Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Kako skuhati dobro domačo joto?

Default avatar

zelje ali repa

Obožujem joto.
Problem je v tem, ker jo sama ne znam skuhati, sem nekaj poskušala, pa ni uspelo. Je bilo zelje "preveliko" pa vse skupaj premalo gosto, ni bilo pravega okusa...
Problem pa je tudi, ker nimam na voljo domačih prekajenih kosti, te kupljene so pa bolj tako tako. Samo klobasa pa tudi ne da tistega okusa joti. Pa nekje piše, da rdečo barvo ustvarijo s paradižnikovo mezgo, spet drugi dajo notri papriko. Skratka cela zmeda brez pravega rezultata.

Kako torej skuhati res dobro domačo joto?

stew-269314_1280.jpg
(65.61 KiB)

Default avatar

sto kuharic sto receptov

Vsak ti bo povedal svoj recept za joto. Najbolj pomembno pa je, da je dobra:)
Sama skuham suha rebra ali kosti posebej in jih na koncu dodam joti. Še vedno dajo okus, ni pa tisti skoraj kovinski, ki ga ima suho meso.
Klobase pa dam v joto zadnjih 15 minut.
Drugače pa: pol zelja, pol repe, kuhan fižol z vodo vred (polovico ga spasiram), po želji korenček, lovor, sol, poper, posebej kuhan krompir v kockah (tudi polovico spasiram), majaron, paradižnika ne dam. Najbrž sem še kaj pozabila. Dober in poln okus dasta joti prav spasirana fižol in krompir.
Default avatar

luna med temnimi oblaki

V joto nikoli ne stavim mesa, saj joto vedno jemo ob petkih. Ob petkih pri nas ponavadi ne jemo mesa, razen, če je kakšno praznovanje.
Posebej skuham fižol in ga imam vedno v zamrzovalni skrinji v lončkih.
Zelje skuham posebej, kuham ga cca pol ure.
Olupim krompir, operem in ga dam kuhat. Posolim, ko se krompir skuha, dodam fižol, zelje in posebej naredim prežganje na svinjski masti. Vse skupaj dam h krompirju in še malo pokuham. Po potrebi dosolim in popopram. Jota je vedno super. Važno je, da je dovolj krompirja, ki naredi joto gosto.
Če imaš fižol skuhan, je jota narejena zelo hitro. Zraven jote ponavadi naredim palačinke, frtaljo ali spečem kakšno pecivo.
Default avatar

jaz ne kuham

Jote ne kuham, jo pa kuha sosed in to vrhunsko joto, kuha pa vsako stvar posebej in dodaja repi (ali zelju), s tem da zelje "zaliva" z vodo od krompirja, fižola in mesa. Klobas ne daje, da suha rebra in kračo, paradižnika tudi ne, le malo paprike, zgosti pa s pasiranim krompirjem.
Default avatar

carlos-m

sto kuharic sto receptov je napisal/a:
Vsak ti bo povedal svoj recept za joto. Najbolj pomembno pa je, da je dobra:)
Sama skuham suha rebra ali kosti posebej in jih na koncu dodam joti. Še vedno dajo okus, ni pa tisti skoraj kovinski, ki ga ima suho meso.
Klobase pa dam v joto zadnjih 15 minut.
Drugače pa: pol zelja, pol repe, kuhan fižol z vodo vred (polovico ga spasiram), po želji korenček, lovor, sol, poper, posebej kuhan krompir v kockah (tudi polovico spasiram), majaron, paradižnika ne dam. Najbrž sem še kaj pozabila. Dober in poln okus dasta joti prav spasirana fižol in krompir.
Moj podpis pod tole:))
Default avatar

sto kuharic sto receptov

carlos-m je napisal/a:
sto kuharic sto receptov je napisal/a:
Vsak ti bo povedal svoj recept za joto. Najbolj pomembno pa je, da je dobra:)
Sama skuham suha rebra ali kosti posebej in jih na koncu dodam joti. Še vedno dajo okus, ni pa tisti skoraj kovinski, ki ga ima suho meso.
Klobase pa dam v joto zadnjih 15 minut.
Drugače pa: pol zelja, pol repe, kuhan fižol z vodo vred (polovico ga spasiram), po želji korenček, lovor, sol, poper, posebej kuhan krompir v kockah (tudi polovico spasiram), majaron, paradižnika ne dam. Najbrž sem še kaj pozabila. Dober in poln okus dasta joti prav spasirana fižol in krompir.
Moj podpis pod tole:))
Me veseli :)
Ajd, česen sem pozabila, naj mi bo.
Default avatar

carlos-m

sto kuharic sto receptov je napisal/a:
carlos-m je napisal/a:


Moj podpis pod tole:))
Me veseli :)
Ajd, česen sem pozabila, naj mi bo.

...jep, česen in lovorjevi listi tazadnjih 10 minut kuhe:))
Default avatar

jota brez mesa

Sploh nisem vedela, da je v joti meso. Mi nikoli ne damo mesa. Ali prežganja. Zgosti se zaradi krompirja in fižola.
Mogoče daš napačno vrsto krompirja, ki ostane čvrsta (se ne razpaca in posledično ne zgosti juhe). Prav tako mora biti skoraj razkuhan fižol. Če krompir ne razpada sam od sebe, ga en del spasiraj.
Jaz čisto na koncu dam malo mezge za barvo.
Default avatar

danes slaba

Za dobro joto potrebuješ dobre sestavine - pa čeprav samo fižol zelje in krompir. Meni je najboljši fižol sivček. Pa mokast krompir (za kuhanje). Fižol in krompir dostikrat kuham skupaj, da je hitreje. Je pa bolje vsako posebej, da gre v joto samo voda od fižola (vsa) in zelja (do primerne gostote), od krompirja pa ne. Del fižola in kormpirja zmečkam v pire, da je za zgostitev. V joto dam sol in lovorjev list. Zabelim z obilo čim bolj suhih ocvirkov.
Default avatar

danes slaba

Še to: ene pravijo, da v joto dajo fižol iz skrinje. Jaz ne, ker potem nimaš vode od kuhanja. Prav tako nikoli ne dam fižola iz konzerve.
Default avatar

kaj pa

danes slaba je napisal/a:
Še to: ene pravijo, da v joto dajo fižol iz skrinje. Jaz ne, ker potem nimaš vode od kuhanja. Prav tako nikoli ne dam fižola iz konzerve.
Oja, seveda damo v joto tudi fižol iz skrinje. Ker je zmrznjen skupaj z vodo.
Default avatar

Mimi09

Jota je primorska jed in ena najboljsih, pa tudi enostavnih Jedi. Kuham jo ze 40 let in je vsem odlicna, receptu pac domač, iz roda v rod.
Evo:
V lonec, napolnjen z vodo daš olupljen surov krompir, zrezan na kocke. Pustis, da se skuha do mehkega. Dodas fižol, jaz ga dam kar iz konzerve, sicer ga moras prej posebej skuhati. Na hitro pretlačiš krompir in malo fižola, ne vsega, ker kaksen koscek krompirja in fižol morata ostati cela. Dodas kislo zelje, klobaso ali slanino, karkoli svinjskega pač, ker na primorskem pravimo, da mora v joto “stopiti prašič” in kuhas, dokler ni zelje mehko. V ponvi posebej na masti ali olivnem olju preprazis cesen, narezan na kockice, dodas zlicko moke, malo paradižnikove mezge in to potem vlijes v lonec. Dodas sol, malo popra. Se malo pokuhas in pustis, da se ohladi. Pred jedjo joto spet segrejes, da zavre. Za joto je znacilno, da veckrat ko jo segrevas, boljsa je. Upam, da ti uspe!!!
Default avatar

Ena južna

Mimi09 je napisal/a:
Jota je primorska jed in ena najboljsih, pa tudi enostavnih Jedi. Kuham jo ze 40 let in je vsem odlicna, receptu pac domač, iz roda v rod.
Evo:
V lonec, napolnjen z vodo daš olupljen surov krompir, zrezan na kocke. Pustis, da se skuha do mehkega. Dodas fižol, jaz ga dam kar iz konzerve, sicer ga moras prej posebej skuhati. Na hitro pretlačiš krompir in malo fižola, ne vsega, ker kaksen koscek krompirja in fižol morata ostati cela. Dodas kislo zelje, klobaso ali slanino, karkoli svinjskega pač, ker na primorskem pravimo, da mora v joto “stopiti prašič” in kuhas, dokler ni zelje mehko. V ponvi posebej na masti ali olivnem olju preprazis cesen, narezan na kockice, dodas zlicko moke, malo paradižnikove mezge in to potem vlijes v lonec. Dodas sol, malo popra. Se malo pokuhas in pustis, da se ohladi. Pred jedjo joto spet segrejes, da zavre. Za joto je znacilno, da veckrat ko jo segrevas, boljsa je. Upam, da ti uspe!!!
Mislm da jo tako tud moja mami dela ;)

Avtorica, fajn idejo si mi dala, jutr bom pa sama po tem receptu nardila joto, da jih vse presenetm ko pridejo iz službe ;)
Default avatar

whitecow

zelje ali repa je napisal/a:
Obožujem joto.
Problem je v tem, ker jo sama ne znam skuhati, sem nekaj poskušala, pa ni uspelo. Je bilo zelje "preveliko" pa vse skupaj premalo gosto, ni bilo pravega okusa...
Problem pa je tudi, ker nimam na voljo domačih prekajenih kosti, te kupljene so pa bolj tako tako. Samo klobasa pa tudi ne da tistega okusa joti. Pa nekje piše, da rdečo barvo ustvarijo s paradižnikovo mezgo, spet drugi dajo notri papriko. Skratka cela zmeda brez pravega rezultata.

Kako torej skuhati res dobro domačo joto?
kaj pa z ohrovtom (brzote po domače), si poskusila tudi tole varianto? Ta gre pri nas zelo, zelo v promet. V bistvu se ni za bat da bi ostala lai kaj podobnega
__________________________________________________
Default avatar

Ena južna

Mimi09 je napisal/a:
Jota je primorska jed in ena najboljsih, pa tudi enostavnih Jedi. Kuham jo ze 40 let in je vsem odlicna, receptu pac domač, iz roda v rod.
Evo:
V lonec, napolnjen z vodo daš olupljen surov krompir, zrezan na kocke. Pustis, da se skuha do mehkega. Dodas fižol, jaz ga dam kar iz konzerve, sicer ga moras prej posebej skuhati. Na hitro pretlačiš krompir in malo fižola, ne vsega, ker kaksen koscek krompirja in fižol morata ostati cela. Dodas kislo zelje, klobaso ali slanino, karkoli svinjskega pač, ker na primorskem pravimo, da mora v joto “stopiti prašič” in kuhas, dokler ni zelje mehko. V ponvi posebej na masti ali olivnem olju preprazis cesen, narezan na kockice, dodas zlicko moke, malo paradižnikove mezge in to potem vlijes v lonec. Dodas sol, malo popra. Se malo pokuhas in pustis, da se ohladi. Pred jedjo joto spet segrejes, da zavre. Za joto je znacilno, da veckrat ko jo segrevas, boljsa je. Upam, da ti uspe!!!
A ta fižol iz konzerve spereš pod vodo in streseš h krompirju, ane?
Default avatar

če nimaš domačih

Tisti, ki doma nimate pujsa, a suho meso oziroma kosti kupite?

Ker to kupljeno ima tak umeten okus :( Možno pa, da ne izberem pravega kosa mesa (kosti).
Default avatar

PismoRosno

Ce imas kupljeno suho meso ali klobase, ali pa ce je mocno dimljeno, pokuhaj prej posebej in odlij vodo. Lahko pa mesnine sploh preskocis in das samo pol zlicke dimljene paprike.
Default avatar

Mimi09

Nic ga ne spiram.
Default avatar

Senza

Jaz jo naredim na ful čebule, pražim kar dolgo, da postane čisto mehka, nato vanjo vmešam žlico medu. Potem dodam kar precej česna, ki ga samo na kratko popražim, da ne zagreni. Nato dodam rahlo oprano zelje ali repo, fižol in lovor in zalijem z vodo.
Krompir posebej skuham samo napol, večino ga dam notri v koščkih, preostali del pa pretlačim, da z njim zgostim joto.
Dodam še malo dimljene in malo sladke paprike, sol in poper.
Kuham cca. uro in pol.
_____________________________________________________________________________________________________________
V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...
Default avatar

Senza

Senza je napisal/a:
Jaz jo naredim na ful čebule, pražim kar dolgo, da postane čisto mehka, nato vanjo vmešam žlico medu. Potem dodam kar precej česna, ki ga samo na kratko popražim, da ne zagreni. Nato dodam rahlo oprano zelje ali repo, fižol in lovor in zalijem z vodo.
Krompir posebej skuham samo napol, večino ga dam notri v koščkih, preostali del pa pretlačim, da z njim zgostim joto.
Dodam še malo dimljene in malo sladke paprike, sol in poper.
Kuham cca. uro in pol.
*, in zalijem z vodo.
_____________________________________________________________________________________________________________
V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...