Med.Over.Net

Izgorelost

Odgovarjajo: mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt

Uroš Drčić

Je transakcijski analitik - psihoterapevt in direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

ali gre za izgorelost

Default avatar

ne vem kaj je

Pozdravljeni,že kakšne 3 leta se mi dogaja enkrat bolje drugič slabše ob naporu utrujenost, brez ravnotežja,bolijo mišice.Sedaj se m i je zgodilo da ne morem niti funkcionirati ko naredim 200 m moram počivati brez ravnotežja. Sem na bolniški dala čez kar nekaj preiskav vse BP nekatere še moram ali gre lahko to za izgorelost. Pri katerem specialistu lahko to dokažem da dobim izvid.hvala in lep dan.
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovani,

Posledice izgorelosti se lahko kažejo kažejo tudi z znaki, ki jih opisujete. Prvi korak je to, kar ste že naredili. Da se opravijo vse preiskave, ki izključijo možnost, da so znaki posledica telesne bolezni. Naslednji korak je, da greste z vsemi izvidi k izbranemu psihiatru. On je tisti, ki bo mogoče predlagal še kakšne preiskave ali pa na koncu potrdil, da so težave posledica izgorelosti.

V primeru dolgotrajne ponavljajoče izpostavljenosti stresnim situacijam lahko izčrpanost preraste v kakšno obliko aksiozne motnje (npr. akutna stresna reakcija). Poleg tega pa se lahko zaradi kognitivnih in/ali nevroloških sprememb razvije še somatizacijska motnja in/ali disociativna (konverzivna) motnja. In kombinacija teh treh posledic bi se lahko kazala kot nemoč v nogah po manjšem fizičnem naporu ter občutkom izgube ravnotežja. Mogoče je, da nekateri telesni simptomi (npr. nemoč v nogah) prikazujejo klientovo nezavedno predstavo o tem kako naj bi se taka bolezen kazala. Poudarjam, da je opisano le hipoteza, ki jo je potrebno potrditi najbolje v okviru psihiatrične in psihoterapevtske obravnave. Pa še to. Tudi če vaši znaki so posledica izgorelosti, je postopek kako se rehabilitirati in zaživeti bolj uravnoteženo znan. Dolgotrajen, ampak znan.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si
Default avatar

Ne vem kaj je

Ali mi priporocate kakšnega psihologa psihiatria ki bi podal mnenje na napotnico če je možno in da si prej na vrsti hvala lp
Default avatar

Izgorelll

Bila pri psihiatru ki je izključil depresijo in izgorelost.Napotil me je do psihologa v soči sum na fimbrologijo.Imam še nekaj preiskav če bo vse ok ne vem ker do službe ne morem priti.Kaj svetujete lp
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovani,

Svetujem, da najprej zaključite vse predpisane preiskave. Če ne boste odkrili telesnega izvora težav, predlagam, da se oglasite pri izbranem psihoterapevtu. Lahko tudi pri meni. V okviru psihoterapevtskega procesa raziščemo širšo in globljo klientovo zgodbo kot se to običajno naredi v okviru medicinskih preiskav. S tem klient poišče natančne psihološke vzroke težav. Če namreč težava ni telesnega izvora, je psihološkega. Več mojih klientov ima diagnosticirano ali fibromialgijo ali sindrom kronične utrujenosti. Vendar običajno ugotovimo, da je ta diagnoza samo en košček veliko bolj zapletene slike, ki se je začela graditi že v otroštvu. Seveda smo si ljudje različni, vendar lahko rečem, da običajno potrebujemo okrog 5 srečanj, da raziščemo in sestavimo tako zgodbo. Če je težava psihološkega izvora, klient po tem veliko bolje razume svoje stanje in lahko temu primerno načrtuje rehabilitacijo.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si
Default avatar

Psihko

Danes dobila izvid piše čist o spodaj dg nevtastenija kaj to pomeni ali gre za diagnozo in predlaga klinično psihološki pregled v soči ter kasneje ekstra hospitalino obravnavo ne vem kako bom prišla do službe ali z dg nevtastenija dobiš bolniško hvala lp
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovani,

nevrastenija je druga beseda za sindrom kronične utrujenosti. Ta spada v skupino disociativnih, somatomorfnih in ostalih nevrotskih motenj. Te pa so, kot sem napisal v prvem odgovoru, lahko posledica dolgotrajnega prekomernega izčrpavanja in na koncu izgorelosti.

Iz vaših zapisov razumem, da je vaša prva skrb, da si zagotovite bolniški stalež. To je dober prvi korak. Zdravniki so zavezani skrbi za paciente. In če vi ne zmorete poti do službe in se vam ob tem vrti, si težko predstavljam zdravnika, ki vam ne bi dal bolniške, dokler ne najdete natančnega izvora svojih težav in se vam počutje vsaj nekoliko ne izboljša.

Na forumu imamo dogovor, da podamo moderatoji na isto temo največ dva odgovora. Zato sva s tem izčrpala kvoto mojih odgovorov na vašo temo. Če bi želeli podrobnejši pogovor o vaši težavi, se lahko kadarkoli naročite na individulano obravnavo.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si

Moderatorji

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić