to natančno razlagam - povedal sem le, da je za vas dejansko dolgoročno bolje, da pulz v mirovanju ni previsok.

Če imate utrip ob naporih do 200/min je to ponavadi znak, da nimate prav veliko kondicije (sploh v povezavi z zadihanostjo), res pa je, da nekatera srca delujejo pri velikih naporih s 150 utripi na minuto, spet drugi pa z več - vsako srce je drugačno. Vsekakor ne pomeni bolezenskega stanja, je pa možna enostavna diagnoza - ultrazvočna preiskava srca.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

katjahozi

Kaj se da potem narediti za moj pritisk in utrip v miganju , nevem ne športat ker pa spet ni v redu. Jaz mam zaradi utripa prov strah migat.

Hvala za pomoc
Default avatar

ACerar

Žal ste napisali tako zmedeno, da ne vem, kakšno je vaše vprašanje in kaj naj Vam pomagam. Občutek imam tudi, da Vaših vprašanj tako ali tako ne bom uspel ustrezno odgovoriti preko spleta. Predlagam, da obiščete enega od kardiologov, seveda ste dobrodošli tudi pri meni.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine