Forum.Over.Net

Starševski čvek

Potni stroški

Default avatar

ptrstro

Kaj pomeni tale stavek:

(6) Sprememba prebivališča delavca, ki ima za posledico povišanje stroška prevoza na delo in z dela, razen če je delodajalec tako pravico pred uveljavitvijo te kolektivne pogodbe priznaval, ne vpliva na povračilo stroškov prevoza, ki izhaja iz kraja, dogovorjenega s pogodbo o zaposlitvi.

?
Default avatar

poIarni sij nepr

Pomeni, da če si se preslila, ti ne pripadajo višji stroški prevoza, kot je bilo zapisano v pogodbi takrat, ko si se zaposlila. razen v primeru, če ti v tej pogodbi tako pravico ta delodajalec priznava.
Default avatar

polarc ne blodi

poIarni sij nepr je napisal/a:
To ne drži. Ker ima delavec po ZDR pravico do povečanja potnih stroškov, če do tega pride. Seveda je ZDR nad kolektivno pogodbo in pog. o zaposlitvi.
Default avatar

ptrstro

V glavnem - ko javim v službi spremembo prebivališča in ker je novo prebivališče dlje od dosedanjega, mi pripadajo višji potni stroški?
Default avatar

1210961s

Razlaga 1 je prava. Če se preselis po zakonu nimaš pravice do povečanih potnih stroškov, razen......
Default avatar

ptrstro

130. člen ZDR:

(3) Če se zaradi razlogov na strani delavca strošek za prevoz na delo in z dela naknadno poveča, ima delavec pravico do povračila tako povečanega stroška za prevoz na delo in z dela, če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oziroma če se tako sporazume z delodajalcem.

Kaj torej sedaj? Vsak si tolmači po svoje al kako.
Default avatar

poIarni sij nepr

polarc ne blodi je napisal/a:
A seveda, pa prilepi, kaj in kako piše tisto nad tem, ne samo noret, brez vsakega argumenta in dokazila o tem, ne?

Tema pa je: Avtorica sprašuje kaj pomeni ta odstavek in razložil sem, kaj ta odstavek dejansko pove. Kaj tebi torej ni jasno? To da ne znaš brat in nisi bralno sposobno?

Default avatar

bedni polarc

ptrstro je napisal/a:
Morali bi. Po ZDR, 130 člen, ne glede na kolektivno pogodbo ali individualno, saj je ZDR nad obema.
V službi ne samo, da javiš spremembo, ampak dostavi tudi potrdilo UE, kjer je navedeno kje imaš uradno prebivališče in od kdaj.
Default avatar

poIarni sij nepr

ptrstro je napisal/a:
Torej če ni v kolektivni pogodbi, da imaš pravico povečanja in če ta pravica ni bila niti v pogodbi o zaposlitvi, kar piše uvodni post in odstavek, te pravice povečanj nimaš in ostane tisto, kar imaš napisano v pogodbi o zaposlitvi.
Default avatar

bedni polarc

poIarni sij nepr je napisal/a:
Ja, butl, in zaradi tebe, ker ne vidiš dlje od svojega nosa, se bo lahko obrisala pod nos za višje prevozne stroške.
ZDR je nad obema, če je za delavca tako ugodneje, in prevoz na delo je njena pravica!

Mislm, eni ste pa res...bolje, da ne napišem kaj! :(
Default avatar

poIarni sij nepr

bedni polarc je napisal/a:
Več kot to kar piše, ti pač ne morem povedat. Jaz ti ne morem dat bralne sposobnosti, jasno piše, da če je v kolektivni pogodbi zapisano, delavcu pripada ali če se sporazume z delodajalcem, torej če ni v kolektivni pogodbi in če se v tem primeru tudi ne sporazume z delodjalcem, te pravice nima. Enako piše v prvem postu, s tem d tam piše tudi to, da če bi ta prvaica obstajala v pogodbi o zaposlitvi, bi vseeno veljala, kljub temu, da ni v kolektivni pogodbi te prvice. Česa ne razumeš od napisanega in potem noriš do konca?
Default avatar

poIarni sij nepr

bedni polarc je napisal/a:
P v ZDR ti piše, da ti pripada tisto kar je napisano v kolektivni pogodbi. Kja ti torej ne gre i kot papiga ponavlajš ZDR?
Default avatar

pisarna111

ptrstro je napisal/a:
Ne nujno. Glede podrobnosti se pozanimaj v kadrovski/pri vodstvu. Pri nas se potni ne višajo, če se pot na delo podaljša. Skoraj prepričana sem, da znižajo pa se, če se pot na delo skrajša. Za ekstremne daljave imaš možnost službenega vozila, kar je idealno!
Default avatar

nepismeni

bedni polarc je napisal/a:
Ko sem prebirala članke, da smo Slovenci eni izmed najslabši v funkcionalni pismenosti, sem mislila, da je prišlo do kakšne pomote. Ampak ko prebereš to temo, vidiš da se niso zmotili.
Polarc vam je že v parih odgovorih lepo razložil, vi pa še kar trmarite po svoje.

Avtorica, pot pod noge in v kadrovsko oz. do osebe, ki je pri vas zadolžena za to področje in javi spremembo bivališča in vprašaj ali ti pripada več. Pred tem si lahko še pogledaš v kolektivni pogodbi (če jo vaša družba uporablja), če je v njej opredeljeno višje povračilo za pot na delo oz. iz dela in NE kilometrina kot si navajala v vprašanju.
Default avatar

boniteta

pisarna111 je napisal/a:
Uporaba sluzbenega avta za prevoz na/iz dela je boniteta!

ZDR-1 glede povisanja stroskov za preiz na delo napotuje na panozne kolektivne pogodbe in interne akte podjetij ter pogodbe o zaposlitvi in ce tam ni nic izrecno zapisano, ostaja v veljavi razdalja, kot je zapisana v prvotni pogodbi o zaposlitvi. Ni pomembno, ce se preselis 5 ali pa 50 km dlje od sluzbe.
Default avatar

moteni polarc

poIarni sij nepr je napisal/a:
Lej, če je za delavca bolj ugodno mu pripada po ZDR! PIKA!
ZDR je zakon, kolektivna pa podzakonski akt! Če tega ne ločiš boh pomagaj no.
Default avatar

moteni polarc

nepismeni je napisal/a:
Dej da ti nau pršlo na polarca!
Default avatar

boNIteta

boniteta je napisal/a:
Seveda je! Nič narobe s tem ...
Default avatar

Polna luna

ptrstro je napisal/a:
Stavek pomeni omejitev zlorab potnih stroškov.
Ker se je množično dogajalo, da so se ljudje kmalu po sklenitvi pogodb 'preselili' proč od delodajalca, bližje pa praktično nikoli, so morali to izkoriščanje nekako omejiti.

Je podobno vprašanje bilo obravnavano že v tej temi:
viewtopic.php?t=10822287
Default avatar

poIarni sij nepr

moteni polarc je napisal/a:
Pa še kar nisi nikakor sposobno prebrat, da ravno v ZDR piše, da ti pripada tako, kot je napisano v kolektivni pogodbi?...jaoooooo, pa to ne moreš verjet.😁😁😁😁