Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Si predstavljate 16-letnika v službi

Si predstavljate 16-letnika v službi

Vezano na spodnjo temo, glede 20 letnic in otrok, kaj pa pravite na to:
Šolski sistem oz. zakon določa, da mora otrok v OŠ, ko v tekočem letu dopolni 6 let, če seveda starši ne dajo vloge za odlog. To pomeni, da otroci rojeni konec leta končajo OŠ pri 14 letih in če se odločijo za 2 letno ali 3 leto SŠ tehnično pomeni, da končajo izobraževanje pri 16 oz. 17 letih. Torej junija, ko tak otrok konča šolanje in gre iskat službo je star še 16 let. Ali poznate kakšen primer “otroka” redno zaposlenega pri 16 letih.

poznam

sin obrtnika, se je pri 17 letih zaposlil pri očetu

sin kmeta, pri 17 končal s šolanjem, šel v službo.

Ja, poznam dva, sinova sosolca iz osnovke. Ne vem, ce sta bila stara 16 ali 17, sta pa zacela delat po 2-3 letnem programu in se solala naprej ob delu. Zdaj sta stara 20-21. Sta pa oba res taka tipa za delat, zanju je sola zguba casa.
Nas dela preko studenta ze kar nekaj let. Zdaj si ga tudi ze predstavljam redno zaposlenega, tudi z druzino mogoce, je kar precej dozorel med 17 in 21, ampak pri 16-17 je bil pa se cisto mlecen!

pri nas je šel pri 18tih za 1 mesec od doma, delal po 10 ur na dan, živel sam, skrbel zase sam .. čeprav sem bila skoraj prepričana, da bo po parih dneh prišel domov … pa ni, ostal je 3 mesece. naslednje leto je ponovil .. ko gledam zdaj nazaj sem prepričana, da bi komot tudi pri 16tih šel v službo in delal po navodilih … samostojnega razmišljanja, kako priti do dodane vrednosti in ustvarjati iz nič, pa takrat še ni imel, danes počne tudi to.

tako mladih redno zaposlenih sicer ne poznam in doma tega ne bi vzpodbujala … verjamem pa, da tudi taki so in tudi taki v življenju lahko dosežejo marsikaj, ali pa tudi ne.

__________________________________________________ °°° Stay Hungry, Stay Foolish °°° [url]https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs [/url] ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Ki delajo še pri 70 – tih.

Kako so pa včasih šli delat takoj po OŠ??

Ja generacija zadnih dveh let 16 letnikov dokaj zrela in sposobna. Praktikanti pri nas prekosijo nekatere redno zaposlene po dovzetnosti in iznajdljivosti. Upam da bo ta trend rasel. Prejšna leta smo pa imeli samo brigo z njimi.

Ja…

Pa kaj nas mate res za tako nesposobne?

Hmmm, jaz sem se redno zaposlil pri 15,5 letih. Možno da sem zaradi tega tako nemogoč, psihične traume pa to… ;-))))

Da! Pri nas imamo vsako leto, kar nekaj praktikantov, ki so stari 16,17 let in delo po večini upravljajo zelo resno in vestno. Marsikateri se po končanem šolanju z 18,19 leti pri nas tudi zaposli. V čem je problem?

Ja eni si predstavljate, da so otroci pri 16 še v pleničkah. Saj ni čudno, če takim mamice ne samo v srednji šoli,ampak tudi na faksu še pišejo seminarske, jim kuhajo najljubše jedi in jih ujčkajo vse tja do 27. leta, ko gredo z njimi na razgovor za prvo službo, ki jo morajo seveda dobit po vezah.
No, presenečeni boste, nekateri otroci ne živijo takšnega življenja. Eni se zaposlijo celo pri 15, če ne gredo v srednjo šolo ali če jo opustijo. Veliko dijakov dela med počitnicami že po prvem letniku, od gostinstva do proizvodnje, in kakšna je razlika, če se redno zaposlijo pri 16?
Tudi ni bistvene razlike med 16 in 17 leti, pri 17 letih pa se je po poklicni srednji šoli marsikdo zaposlil. Dokler so bile službe za takšne kadre.

Sploh ne razumem začudenja nad tem, da naj bi nekdo delal pri teh letih. Bolj me čudi, da se to določenim ljudem zdi čudno.

Hodila sem na srednjo zdravstveno.
Končala z 18 leti in se zaposlila po faksu. Od svojega 16 leta dalje, sem vsake počitnice po 2 meseca delala v domu starejših kot negovalka. Pri 17 ih sem bila na zaprtem oddelku, psihoticnih in dementnih starostnikov in odraslih, ki so bili tako ali drugače prizadeti.
Pri 17 ih sem na oddelku za ginekologijo izvajala ginekološko umivanje in oskrbovanje bolnic z operacijami na spolovilu. Torej 17 letna smrklja je rekla 50 letni gospe naj da noge narazen, si nataknila rokavice, po potrebi tudi sterilne, prijela v roke pean in tampone ( sterilno) ter s temi pripomočki umivala in oskrbovala rane bolnicam po intimnih predelih.
Da ne bo pomote, to isto so počeli tudi moji sošolci moškega spola.
Pri 16 ih sem se prvič znašla v situaciji ( s sošolko), ko sva oživljali nekoga v domu starejših. Bilo je v času, ko so naju sestre za 15 minut pustile sami, ker je bil nek nujen primer tudi na drugem oddelku, sicer oddaljenim zgolj 20 metrov.
Prvih 5 minut sva ozivljali sami.
Otroci so bolj sposobni kot si predstavljate! Pustite jim, da se izkažejo in pokažejo!
Meni osebno je srednja zdravstvena dola dala toliko zivljenskih lekcij, kot mi jih ne bi dala nobena gimnazija!
Moja otroka sta se majhna, eden je v drugem razredu, eden se v vrtcu. Starejši sin v razredu velja za pridnega in bistrega, toda kljub temu, da mu zaenkrat gre, ga ne bom silila z nobeno gimnazijo. Vesela bom, če bo šel na srednjo zdravstveno, vesela bom, če bo dobil toliko delavnosti, zrelosti in zivljenskih izkušenj, kot ti jih v najstniških letih ne nudi nobena druga šola.
Pri 16 ih letih je otrok sposoben umsko prehiteti in premagati odraslega. Seveda manjkajo izkušnje, toda ne imejte svojih otrok za tepce!
Če sem vse to zmogla jaz, zmore vsak 16 letnik.
Tudi recimo civilno služenje vojaškega roka pri fantih starih 17 let ( takoj po poklicni sš) bi bilo nujno obuditi!
16 letnik se od 18 letnika ne razlikuje kaj dosti. Gre se samo za z zakonom postavljeno mejo samostojnosti.
Ko gledam svoja otroka, opazim tudi kako je starejši 7 letnik sposoben zelo dobro poskrbeti za mlajšega brata. Pomaga mu pri umivanju, naredi mu cokolino, …
Zakaj ne zaupate svojim otrokom????

Jaz sem se zaposlil kot NK delavec, ko sem bil star 15 let. Pri 18 sem naredil tečaj za voznika viličarja, in kmalu potem odšel k vojakom. Delovno mesto me je ob vrnitvi čakalo in viličarja vozim še danes. Sem eden najboljših, dobivam ponudbe tudi iz tujine, da bi šel vozit tja. Ne grem, za noben denar.

16 ne, se je pa pri nas kot bolničarka redno zaposlila 17-letnica.

če so za pijančevanje, kavs in žurke sposobni, bodo še pa za delo in plačevanje položnic!

No, jaz pa zadnjič zavijem na bencinsko črpalko in me na blagajni postreže fant, ki je dve leti nazaj veljal za največjega problematika na OŠ. Pozdravil z nasmehom, ves čas bil prijazen in svoje delo opravil več, kot korektno. Medtem, ko nekatere sinove bivše sošolke odličnjakinje ne znajo niti pozdraviti. Kasneje mi sin pove, da se je ta fant sicer vpisal v srednjo šolo, da ni končal prvega letnika in se je očitno zaposlil. Hočem povedati, da se za vsakega najde mesto v družbi in nekateri bolje funkcionirajo, če jim daš delo, kje se lahko dokažejo.

Oh, lepo vas prosim, dajte otrokom priložnost, da se dokažejo. Če jim dajete vzgled, ja vzgled, že od malega in stalno priložnost, da delajo skupaj z vami, se ne boste več čudili.
Otroci so tako sposobni, znanja in spretnosti željni že od malega, da nas njihova razmišljanja, odgovornost, samo fascinirajo.
Če jih učimo po njihovi sposobnosti.
Vsak, ki dvomi vanje, dvomi vase.
Koneckoncev se lahko spomnimo sebe.
Če bi še imeli boljše priložnosti…

Pravzaprav smo MI, odrasli, krivi, da se nas in mlade izkorišča in jemlje priložnosti!
Še vedno živimo za železno zaveso?

Pa dobr, res!

Marsikateri “mladič” je pri 16-ih hudičevo bolj sposoben, kot pa kakšen starostnik pri 65-ih, kar je meja za upokojitev.

Res je, zaupanje manjka vase in v druge tudi. Če ne zaupaš sebi, ja komu boš potem? Strahovi, strahovi.

Nismo bili družina iz božičnih filmov, zato sem odšla od doma pri 16,5 in se zaposlila v lokalni tovarni, delala na tri izmene..
Izšolala sem se ob delu, pa ne takoj, ker je bilo treba živeti in plačevati najemnino in stroške. Srednjo šolo sem končala, ko sem bila stara 27 let, potem še višjo, pa potem še eno srednjo, v glavnem sem nadoknadila vsaj kar se šole tiče haha.
Kar se tiče življenja, pa je zgodba drugačna.
Nekaj časa sem delala v državni upravi, ko se mi je želodec do konca uprl tistemu kar sem vsak dan tam gledala, sem spakirala in odprla podjetje in popolnoma spremenila poklic. In ja, dobro mi gre.

jaz … pridno sem delala

In zakaj si ga ne bi predstavljala? Jap, poznam neki takih, ki so se zaposlil takoj po končani OŠ. Ok, več njih je vsaj poskusl delat tud kakšno poklicno al pa SŠ, pa so iz različnih vzrokov prenehal s šolanjem in se zaposlil.


Itak, imaš vsaj izgovor, da zadnjih 30 let ne delaš, ker imaš posledice od tega, da si kak mesec delal pri petnajstih.😁

New Report

Close