Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Barbara Purkart

Bolecine v križu

Default avatar

Obupanka

Pozdravljeni,

nekje pred dvema letoma me je 2x uscipnilo v križu. Od takrat naprej imam konstantno težave v ledvenem predelu. Opravila sem MR, ki je pokazal manjšo protruzijo v predelu L2 L3. Ortoped je dejal, da po sliki sodeč ne pritiska na živec in naj telovadim. Sem začela telovaditi, mi je bilo naslednji dan še slabše. Opravljala sem tudi fizioterapije, ki mi žal niso pomagale, tudi kiropraktik ne. Tablete sem jemala, ko je bilo najbolj neznosno.
Potem sem bila noseča in križ me po presenečenju ni več matral. Spala sem na boku z nosečniško blazino med nogami. Sedaj po desetih mesecih od poroda, so se bolečine vrnile. Zjutraj, ko se zbudim, sem čisto "zlomljena" in v okovu in ta okov včasih sploh ne popusti. In naslednji dan, ko se zbudim, sem spet polomljena in to se nadaljujejo iz dneva v dan. Sem v začaranem krogu. Tudi če grem na krajši sprehod, se mi križ potem razboli. Vaje delam tiste, ki so mi jih pokazali na FT.
Tudi sedaj spim na boku z blazino med nogami, ampak se vseeno zbudim v bolečinah in zakocenosti.

Psihično name ta bolečina slabo vpliva, sploh ko se spomnim, da je od prvih težav trajalo cca 2 leti, da so se popravile.

Kaj lahko storim, da se zjutraj ne bi zbujala v okovu? Kakšne vaje bi morala delati, da bi posijal majhen žarek upanja, da bo bolje? Stara sem pa 34 let.

Hvala za odgovor.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Vaše težave izvirajo zaradi zdrsa medvretenčne ploščice. Svetujem vam, da ne izvajate nobenih vaj razen keglovih vaj, saj vam lahko določeni položaji poslabšajo stanje. Pazite da imate stalno ledveno lordozo - to prepreči zdrs ven iz svojega položaja.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66