Starševski čvek

Šola ima rok diplomiranja 2 leti, dobil sem pošto za vračilo štipendije???

Default avatar
Pozdravljeni,
včeraj sem po pošti dobil pismo v katerem piše da če do konca tega meseca ne predložim dokazila o zaključku šolanja, moram štipendijo vračati. Jaz sem izpite končal lani avgusta, na podlagi dispozicije dobil rok diplomiranja 16.9.2019. Diploma je v fazi pregledovanja mentorja, potem jo moram oddati še komisiji in bom letos diplomiral. Februarja sem moral isto poslati dokazila o opravljenih izpitih. Kaj naprej?
Default avatar
Premalo info za kaj resnega. Takoj pojdi do štipenditorja in poskusi uredite neko zamrznitev ali kaj podobnega.
Default avatar
Pokliči in se dogovori, razloži jim situacijo. Povej, da je diplomska že napisana in kdaj imaš rok diplomiranja. Oni tvojih datumov nimajo, zato obvestilo pač pošljejo glede na podatke, ki jih imajo (da si bil lani v zadnjem letniku in bi takrat naj "zaključil šolanje" - ne vem, sklepam). Je pa bilo na tem forumu že nekaj takih primerov, ki jim potem ni bilo treba vračati. Poskusi poiskati, mogoče še v tistih temah dobiš kak nasvet.
Default avatar
Odvisno je od tega, za kakšno štipendijo gre in kakšni so pogoji štipendiranja. Pokliči, vprašaj, pozanimaj se, nikar pa ne zganjaj panike, še preden imaš na voljo vse potrebne informacije.
Default avatar
498u032 je napisal/a:
Izpite končal avgusta 2017 in še zmeraj nisi naredil diplome?
Default avatar
Da, nisem še končal, glavni razlog temu je da sem dobil redno zaposlitev in sem diplomo malce zapustil. Sem pa v zadnji fazi diplomiranja, kot je napisano.
Default avatar
498u032 je napisal/a:
Ne poznam osebno teh pogojev, ne bi ugibala. Ti pa lahko iz objav, ki so bile tudi tukaj na sč, povem, da so ljudje, ki so prekoračili rok za redno diplomiranje, morali vračati štipendijo. Tebi je šola dala skrajni rok, kar ni isto kot redni rok. So pa zelo ažurni, glede na to, da si dobil obvestilo takoj po prenehanju rednega roka v šol.letu 2017/2018
Default avatar
498u032 je napisal/a:
Malo me pojezi. Že zadnjič je ena pisala, da je imela po pogodbi v službi rok za diplomiranje, koristila študijski in kaj nardit. Pa niti ni vedela pol še, kje ima pogodbo, da bi vsaj takrat prebrala o posledicah. Postavljanje rokov oz izpolnjevanje obveznosti kot dolžnost je tudi učenje. Vsaj takrat, če veste, da gre lahko v vašo škodo.

Pisno jim obrazloži z dokazili in prosi za podaljšanje roka ali kar ti je pisalo do tistega datums.
Default avatar
498u032 je napisal/a:
Pripravi denar za vračanje štipendije.

Jih sploh ne zanima zakaj in kako, za njih je pomembno dejstvo, da nisi končal v predpisanem roku. Nimaš se na kaj pritožit, ker v zakonu ne obstaja razlog, da bi ti ne bilo treba vrnit štipendije, če nisi pravočasno končal.
Lahko se zgolj dogovoriš, da boš vračal po obrokih.

Dobrodošel v kapitalistični družbi :P
Default avatar
On _ je napisal/a:
Umiri ovce živinozdravniška sestra.

Žalostno je sicer to, da nekdo tik pred diplomu tu sprašuje take, ne zan povedat niti za kako štipendijo gre ali je to državna ali kadrovska in se potrudit, da bi se tam šel pogovorit, ne na mon.
Default avatar
On _ je napisal/a:
Se strinjam s tem odgovorom, ker poznam tudi jaz take primere, gre pa seveda za državno štipendijo. Žal ne mulirajo, tudi če imaš mentorja pol leta v Ameriki, tudi če imaš zdravniška opravičila, tudi če je guzva in ne prideš na vrsto za zagovor... oni se držijo zakona. To bi se moral že enkrat kdo zbuditi in dati na ustavno sodišče ali varuhu človekovih pravic.
Pred leti je vlada z vrlo Kopačevo na čelu ministrstva ukinila otroške dodatke za študente, ker bodo itak štipendije. Pozabili pa so povedat, da bo en kup študentov te štipendije vračalo. Torej to ni štipendija, pač pa posojilo.
Default avatar
viharni jezdec je napisal/a:
Daj vzem nekaj proti parazitom....nekaj te žre
Default avatar
Gre za državno štipendijo.
Default avatar
Jonc je napisal/a:
Res je, nič jih ne zanima. Meni je pred leti na CSD, po mojih 10 prošnjah na katere niso odgovarjali, rekla da pred leti (15+) so še oproščali določene, zdaj pa ne več in morajo vsi vrnit...

Zakaj faks ni bil dokončan kot bi moral bit? Smrt v družini, posledično rahla depresija, revščina in izguba doma... zdaj sem okej, a štipendijo je bilo treba vrnit, čeprav so bile moje okoliščine posebne.

Za povrh vsega ti v dopis še žaljivo napišejo, če povzamem, da moraš vrnit ker zaradi lastne krivde nisi dokončal šolanja. (Čeprav smrt starša in iskanje novega doma ni ravno lastna krivda ane?)

Od takrat naprej ne hodim več na CSD. Ne po štipendijo, ne po pomoč, nič.
Default avatar
498u032 je napisal/a:
Sedaj sem še enkrat prebrala. Če si dobil obvestilo, v katerem ti nalagajo predložitev dokazila o diplomiranju do konec meseca, lahko poskusiš samo še tole, da stopiš do menotrja, da se vržeš na kolena pred komisijo in da jočeš, kako ne boš zmogel vračati štipendije in če ti lahko kakorkoli pomagajo, da končaš do konec meseca. Vem, ko je nekaterim tekla voda za vrat za so morali diplomirati po starih programih, da so nekateri faksi bili milostni in so dejansko delali preko norme, da so spravili skozi čim večje število študentov.


Ps. jebhena rekapča se dela norca, avtobus da čez čisto vse kvadratke!
Default avatar
Avtor natančno ve, za katero študijsko leto je dobil štipendijo. Če gre npr. za študijsko leto 2017/2018, moraš prinesti dokazilo o zaključku letnika najkasneje do 30.9.2018. Če ga do tega datuma ni, dobiš obvestilo od CSD, da gre štipendija lahko za eno leto v "zamrznitev", ampak potem je skrajni rok res 30.9.2019. Če do tega datuma ne izpolniš obveznosti, se po 30.9.2019 izda odločba, s katero se ti naloži vračilo štipendije.

Sam praviš, da si za nekaj let opustil študij. Vprašanje je, za katero študijsko leto te preganja CSD, ampak dejstvo je, da če v 1 letu (do 30.9. naslednje leto) po končanem letniku, za katerega si dobival štipendijo, ne zaključiš letnika, je 100%, da jo boš vračal. Občutek imam, da te CSD priganja, da izpolniš neko obveznost, ki si jo bil dolžan izpolniti do 30.9.2018 (ker so tež že eno leto čakali) in če do 30.9.2018 nisi zaključil študija, ti bodo izdal odločbo in naložili vračilo. To da si zdaj v fazi pregledovanja pri mentorju in komisiji nima nobene veze. Zakon omogoča "zamrznitev" max. 1 leto od zaključka šolskega leta, za katerega si prejemal štipendijo.
Default avatar
so že bili odgovori na to temo je napisal/a:
CSD ne zahteva potrdila, da je zakljucu do konca tega meseca, ampak mu daje rok, da sam prostovoljno do konca tega meseca predloži dokaz, da je izpolnil svoje dolžnosti do 30.9.

Če tazga potrdila nima, bo CSD to izvedel s tem, da jim bo to povedal, ali pa v tem podeljenem roku ne bo prinesel kar mu je bilo naloženo. In vse to bo podlaga, da se mu z odločbo naloži vračilo.
Default avatar
498u032 je napisal/a:
Ali je zaključek šolanja isto kot diploma?
Šolanje si zaključil tudi s tem, da si opravil vse obveznosti za leto, za katero si dobival štipendijo. Ali je bilo med pogoji za štipendiranje navedeno, da diplomiraš (!) v roku enega leta, tudi če daje šola na voljo dve leti?
Ali si lani predložil dokazilo o opravljenih izpitih in potrdilo, da si opravil vse obveznosti po predvidenem programu? Ker če ne, potem so te zaradi tega štrafnili.
Nadalje, ali si dobival štipendijo tudi še v času absolventa? Nekoč so jih še podeljevali (Zoisove), in zahtevali vračilo po izteku absolventa, če nisi diplomiral.
Tako da, po tvojih besedah se zdi, da zahtevajo vračilo neutemeljeno, ker imaš povsem statutarne pravice do dokončanja diplome v dveh letih, saj šola to dopušča!
Default avatar
študij plus čas za diplomo je pravica je napisal/a:
Kaj ti govoriš. Saj sploh ne poznaš dejstev.

In od kje teb logika, da državo zanima kaj šola dopušča. Država je vezana na zakon, zakon pa jasno določa kakšne so obveznosti študenta.
Default avatar
Avtor, jaz bi na tvojem mestu stopil na CSD in se pogovoril, ne bral ničveredno monovsko drhal željno linča za vse kar pride pred njih. Iz vsega naredijo futer zase, ker življenj tako nimajo.