Med.Over.Net

Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Bolezni srca in ožilja so v razvitem svetu najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Srčno popuščanje je eden najpogostejših znakov še neprepoznane, lahko pa tudi že napredovale bolezni srca. Vzrokov za srčno popuščanje je veliko - od ishemične bolezni srca, bolezni srčnih zaklopk, motenj srčnega ritma, pa tudi prirojenih srčnih napak ter drugih, redkejših bolezni. Pri zdravljenju srčnega popuščanja se opiramo tako na spremembo življenjskega sloga, zdravljenje z zdravili ter perkutanimi posegi in na srčno kirurgijo.

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

ACerar

ASD IN QTC

Default avatar

anaS1977

Pozdravljen,

Pišem še na ta forum, če mi znate odgovoriti.
Na zdravniškem pregledu mi je bila ugotovljena podaljšana Qtc doba cca 500.
Glede na to,da čakam na pregled pri kardiologu, ki bo šele konec januarja, zadeva pa me skrbi, vas prosim za mnenje ali je le lahko podaljšan Qtc povezan z ASD,katerega imam,vendar se kardiolog v preteklosti ni odločal za operacijo. Je sploh tu možna kakšna povezava ali gre za druge motnje?
Stara sem 40.
Hvala
Ana
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

vkolikor je QTc res 500 ms, je to nenormalno. Vkolikor niste jemali zdravil, ki bi lahko podaljševali to dobo (nekateri antibiotiki, zdravila proti alergiji, za depresijo, pomirjanje, ...), bi najprej priporočil še en zapis EKG. Lahko mi ga tudi priložite kot sliko.

QT doba je sicer odvisna le od delovanja ionskih kanalčkov na srcu in zaradi, očitno, hemodinamsko nepomembnega ASD ne bi smela biti podaljšana.

Vsekakor bi bil pozoren pri tolmačenju QT dobe, ki je odvisna od srčne frekvence, QTc pa je korigirana. QT doba je z lahkoto nad 500 ms.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

anaS1977

Pozdravljen,
Hvala vam za odgovor.
Žal nimam izpisa EKG, katerega je posnela zdravnica medicine dela. Kasneje sem obiskala tudi mojo zdravnico, ki je posnela EKG (tudi tega nimam)in rekla da je doba QTc res malo dolga med 360-480, ampak da je izvid težko tolmačiti ker sem (zaradi strahu pred belimi haljami) imela pulza čez 100. Tako zdaj pa res ne vem ali je ona gledala QT ali korigirano dobo Qtc. Naročila mi je, da pri rekreaciji pazim na pulz.Pregled pri kardiologu še čakam (žal dolge čakalne dobe, konec januarja).
Moram povedati, da me je zadeva prestrašila in sem kupila športno uro ki meri pulz, ampak z visokim utripom res nimam težav. Povprečnega v mirovanju imam 65 in pri športu 119...
Naj omenim da imam tudi gomolj čez pol ščitnice, vendar so hormoni še v mejah normale, vendar me je zdravnik opozoril da bo s časom le ta opešala.
Zdravil ne jemljem.
Zdaj ne vem ali naj si raje plačam predčasen pregled pri kardiologu.
Hvala za vaš čas in mnenje.
Lep dan,
s.
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

glede na zapisano in predvsem Vašo odsotnost posebnih težav sem mnenja, da lahko počakate na januarski pregled pri kardiologu. Dvomim, da bo kaj pomembnejšega. Verjetno so res gledali dobo QT, saj se le-ta stalno spreminja, QTc pa ne in je težko enkrat 360, drugič 480 ms.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

anaS1977

Najlepša vam hvala za vaš trud.
Lep dan želim
Default avatar

anaS1977

Pozdravljen,
Ponovno se obračam na vas.
Kardiolog mi je potrdil podaljsano dobo qtc in predpisal Nebilet.
Naj povem,da imam ob pregledu vedno visok pulz(strah) in sem imela pri prvem ekg 86 pulza qtc 454 in na dugem Ekg pri 101 pulza qtc 480.Zdravnica mi je obljubila še ročne izračune vendar jih nisem še prejela.
Čakam tudi na še druge preiskave(ultrazvok,mr srca,holter),a za vse so nekaj mesečne čakalne dobe.
A hudo me muči nekaj drugega.
Na pregledu sem pozabila vprašati kako je s športom,sem pa kasneje os.zdravnico ki mi je odsvetovala sport pri utripu nad 120. Glede tega sem sedaj v hudi stiski,saj že celo življenje rekreacijsko športam in utrip pri kolesarjenju in teku se rad dvigne tudi nad 140.Kako je sedaj s tem..ali bom vedno obsojena le na "penzionistično gibanje"...v tuji literaturi sem brala da so v Ameriki tudi za profesionalne športnike nove smerice,ki niso tako stroge do pacientov z lqtc kot v Evropi....Naj povem,da nisem imela še nikakršnih tezav v vezi s tem (slabost...omedlevice)...Prosim vas še za vaše mnenje,saj imate zagotovo nekaj izkušenj.
Hvala za vaš čas in lep pozdrav.
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

rad bi videl ta EKG, kjer je QTc podaljšan. Seveda dopuščam možnost, da je to res, v tem primeru potrebujete obravnavo kardiologa-aritmologa. UZ srca in holter EKG sta delno smiselni preiskavi, ob odsotnosti težav MRI ni indiciran. Nujno pa je, v primeru prave podaljšane dobe QTc potrebno opraviti genetske preiskave na kanalopatije, ki lahko pozvročajo sindrom LQT. Glede na morebitno mutacijo so namreč sprožilni dejavniki podaljšanja dobe QT lahko povsem drugačni. Ene sproža telesni napor, druge čustveno doživljanje, spet tretje zvočni dražljaji.

Z uvedbo zdravila Nebilet se strinjam - v primeru, da bo s strani aritmologa diagnoza ovržena, lahko z njim prenehate brez posledic.

Strinjam se tudi, vkolikor je diagnoza resnična (še vedno imam kanček dvoma, vendar EKG nisem videl), da omejite telesne napore, saj lahko šport sproži podaljšanje QT dobe in morebine motnje srčnega ritma.

Smem vprašati, kateri kardiolog Vam je postavil diagnozo LQT?
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

anaS1977

Pozdravljen,
Hvala za odgovore.
V bistvu nimam dokončne diagnoze. Zdravnica,sicer internistka,ki me je v bolnišnici sprejela mi je zdravilo predpisala na podlagi podaljšane qtc dobe.Obljubili so mi ročno preračunane izračune za vsak utrip posebej ter nadaljna navodila,vendar tega še nisem prejela (glede na to da čakam na to že dva meseca dvomom če bom to sploh dobila).MR,še en ultrazvok in holter čakam tudi zaradi verjetne ASD,kateri naj bi imela na mestu(če prav razumem tip III venosni?) Ki je baje precej redek in ga je težko zagotovo potrditi. Mogoče sedaj klatim neumnosti.
Internistka mi ni omenila nobenega aritmologa.Na prvi pregled in sicer uz srca sem naročena šele čez mesece,enako velja za holter,za MR še nimam datuma....
Ali bi mi mogoče znali svetovati privat ordinacijo,kjer bi lahko opravila EKG in prejela verodostojne informacije,saj sem res zmedena.Rada bi naredila še en samoplačniski Ekg pri strokovnjaku za to področje.
Govorila sem z osebno zdravnico,ki pravi da v preteklosti qtc dobe nisem imela podaljšane,isto mi je povedala zdravnica za medicino delo,katera me je napotila na nadalnje preiskave. V družini ne po mamini niti očetovi strani ni nihče imel nikdar težav s srcem. Oba starša sta pred kratkim imela zaradi drugih zdravstvenih težav EKG,ki pa je bil brez posebnosti.
Zadeva me vseeno skrbi,saj ena hčerka trenira odbojko in bi rada vedela ali gre za okvaro gena,vendar prej ko v tej državi prideš do dokončne diagnoze je res dolgo...
Še enkrat hvala za vaš čas.
Default avatar

anaS1977

Pozdravljen,
sem šla k osebni zdravnici po kopije EKG, sicer ti niso zadnji od kardiologa, so lanski od oktobra.
Naredila mi je 3 EKG-eje, eden je v mirovanju, druga dva pa sem morala delati počepe. Naj povem da sem bila precej vznemirjena in tudi pritisk mi je precej narasel, običajno imam nizkega.
Na podlagi teh izvidov sem bila napotena k kardiologu.
1.EKG
RATE 97 bpm
PR INTERVAL 128 ms
QRS 94 ms
QT/QTC 368/467 ms
P-R-T axes 40 96 -26

2.EKG (počepi)
RATE 132 bpm
PR INTERVAL * ms
QRS 80 ms
QT/QTC 384/568 ms
P-R-T axes *95 24

3.EKG (še počepi)
RATE 149 bpm
PR INTERVAL 136 ms
QRS 82 ms
QT/QTC 336/529 ms
P-R-T axes 66 100 -12
https://files.fm/u/uu2c7zvu#/view/ekg.pdf

Prosim vas za vaše mnenje.
Lep dan.
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

zahvaljujem se Vam za dodatne informacije. V EKG se res zdi nekoliko daljša QT doba, sploh ob naporu, vendar je malce stresen posnetek. Vsekakor se zdi smiselna genetska preiskava, kamor vas pa v samoplačniški ambulanti ne bodo mogli napotiti. Napotitev mora biti iz javnega zdravstvenega sistema, možna je tudi napotitev direktno h genetiku.

Ne verjamem, da imate ASD tipa sinus venosus. Ta je izjemno redek, se ga z navadnim UZ srca ne vidi, potreben je TEE. Na navadnem UZ srca se nanj posumi zaradi velika pretoka iz levega dela na desni del srca in posledične obremenitve. ASD je v preddvoru in ne vpliva na QT dobo.

EKG bom prihodnji teden pokazal sodelavcem - aritmologom in povprašal, kakšno je njihovo mnenje. Vam javim. Zaenkrat brez skrbi, tako za Vas, kakor hčerko.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

anaS1977

Hvala vam za res hiter odgovor.Kopija Ekg je žal slabše kvalitete.
V juniju ko sem naročena na pregled bom prosila za genetske preiskave.
Bom pa res hvaležna za mnenje vaših sodelavcev.Lep pozdrav.
Default avatar

anaS1977

Pozdravljen še enkrat,cel dan premlevam od te qtc dobe pa bi imela še eno,sicer mogoče malo neumno vprašanje,a obljubim da je zadnje.
Že nekaj let se intenzivno ukvarjam (oz sem se do ugotovljene predmetne težave)z različnimi športi,zadnjo zimo precej s cross treningom.Pred leti sem vedno po vadbi dodajala magnezij in razne regeneracijske napitki(isostar),zadnje dve leti sem to nekako opustila.Brala sem, da lahko neravnovesje magnezija,kalcija oz.kalija tudi podaljša qt dobo. Mislite da je smiselno,da bi le te dodajala oz. da je podaljšana qt doba lahko posledica tega?Se kar težko sprijaznim,da bom do konca življenja fizično omejena.
Hvala še enkrat.
Ana
Default avatar

ACerar

anaS1977 je napisal/a:
Pozdravljen še enkrat,cel dan premlevam od te qtc dobe pa bi imela še eno,sicer mogoče malo neumno vprašanje,a obljubim da je zadnje.
Že nekaj let se intenzivno ukvarjam (oz sem se do ugotovljene predmetne težave)z različnimi športi,zadnjo zimo precej s cross treningom.Pred leti sem vedno po vadbi dodajala magnezij in razne regeneracijske napitki(isostar),zadnje dve leti sem to nekako opustila.Brala sem, da lahko neravnovesje magnezija,kalcija oz.kalija tudi podaljša qt dobo. Mislite da je smiselno,da bi le te dodajala oz. da je podaljšana qt doba lahko posledica tega?Se kar težko sprijaznim,da bom do konca življenja fizično omejena.
Hvala še enkrat.
Ana
Zdravo,

se opravičujem za poznejši odgovor. Res je, huda nesorazmerja elektrolitov (predvsem kalija) lahko vodijo v podaljšanje dobe QT, vendar ne v mejah običajnega nihanja ali normalnega nadomeščanja v sklopu elektrolitskih/športnih napitkov (tam teh elektrolitov ni spet toliko preveč).

Zaenkrat se vi kar ukvarjajte s športi, pazite - do dokončne potrditve / ovržene diagnoze - na zdravila, ki podaljšajo dobo QT (npr. antihistaminiki, določeni antibiotiki, ...). Natančen seznam je dostopen na spletu.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

ACerar

Zdravo,

nobena QTc ni pomembno podaljšana - vsekakor pa interpretacija pediatričnega EKG ni ravno v moji domeni, saj obstajajo določene specifike, ki jih poznajo pediatrični kardiologi. Sploh do cca 12. leta starosti, ko se srce razvija, načeloma je kasneje podobno odraslemu.

Skratka - če Vaša pediatrinja sumi, da kaj z EKG ni v redu, Vas bo ustrezno napotila.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine
Default avatar

Anas1977

Pozdravljen,
Hvala za odgovor.
V tem času smo obiskali otroškega kardiologa in tam je bil EKG v redu.Sicer smo v fazi preiskav,a pravijo,da naj ne bi bilo hujšega.
Moja kardiloginja se je z izvidi (mojimi in hčerkinim) posvetovala z aritmiologom na UKC, ta pravi podobno kot vi,da so izvidi mejno podaljšani in da po kriterijih ne dosegamo za genetsko testiranje,da pač sodimo v sicer majhen del prebivalstvo z normalno mejnim qtc. Dejal je da lahko pridem na posvet,a da mi bo povedal enako,vseeno me je kardiloginja tja napotila.
Glede na vaše in aritmiologovo mnenje pa sem si le nekoliko oddahnila,zmerno športam in jemljem zdravila.
Še enkrat hvala za vso pomoč in veliko uspešnega dela.
Lp Ana

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar