Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

poškodovani meniskus kolena

Default avatar

brez operacije

Spoštovani, pred tremi tedni sem padel na koleno, ob tem mi je obrnilo koleno navznoter - nekako na X. Po padcu koleno ni oteklo, je pa bolelo na notranjem delu in zadaj. Gre najverjetneje za medialni del meniskusa, morda tudi samo za nateg mišic na tem notranjem delu - po mnenju osebnega zdravnika. Po obkladkih, dveh tednih počitka in zmernem razgibavanju so bolečine skoraj povsem ponehale.

Zadnji teden se nekoliko več gibljem (služba, običajna dnevna opravila), a na koleno pazim, da ga ne obremenjujem pretirano. Opažam, da so se bolečine ponovile, so pekoče, segajo pod koleno, v meča in na vrhu kolena. Da se zdržat, tudi brez analgetika, a je moteče. Koleno ob tem ne zateka, videz je povsem normalen. Opažam, da je več bolečin ponoči, ko nogo iztegnem, če je delno pokrčena, je bolečin manj.

Zanima me, ali je možno, da se v primeru poškodovanega meniskusa le ta zaceli sam, brez artroskopskega posega.
Koliko je sploh možnosti, da se meniskus zaraste oz. zaceli sam spontano ? Sem kar v dobri kondiciji, koleno sem redno razgibaval in delal vaje za koleno. Res ne bi rad bil dlje časa v bolniški, zato bi se radi izognil operaciji.
Kako dolgo še lahko vztrajam tako z vajami, in koliko je še sprejemljivo, da trajajo bolečine.
Hvala za odgovor in lep pozdrav. Boris.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Meniskus je prekrvavljen samo na zunanjem obodu in tam se lahko zaceli. Hranila prihajajo v notranjost meniskusa s pomočjo difuzije - tam torej ni krvnih žil in zato se tam meniskus praktično ne more celiti. Torej, če je poškodba v notranjem delu meniska se ne zaceli, ampak ostane poškodba. Tudi artroskopija na celi meniskusa, ampak samo pocufajo stran tisti del meniskusa, ki moti in se preščišne med sklepnimi površinami.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

brez operacije

Hvala za odgovor. je torej operacija nujna, da bo koleno normalno funkcioniralo ... Namreč, zadeva še sedaj ni nič boljša, še vedno so bolečine in nestabilnost kolena in noge. Želel sem se izogniti operaciji, ker sem rizična skupina (srčni in sladkorni bolnik). Nekateri so razlagali, da so uspeli tako poškodbo porihtat brez operacije, pač z daljšim razbremenjevanjem kolena in fizioterapijami.
Spet drugi pravijo, da je treba meniskus zašiti, da se ne trga naprej na mestu poškodbe.. Sedaj sem zmeden, ne vem, kaj bi naredil, da bi bilo boljše in manj stresno zame.
Kot pa sem vas razumel, se torej operaciji ne bom mogel izogniti ?
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Žal se meniskus ne more regenerirati - torej se ne more zaceliti, ker nima prekrvavitve...razen na obronkih. Včasih se pri zelo majhnih poškodbah zgodi, da se en majhen delček odcufa in ker nima prekrvavitve, odmre in ne povzroča več težav. Morda se je vašim prijateljem zgodila kaj v tem smislu...
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66

Moderatorji

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt
Barbara Purkart