Med.Over.Net

Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Nespecifična/Nedefinirana shizofrenija

Default avatar

ilka štuhljec

Pozdravljeni!


Preden bi brala celo morje angleških člankov na googlu in veliko natolcevanja,sem se raje obrnila k vam na odgovor. Imam diagnozo nespecifična,nedefinirana shizofrenija 20.9. In me par stvari zanima..

1.ker nikjer ne najdem simptomov,opisa,razlage,recimo kot za Paranoidno shizofrenijo (blodnje,nanašalne misli...),me zanima kakšni so glavni simptomi nespecifične shizofrenije?

2.če ne morete navest simptomov,ker mogoče glede na psihološki izvid interpretira psihiater,mi pa povejte,kaj je drugačnega na psihološkem izvidu kot pri normalni osebi,ali osebi ki ima paranoidno shizofrenijo?

3. med kakšne stopnje spada nespecifična shizofrenija pa jakosti bolezni,ali je to hujša oblika kot parnaoidna,in ostale vrste..?

4.kakšna je načeloma prognoza,pričakovanje zdravljenja pri nespecifični shizofreniji? ali je isto kot pri ostalih shizofrneijah?

5.dopuščate možnost,da lahko človek tudi pri diagnozi nedeferencialna shizofrenija oziroma nespecifična,kljub temu da je utrpel samo eno psihozo jemlje doživljenjsko zdravila?(apeliram na to,če so skozi leta generalni psihološki izvidi slabi)

6.kaj bi rekli da je glavna značilnost nespecifične shizofrenije?


7.ali mogoče kaj veste ali upokojitev invalidska določuje kakšne kriterije ali izločuje ugodnosti upokojitve glede na vrsto shizofrenije? (vprašam v bistvu če je nespecifična shizofrenija tretirana v slovenskem zakoniku kot manj huda oblika shizofrenije)?

8.ali mogoče kaj veste,za splošno shizofrenijo je dokazano da največkrat izbruhne in nastane pri 22ih in 40 leta. Tako sme brala v večini člankov. Nespecifična tudi ima iste statistike? ali je kaj drugače?

9.ali nespecifična shizofrenija pomeni,da imaš vse vrste shizofrenij v eni? enkrat slišiš glasove,enkrat imaš privide in halucinacije,enkrat imaš blodnje... ? vsako psihozo nekaj drugega?

10,ali velja opustitev antispihotikov pri nespecifični shizofreniji tudi predstavlja tveganje ponovitve bolezni kot pri ostalih shizofrenijah?

11. s kakšnim testom se najbolj učinkovito dokaže diagnozo nespecifična shizofrenija? F20.9? (roscherjev,.....itd itd)


hvala
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

1. Kot ji samo ime kaže, F 20.9, neopredeljena shizofrenija je oblika shizofrenije ki ni bolj opredeljena. Najbolj pogosto je to zato, ker nimamo dovolj podatkov da bi je bolj natančno klasificirali, zato ker je zdravljenje na začetku in klnička slika ni dovolj jasna. Torej, ni opisa glavnih simptomov pri neopredeljeni shizofreniji, ker so lahko katerikoli iz shizofrenega kroga.
2. Zelo na splošno povedano, je v psihološkem izvidu lahko opisana slika shizofrenije, kar v psihološkem izvidu zdrave osebe ni. Bolj podrobno ne vem, ker shizofrenija ni opredeljena v tem primeru, torej je lahko karkoli.
3. Ni opredeljena, torej, ne vemo katera je.
4. Isto kot pod 3.
5. Seveda, dopuščam tudi to možnost, bi pa bilo zaželjeno, da je diagnoza po dolgih letih bolj natančna.
6. Ni glavne značilnosti. Edino kar je iz te diagnoze razvidno, da gre za eno od oblik shizofrenije.
7. Ne. Glavni kriterij pri določanju preostale delovne sposobnosti je prav to- funkcionalnost. Ne pa diagnoza.
8. Ne vem če sem dosedaj bila dovolj jasna. Neopredeljena shizofrenija ne obstaja. To je samo oznaka za shizofrenijo ki jo nismo bolj natančno opredelili, to ni "oblika shizofrenije". Nediferencirana pa je res oblika shizofrenije, ne smete uporabljati "neopredeljena" in "nediferencirana" kot sopomenke ker to niso.
9. Vaš opis nediferencirane shizofrenije je precej natančen.
10. Da.
11. Kot sem prej napisala, neopredeljena shizofrenija je F20.9 in ni bolj natačno opredeljena, pri nediferencirani shizofreniji F20.3 so simptomi različni in lahko so podobni paranoidni, katatoni ali hebefrenski shizofreniji, ne da bi bili dovolj izraziti za diagnozo le ene od teh. Diagnoza vseh oblik shizofrenij se temelji na opazovanju simptomov in znakov bolezni, ter spremljanju poteka ter odziva na zdravljenje. Psihološki testi so nam še dodatno v pomoč.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket