Starševski čvek

Nosečnost 16.teden in zelo slabo počutje

Default avatar
Pozdravljeni.

Sem v 16.tednu nosečnosti. Moje počutje je milorečeno žalostno. Počutim se vse prej kot srečno in veselo. Nosečnost je bila načrtovana in zelo zaželjena, zato sva bila oba z možem samega pluska zeloooo vesela. Potem pa se je začelo. Najprej grozna utrujenost, glavoboli, nekaj malega slabosti in bruhanja (pa ne veliko), hud upad energije. Sem čakala da mine to prvo trimesečje, ki naj bi bilo najhujše, pa je še danes isto. Slabosti so sicer minile, se pa vsak dan zbudim z glavobolom, nimam energije prav za ničesar (še kosila se mi včasih ne ljubi skuhati da o ostalem ne govorim), včasih sem bila ljubiteljska pohodnica, vedno v naravi, danes pa nimam volje niti za sprehod. Od takšnega počutja sem popolnoma izčrpana, vsako jutro si mislim: joj samo ne še en tak dan ker ne vem če bom zdržala. Hodim v službo in ker svoje delo rada opravljam in delam s srcem, se vsaj tam malenkost sprostim... ne vem, kako bi bilo če bi bila v bolniški in cele dneve doma, verjetno bi zapadla v kakšno depresijo, česar se najbolj bojim. Laboratorijski izvidi so sicer ok, nimam težav s hemoglobinom.
P.S.- v začetku nosečnosti v 4.tednu sva se z možem preselila iz mesta na deželo, kar je bila najina dolgoletna želja. In sem zaradi tega počutja mislila, da je bil to samo šok za moje telo. Pa po vseh teh tednih ne vem več, kaj je krivo za takšno počutje, ker sva se oba tako selitve kot nosečnosti izjemno veselila, sedaj pa mi ni več ničesar ok in sem zelo nesrečna.

Aha mogoče še to- otročka se še vedno zelo veselim/veseliva. Sem zelo vesela ko grem in kupim kakšno oblačilce, kakšno malenkost za otročka, veselim se vloge materinstva in me tega ni strah, tako da moje slabo počutje verjetno ne izvira iz strahu pred materinstvom in novo vlogo v življenju.

Iskreno ne vem več kaj naj še storim, od takšnega hudega upada energije in slabega počutja se mi skoraj že meša. Še katera s podobno izkušnjo?
Default avatar
najbolje je , da vprasas Pusenjaka na ABC GINEKOLOGIJE IN PORODNIŠTVA

v nosecnosti se telo spreminja, hormoni so podivjani, vse je drugace. ne skodi, ce to omenis se svoji ginekologinji. da nte ne bo primal kaksna poporodna kriza.
Default avatar
Sem ze pisala, pa nisem dobila nekega konkretnega odgovora. Zgolj to, da vcasih nosecnost in hormonske spremembe lahko prinesejo nosecnicam razlicna pocutja, od zalosti, evforije itd. Svoji ginekologinji sem tudi ze omenila, pa se drugi ginekologinji kamor sem sla 2x samoplacnisko, pa mi obe dve svetujeta pripravke zeleza. Pa ni to to. Ker sem vprasala svojega osebnega zdravnika, pa pravi da mi izvidi kazejo na zelo zelo blago anemijo in da taksna izcrpanost od tega ne more biti.
Zato pa me zanima ce je imela katera se taksne tezave. Najhujse se mi zdi ta upad energije, komaj se premikam, za nicesar na tem svetu mi ni, bi samo lezala in spala...
Default avatar
Obupanaaa1234176 je napisal/a:
Vem da si obupana ampak mogoče je to dokaj normalno za nosečnost. Ene bruhajo, ene vse boli, ti pa nimaš energije in si zaspana. Če je z otrokom vse ok, ne vidim razloga za večjo skrb.
Sama sem že bila noseča, se ni končalo ok. Bodi vesela, da je drugače nimaš telesnih problemov, krvavitve in podobno.
Mogoče je tudi selitev pripomogla k tvojemu počutju. Ali imaš v novem kraju prijateljice , družino? Probaj se čim več družiti, mogoče telovadba, gibanje na zraku…
Default avatar
Kaj pa ščitnica, to so tipični znaki za hipotiroidizem (premajhno delovanje ščitnice), ki v nosečnosti ni tako redko?
Default avatar
Oh, kako te razumem. Kljub neizmerni sreči zaradi nosečnosti, so bile vse moje nosečnosti najnapornejše obdobje v življenju. Jaz sem poleg pomanjkanja sleherne energije (še lase si mi je bilo težko umiti) še bruhala celoh 9 mesecev. Obup. Ampak. Isti dan, ko sem rodila, sem bila kot nova. Kar špricala sem od energije.
Poskusi življenje vzet tako, kot ti je dano. In vsak večer reči, super, še en dan je mimo in sem bližje otročku in koncu tega obdobja. Po moje se samo hormoni. Zdaj si že skoraj na pol. Drži se.
Default avatar
Večjih nosečniških problemov nimaš, mogoče si doživela stres zaradi selitve. Tudi hormoni delajo svoje. Poskrbi za svoje zdravje in dobro počutje, pojej kaj dobrega, pojdi na sprehod, preberi kakšno knjigo, poglej kakšen dober film, pokliči prijateljico, konec koncev, bodi srečna, da večjih nosečniških težav nimaš.
Jaz sem dala skozi tri nosečnosti, pri prvih dveh sem bruhala, imela sem močne slabosti, obakrat cerklažo, bila sem v bolnici, bila sem zelo anemična, v prvi nosečnosti mi je umrl stric, ampak sem preživela. Lotila sem se celo ročnih del, pletla sem, vezla, prebrala kakšno knjigo in tako so mi ti meseci hitreje minilo.
Glej,bo minilo tudi to, bodi srečna, da boš imela otroka, kolikim ženskam to ni dano.
Vso srečo!
Default avatar
Se zelo zavedam, da je tole res malenkost proti nekaterim ženskam, kaj vse dajo skozi v nosečnosti. Pravzaprav sem se obrnila sem po pomoč zato ker me je najbolj skrbelo da bi zapadla v kakšno depresijo (že med nosečnostjo), ker se zaradi tega pomanjkanja energije tudi velikokrat jočem in se zelo živciram... je pa res da sem noseča prvič in da mi takšni občutki tudi niso poznani. Večkrat si v službi rečem: ko pridem domov bom pa pogledala en film ali se odpravila na krajši sprehod, pa me potem do doma to že mine. Sploh šok je to, ker sem bila včasih neprestano aktivna, hoje 2-3 ure dnevno sigurno, danes pa mi je 15 minutni sprehod odveč. Sploh se ne poznam takšne. Pa tudi apetita nimam nekako pravega, kave ne pijem že 2 meseca čeprav sem bila prej kofetar na kvadrat ;)

Glede selitve je pa tako, da sem jo pravzaprav komaj čakala. Potem pa sva se preselila in je bil v hiši nek takšen vonj, ki mi ni odgovarjal oz.me je neprestano silil na bruhanje. Sva mislila da bova s prezračevanjem rešila, pa se do danes tega vonja še nisva rešila. Tako da mi je včasih prav neprijetno, ker mi ponavadi prav ta vonj (v kuhinji in dnevni sobi) izzove slabost in (občasno) še tudi bruhanje... Če je tudi to od nosečnosti, zanimivo, da mi ne paše samo ta vonj hiše, z ostalimi vonji nimam nobenih težav...
Default avatar
Pa poleg te utrujenosti sem izgubila tudi vse svoje interese, ki sem jih prej imela npr.gledanje kriminalk, vrtnarjenje itd. Do ničesar več mi ni. In zaradi tega me je pravzaprav najbolj zaskrbelo, da res ne bi zapadla v kakšno depresijo... ker sem nekaj brala o tem, pa so kar podobji znaki...
Default avatar
obupana1234176 je napisal/a:
Jaz pa mislim da bo minilo, pri meni se je energija počasi vračala in potem sem imela toliko energije kot se nikoli doslej. 7.teden so se začele slabosti, utrujenost, samo spala sem (po službi in ponoči), slabo počutje..pol je pa postopoma šlo na boljše, sem pa mislila da kar ne bo konec.
Default avatar
obupana1234321 je napisal/a:
Kot, da bi svojo zgodbo brala.... Avtorica ne boj se, nič ni, telo in možgani niso navajeni na spremembo. Jaz nisem bila za nobeno rabo, okus se mi je spremenil, vse mi je smrdelo, volje nisem imela za nič....

Vse bo dobro, ne psihiraj se.
Srečno.
Default avatar
Hvala za vsa podeljena mnenja, sem se kar malo potolažila. Jaz pa sem bila že čisto na koncu z živci zaradi takšnega stanja. Še najboljše se počutim ko grem v službo, ali pa na obisk domov, ko pa sem sama in doma pa se mi zdi da se počutim obupno. Držim pesti da čimprej mine.
Default avatar
Sama sem delala do konca nosečnosti, kot da bi bežala v službo. Ko sem prišla domov pa ni bilo nič od mene. Sem šla samo spat, ker nič nisem mogla.

Ko sem rodila je utrujenost prešla. Po carskem rezu sem se počutila kot srnica in nisem znala zakaj me vsi kur...., da naj počivam.
Default avatar
Jaz tudi upam da bom lahko delala čimdlje. Ker se mi zdi da se edino tam nekako spravim k sebi, ker pri svojem delu res uživam. Je pa vsak dan tako, da so dopoldnevi obupni kar se počutja tiče (tudi v službi sem manj produktivna v dopoldanskem času), potem popoldne pa nekako pridem toliko k sebi, da vsaj skuham ali karkoli, sicer resnično ni nič iz mene :) Dopoldnevi so tudi bolj naporni, ker mi potem ta vonj hiše, ki mi ni najbolj dišeč, izzove slabost in občasno bruhanje. Ne vem zakaj se tega vonja hiše ne morem navaditi, enostavno ne odgovarja mi.
Najslabše je pa seveda ko imam prost dan... takrat se mi zdi da se vlečem kot megla in se najraje odpravim k staršem na obisk ali pa nekam, kjer se zamotim. Doma se mi zdi, da je najslabše počutje (verjetno tudi preveč časa in potem še več razmišljam o tem, da se počutim slabo).
Default avatar
Spremembe so krive. ;-) Nekaterim mine utrujenost in so sredi nosečnosti fit, nekateri pa celih 9 mesecev ne pridejo k sebi. Najdi si koga, s katerim se boš lahko pogovarjala in mu zaupala skrbi, ki te težijo.
Če ti ni do hoje, najdi si kaj drugega. Pletenje, kvačkanje, branje. Pa ne primerjaj se s časom pred nosečnostjo. Takrat si bila sama, zdaj si mamica. :-) Kmalu bodo brcike. Takrat ni lepšega kot počivati in čutiti, kako otroček razgraja!
Default avatar
Kaj pa poleg utrujenosti recimo ti vsakodnevni glavoboli? Že zjutraj. Pa boleč želodec? Včasih sem dokaj brez apetita, včasih zelo lačna, da komaj čakam da kaj pojem, ko pa pojem pa mi spet ni prav, kar tišči me v želodcu, včasih mi je po vsakem obroku malenkost slabo. Pa ta vonj nove hiše, kako naj se ga navadim, če pa mi smrdi? Sem že pomislila da se bo treba ponovno seliti... pa tako sem se veselila novega doma, sedaj pa se komaj zadržujem v hiši. A vse to naj jemljem tudi kot spremembe v nosečnosti? Saj pravim, prvič sem noseča in mi je to vse novo, pa sem malenkost zmedena...
Default avatar
Jaz sem bila v nosečnosti zelo utrujena non stop. Pristik sem imela zelo nizek. Eno obdobje sem cele popoldneve prespala. Potem se mi je začelo dogajati, da sem se 2 meseca zbujala točno ob 4h zjutraj in nikakor nisem mogla zaspat nazaj. To se mi ni zgodilo nikoli prej, niti kasneje. Res zoprna situacija. Potem se je kar naenkrat nehalo in zadnje dva meseca nosečnosti sem bila čist ok. Ginekolog mi je rekel, da so to pač hormonske spremembe in da je nočno zbujanje precej pogosto pri nosečnicah. Imal sem malo nizel hemoglobin, sem si kupila Elevit, ki ima poleg ostalih vitaminov dvojno dozo železa in se mi zdi, da mi je precej hitrem času vrnilo energijo. Poleg tega mi Elevit ni povzročal kakšnih črevesnih težav tako kot drugi železovi pripravki. Na FB je apiterapevtka, imenuje se Gospodična medična, zelo prijazna punca, ima svoje čebelarske izdelke in tudi zelo pomaga z nasveti kaj jemati pri različnih zdravstvenih težavah. Ti priporočam, da jo kontaktiraš in malo povprašaš.
Glede vonja v hiši, ti zelo priporočam, da si kupiš kakšen izparilnik ali difuzor in daš notri eterično olje Zelene mete, jaz imam od Favna, kupila v lekarni. To je res krasen vonj in pri nas je "razkužil" celo hišo slabih vonjav. Zelo svež vonj. https://www.favn.si/naravna-etericna-ol ... ha-viridis
Ali piješ dovolj vode? Pa ne mislim, da se moraš zdaj nalivati z vodo, samo res glej, da dnevno spiješ dva litra vode. Kar nalij si v steklenico liter vode in spij do dveh treh popoldne, potem še en liter do večera. Boš videla koliko ti bo bolje.
Glede selitve...tudi jaz sem se zelo veselila selitve malo bolj na deželo. Pa sem odkrito rečeno rabila kar nekaj časa, da sem se navadila. Počutila sem se osamljeno in se nekaj časa redno vračala k staršem...kar prej, ko sem živela v strnjenem naselju nisem delala.
Boš videla, da bo bolje. Včasih v nosečnosti še sama sebe nisem prepoznala. En moment jok, drug moment smeh za brezveze.
Je pa kolegica na vse skupaj precej slabo odreagirala v nosečnosti, ker je na splošno zelo aktivna (tek, hoja) vsak dan. In potem jo je čisto povozilo, ker nekaj časa ni mogla vseh zastavljenih stvari narediti.
Default avatar
Kot je zgoraj napisano, probaj kak difuzor, svečke, da spremeniš vonj v hiši. Ali kake deke operi in uporabi dišeč mehčalec in deko v hiši posuši. Ali operi zavese z mehčalcem in jih takoj obesi.

Glavobol, dovolj piješ? Poskusi kakšno eterično olje, kot je pepermint. Tudi poživi te lepo.

Glede želodca in slabosti ti pa svetujem, da ješ večkrat po malo. Tega se res strogo drži. Ker maternica bo še rastla in bo še bolj na želodec pritiskala.
Default avatar
Aja, pa spanje, počivanje na levem boku! Sploh kasneje v nosečnosti.
Default avatar
obupana1234321 je napisal/a:
Poglej na stvar takole: V svojem trebuhu vzgajaš malega človeka. Dojenček ti pobere ogromno hranil, nosečnost vpliva na delovanje tvojih telesnih organov, hormonsko stanje je totalno spremenjeno. Nosečnost je pač čudna in številne spremembe so precej neprijetne. Meni je recimo vse smrdelo. A veš, kako je zoprno, ko ne moreš ne na trolo, ne v gostilno na kosilo, ne v Muellerja, še tankat je bil problem, ker sem ob vonju bencina skoraj bruhala.

Ne morem ti drugega svetovat, kot da poskušaj sprejet trenutno stanje in da si vse te neprijetnosti po lastnem filingu skušaj olajšat. Če ti paše počivat, počivaj. In ne se sekirat, ne imet slabe vesti. Ena od glavnih značilnosti nosečnosti je, da mine.