Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

IZVID CTA AORTA-CERVIKALNA

Default avatar

ella-ella 123

Prosim za obrazlozitev izvida od oceta
Starost 68 let.

Nekoliko zadebljena intima prikazanega dela arkusa z nekaj aterosekleroticnimi plaki. Iztopisce velikih brahioceffalnih arterij, ki imajo prav tako v zacetnem delu zadebljeno intimo in nepravilen lumen brez hemodinamsko pomembnih zozitev, so v mejah normale.
Dominantna leva vertebralna arterija, desna je mocno stanjsana vse od odcepisca.
Stanje po TEA na desni ACI. Mocno je razsirjena v zacetnih dobrih 2 cm, morebitne stenoze ne bidim.
Hemodinamsko nepomembna zozitev ob odcepiscu desne ACE.
Nekaj majhnih ateroskleroticnih plakov v podrocju razcepisca leve ACC, pol centimetra od odcepisca je AVI zaradi fibrozno-lipidnega plaka v kratkem segmentu mejno hemodinamsko pomembno zozena.
Ateroskleroticni plaki na obeh ACI paraselarno, stenoz ali drugih pataloskih sprememb na velikih prikazanih arterijah prednje cirkulacije ne vidim.
Kratka hemodinamsko nepomembna nepravilna zozitev leve vertebralne arterije v visini odcepisca PICA-e, sicer so tudi velike prikazane arterije v zadnji kotanji v mejah normale.

Hvala in lep pozdrav
Ella
Default avatar

Boris Cibic

Pri UZ-pregledu srca je zdravnik ugotovil različne spremembe v opazovanih žilah: "nekoliko zadebeljene notranje plasti žil", "aterosklerotične plake", "hemodinamsko nepomembne zožitve žil"
Mnenje: v opazovanih žilah so prisotne različne spremembe zaradi ateroskleroze, ki še ne ovirajo zadostne prekrvitev srca. Priporočam zdravo uravnoteženo prehrano in redno jemanje predpisanih zdravil.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si