Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Si povprečni Slovenec prestavlja kosilo brez mesa?

Default avatar

za rojstni dan

Po gostilnah je za nedeljsko kosilo (ali čez teden) vedno meso. Zrezek, pečenka, golaž, samo da je meso. Kdor bi želel kaj brezmesnega, mu ponudijo kvečjemu ocvrt sir.

Ali si povprečni Slovenec sploh predstavlja, da je lahko kosilo tudi brez mesa, in to nekaj, kar ni ocvrt sir?

Pri vas jeste vsak dan meso?
Default avatar

Replika

Ne vsak dan, ampak vsaj trikrat, štirikrat na teden pa.
Default avatar

pollarni sij nepr

Če si ga ti ne, mislim da večin še vedno. Prav tako mnogi znamo jest brez fensi eko pizdarijc uvoženih iz azije polnih kemije.
Default avatar

Goldfish

Skoraj vsak dan ja. Orng kosila pa sploh ni brez mesa.
Default avatar

kaotm

za rojstni dan je napisal/a:
Po gostilnah je za nedeljsko kosilo (ali čez teden) vedno meso. Zrezek, pečenka, golaž, samo da je meso. Kdor bi želel kaj brezmesnega, mu ponudijo kvečjemu ocvrt sir.

Ali si povprečni Slovenec sploh predstavlja, da je lahko kosilo tudi brez mesa, in to nekaj, kar ni ocvrt sir?

Pri vas jeste vsak dan meso?
Pri nas jemo meso in ribe predvsem v gostilnah :) Doma pa le, ko dobimo od enih kolegov domačega, kupujemo ga praktično ne. Povprečno je torej kosilo z mesom redko, večinoma jemo testenine ali riž z zelenjavnimi omakami, včasih tudi krompir z bučkami ali špinačo, razne zelenjavne juhice in rižev narastek ali palačinke.
Default avatar

ah ja

Ne pri nas ne jemo mesa vsak dan. Ene 3 krat na teden. Kadar pa gremo ven, ga pa skoraj vedno naročim.

Ni pa res, da je na voljo samo pohan sir, oz. očitno v tako zakotne restavracije ne hodim. Kamor mi zahajamo je vedno na izbiro vsaj kakšna brezmesna rižota ali pa testenine, njoki. Če dobro pomislim, se res ne spomnim, kdaj sem na jedilniku zadnjič zasledila pohan sir.
Default avatar

Grda resnica

Vsak dan ne. Jaz sem se naučila dobre vegetarijanske stvari pripravit zarad svaka in ta mlade svakinje ker sploh ne jedo mesa
Default avatar

mesa ne nucam

za rojstni dan je napisal/a:
Po gostilnah je za nedeljsko kosilo (ali čez teden) vedno meso. Zrezek, pečenka, golaž, samo da je meso. Kdor bi želel kaj brezmesnega, mu ponudijo kvečjemu ocvrt sir.

Ali si povprečni Slovenec sploh predstavlja, da je lahko kosilo tudi brez mesa, in to nekaj, kar ni ocvrt sir?

Pri vas jeste vsak dan meso?
Ne, mesa niti ne maram kaj preveč, ga jem 2x na teden, dokler imam na voljo jajca in mlečne izdelke, nič ne pogrešam. Bi pa lahko tudi brez tega, če bi bila veganska beljakovinska prehrana bolj poceni, pogosta in dostopna. Pa mi pravijo, da sem kar orng dec.
Default avatar

Slovenka123

Jaz jem meso mogoče 2x tedensko. Bi lahko čisto brez težav bila tudi povsem brez. Med vikendi pripravim kaj mesnega, bolj zaradi ostalih družinskih članov, sicer pa obožujem zelenjavo. Morda res nisem povprečna Slovenka :). Sem pa presenečena, da so v šolah in vrtcih kljub novejšim smernicam zdrave prehrane (do 300 g mesa tedensko, gl. spl. str. SIJZ) še vedno vsaj 4x tedensko mesna kosila, medtem ko rib skorajda ni na jedilniku. Da ne govorimo o še dodatnih mesnih malicah (hrenovke, salama,...).
Default avatar

Gunnar

zakaj bi si ga morali predstavljati brez? povprečje je povprečje, specialci ste pa specialci... samo ne razumem zakaj skačete iz povprečja če vam v svoji specialnosti ni všeč ter ste preveč osamljeni in bi radi svoje specialnosti prenesli na povprečje za bv...
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

·uʍop əpısdn əɥʇ

Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken.


Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

Gosturnca u solat še ni konc sveta.
Default avatar

problem je drugje

Slovenka123 je napisal/a:
Jaz jem meso mogoče 2x tedensko. Bi lahko čisto brez težav bila tudi povsem brez. Med vikendi pripravim kaj mesnega, bolj zaradi ostalih družinskih članov, sicer pa obožujem zelenjavo. Morda res nisem povprečna Slovenka :). Sem pa presenečena, da so v šolah in vrtcih kljub novejšim smernicam zdrave prehrane (do 300 g mesa tedensko, gl. spl. str. SIJZ) še vedno vsaj 4x tedensko mesna kosila, medtem ko rib skorajda ni na jedilniku. Da ne govorimo o še dodatnih mesnih malicah (hrenovke, salama,...).
Problem prehrane v šolah je po moje to, da se morajo prilagajati nekemu povprečnemu okusu otrok. Lahko ponudijo brezmesni obrok, ampak kaj, ko večina te hrane roma v smeti. Enako ribe - na lastne oči videno, ko so otroci množično metali v smeti nedotaknjene fileje lososa, pa so bili res lepi fileji, brez kože, lepo zapečeni.

Večina otrok je navajena jesti paštete, hrenovke, salame, nuggetse, čevapčiče in podobno.
Default avatar

vsak dan jemo meso

za rojstni dan je napisal/a:
Po gostilnah je za nedeljsko kosilo (ali čez teden) vedno meso. Zrezek, pečenka, golaž, samo da je meso. Kdor bi želel kaj brezmesnega, mu ponudijo kvečjemu ocvrt sir.

Ali si povprečni Slovenec sploh predstavlja, da je lahko kosilo tudi brez mesa, in to nekaj, kar ni ocvrt sir?

Pri vas jeste vsak dan meso?

Mi jemo vsak dan meso za kosilo. Jaz sem odvisnik od mesa in za kosilo mora biti meso. Recimo krompirja, testenin, riža, mokastih izdelkov, tega pa skoraj sploh ne jem, 1kg kruha bi lahko imela za eno leto in več, kuhane OH priloge za kosila jem skoraj vsak dan, a v zelo mini količinah. Če čez dan pojem premalo mesa, si zvečer režem kose pršuta ali šunke, v skrinji imam vedno hrenovke za "življenje rešit", čeprav jih nikdar ne jem, ampak zihr je zihr.

Me pa zelo zanima, vi, ki ne jeste mesa za kosilo vsak dan, ampak komaj 2-3x na teden, koliko pojeste pa mesnih izdelkov na dan?
Verjamem, da je nekaj ljudi, ki jim meso ni dobro in ga pač ne jedo ter s tem tudi mesnih izdelkov ne, verjamem pa tudi, da veliko ljudi manjko mesa za kosilo nadomešča z mesnimi izdelki pri zajtrku in večerji, v končni fazi pa tudi z jajci in sirom ter mlečnimi izdelki. Poznam kar nekaj oseb, ki s tolčejo po prsih, kako oni pa ne jedo mesa in kuhajo brezmesna kosila, potem si pa režejo cele kose slanine, šunke in sira za večerjo ali zajtrk. Zame to niso nobeni ne-meso-jedci.
Default avatar

raznolikost

problem je drugje je napisal/a:
Slovenka123 je napisal/a:
Jaz jem meso mogoče 2x tedensko. Bi lahko čisto brez težav bila tudi povsem brez. Med vikendi pripravim kaj mesnega, bolj zaradi ostalih družinskih članov, sicer pa obožujem zelenjavo. Morda res nisem povprečna Slovenka :). Sem pa presenečena, da so v šolah in vrtcih kljub novejšim smernicam zdrave prehrane (do 300 g mesa tedensko, gl. spl. str. SIJZ) še vedno vsaj 4x tedensko mesna kosila, medtem ko rib skorajda ni na jedilniku. Da ne govorimo o še dodatnih mesnih malicah (hrenovke, salama,...).
Problem prehrane v šolah je po moje to, da se morajo prilagajati nekemu povprečnemu okusu otrok. Lahko ponudijo brezmesni obrok, ampak kaj, ko večina te hrane roma v smeti. Enako ribe - na lastne oči videno, ko so otroci množično metali v smeti nedotaknjene fileje lososa, pa so bili res lepi fileji, brez kože, lepo zapečeni.

Večina otrok je navajena jesti paštete, hrenovke, salame, nuggetse, čevapčiče in podobno.
Osebno se mi zdi prav, da so obroki v vrtcih in šolah raznoliki in da ima otrok pri enem obroku možnost jesti različne jedi - meso, zelenjavo, škrobnate jedi. Eden bo pojedel nekaj, drugi kaj drugega. Bi bilo pa treba zmanjšati količine oz. otrokom omogočiti, da si naložijo še, če hočejo, ne pa da na krožnik dobijo velik zrezek kot za odraslega in potem to roma v smeti, če se ne poje.
Default avatar

haha ha

Gunnar je napisal/a:
zakaj bi si ga morali predstavljati brez? povprečje je povprečje, specialci ste pa specialci... samo ne razumem zakaj skačete iz povprečja če vam v svoji specialnosti ni všeč ter ste preveč osamljeni in bi radi svoje specialnosti prenesli na povprečje za bv...
dober odgovor :)

meso (kuro, purana, ribe) jem 2 x na mesec, mogoče še to ne
Default avatar

nisem nemesojedka

vsak dan jemo meso je napisal/a:
za rojstni dan je napisal/a:
Po gostilnah je za nedeljsko kosilo (ali čez teden) vedno meso. Zrezek, pečenka, golaž, samo da je meso. Kdor bi želel kaj brezmesnega, mu ponudijo kvečjemu ocvrt sir.

Ali si povprečni Slovenec sploh predstavlja, da je lahko kosilo tudi brez mesa, in to nekaj, kar ni ocvrt sir?

Pri vas jeste vsak dan meso?

Mi jemo vsak dan meso za kosilo. Jaz sem odvisnik od mesa in za kosilo mora biti meso. Recimo krompirja, testenin, riža, mokastih izdelkov, tega pa skoraj sploh ne jem, 1kg kruha bi lahko imela za eno leto in več, kuhane OH priloge za kosila jem skoraj vsak dan, a v zelo mini količinah. Če čez dan pojem premalo mesa, si zvečer režem kose pršuta ali šunke, v skrinji imam vedno hrenovke za "življenje rešit", čeprav jih nikdar ne jem, ampak zihr je zihr.

Me pa zelo zanima, vi, ki ne jeste mesa za kosilo vsak dan, ampak komaj 2-3x na teden, koliko pojeste pa mesnih izdelkov na dan?
Verjamem, da je nekaj ljudi, ki jim meso ni dobro in ga pač ne jedo ter s tem tudi mesnih izdelkov ne, verjamem pa tudi, da veliko ljudi manjko mesa za kosilo nadomešča z mesnimi izdelki pri zajtrku in večerji, v končni fazi pa tudi z jajci in sirom ter mlečnimi izdelki. Poznam kar nekaj oseb, ki s tolčejo po prsih, kako oni pa ne jedo mesa in kuhajo brezmesna kosila, potem si pa režejo cele kose slanine, šunke in sira za večerjo ali zajtrk. Zame to niso nobeni ne-meso-jedci.
Saj ne gre za trkanje po prsih, če rečeš, da ne ješ velikokrat mesa za kosilo. Mi ga jemo res redko, največkrat ribe, če že. Za zajtrk jemo jajca ene trikrat na teden in kake ribe iz konzerve kdaj, pa ene 3 suhe salame na leto in pršut in kak dober sir parkrat letno. Večinoma pač jemo zelenjavo in sadje, ker imamo to domače, pa jajca enako. Kakovostno in dobro pripravljeno meso je meni zelo okusno, da bi pa jedla hrenovke, neke mesane cevapcice ali pa tiste napihnjene piscance brez okusa, pa ne hvala.
Default avatar

arianna

Jemo meso skoraj vsak dan. Nikoli pa ne jemo paštet, salam in hrenovk. Tega enostavno ne kupujemo.
Default avatar

pri nas pa takole

Hrenovk ne jemo nikoli, paštete izredno redko, mogoce 5x letno, pa še to domače.
Meso pri kosilu jemo v povprečju 3x tedensko, salam za zajtrk nikoli, za večerjo tudi ne vsak dan.
Sama imam meso zelo rada, vendar mi 1/4 piščančjih prsi ali zrezek, manjši od moje dlan ali kotlet velikosti dlani (brez prstov) i več kot zadostuje.
Ne izogibamu se mesu in mesnim izdelkom, vendar jemo tudi druge stvari.
Default avatar

jaz niti slučajno ne

za rojstni dan je napisal/a:
Po gostilnah je za nedeljsko kosilo (ali čez teden) vedno meso. Zrezek, pečenka, golaž, samo da je meso. Kdor bi želel kaj brezmesnega, mu ponudijo kvečjemu ocvrt sir.

Ali si povprečni Slovenec sploh predstavlja, da je lahko kosilo tudi brez mesa, in to nekaj, kar ni ocvrt sir?

Pri vas jeste vsak dan meso?
ne jem vsak dan mesa.
Default avatar

jaz niti slučajno ne

vsak dan jemo meso je napisal/a:
za rojstni dan je napisal/a:
Po gostilnah je za nedeljsko kosilo (ali čez teden) vedno meso. Zrezek, pečenka, golaž, samo da je meso. Kdor bi želel kaj brezmesnega, mu ponudijo kvečjemu ocvrt sir.

Ali si povprečni Slovenec sploh predstavlja, da je lahko kosilo tudi brez mesa, in to nekaj, kar ni ocvrt sir?

Pri vas jeste vsak dan meso?

Mi jemo vsak dan meso za kosilo. Jaz sem odvisnik od mesa in za kosilo mora biti meso. Recimo krompirja, testenin, riža, mokastih izdelkov, tega pa skoraj sploh ne jem, 1kg kruha bi lahko imela za eno leto in več, kuhane OH priloge za kosila jem skoraj vsak dan, a v zelo mini količinah. Če čez dan pojem premalo mesa, si zvečer režem kose pršuta ali šunke, v skrinji imam vedno hrenovke za "življenje rešit", čeprav jih nikdar ne jem, ampak zihr je zihr.

Me pa zelo zanima, vi, ki ne jeste mesa za kosilo vsak dan, ampak komaj 2-3x na teden, koliko pojeste pa mesnih izdelkov na dan?
Verjamem, da je nekaj ljudi, ki jim meso ni dobro in ga pač ne jedo ter s tem tudi mesnih izdelkov ne, verjamem pa tudi, da veliko ljudi manjko mesa za kosilo nadomešča z mesnimi izdelki pri zajtrku in večerji, v končni fazi pa tudi z jajci in sirom ter mlečnimi izdelki. Poznam kar nekaj oseb, ki s tolčejo po prsih, kako oni pa ne jedo mesa in kuhajo brezmesna kosila, potem si pa režejo cele kose slanine, šunke in sira za večerjo ali zajtrk. Zame to niso nobeni ne-meso-jedci.
se ne spomnim kdaj sem nazadnje v trgovini kupila delikateso - karkoli mesnega.
Ok, če gremo na pizzo pojem tisto s šunko, da bi si pa za doma kakršnokoli obliko salame narezala - ne zadnjih sedem let recimo, se ne spomnim.
Občasno kupim kakšno kokošjo pašteto ali tunino.
Pa občasno (ene 3-5X ) na leto jem hrenovke. Drugače pa najraje piščanca, iz konzerve zadnje čase predvsem skušo, pa domače krvavice pozimi, pa doma pripravljene čufte, sarme, narejene pleskavice,čevapčiče, mesne miške - to je vse iz mletega mesa...
zunaj tega ne jem.
To se znajde na mojem jedilniku občasno sem in tja.
In prav nič ne pogrešam,da bi morala vsak dan jesti meso.
Default avatar

Običaj

V nedeljo meso je običaj, nekoč čez teden ni bilo mesa, razen v nedeljah. Goveja juha, pečenka in tenstan krompir je pa tipično kosilo v nedeljah. Meso pa jem vsak dan, solata je samo priloga 😉