Forum.Over.Net

Starševski čvek

Pregled krvi - vitamini, hormoni - utrujenost

Default avatar

kaj se da

Večkrat berem nasvete, da če imaš težave s kronično utrujenostjo, da jemlji te in te dodatke.

Mene pa zanima kako veš, da ti manjka D vitamina?
Pa recimo, da imaš težave s hormoni?
A to vas osebni zdravniki pošljejo na krvne preiskave?
Jaz imam težave s ščitnico pa z menstruacijo pa z utrujenostjo ...
AMpak na zdravniških pregledih itak pogledajo samo cuker, železo.
Ko grem za ščitnico pa samo TSH.
Vitamin D in druge vitamine, minerale pa nikoli.
Pa težave s hormoni, a to vas pošljejo kaj pregledat? Kako se ve, da imaš recimo premalo progesterona, preveč estrogena? Ali pa, da imaš kake druge hormonske motnje?
Vas dajo osebni zdravniki kaj na preiskave ali kako?
Default avatar

tkole

Grem proti 60. letu, hvala bogu relativno zdrava.
Ja, moja zdravnica me pošlje vsakih nekaj let, tudi če ni kakšne bolezni, v laboratorij na pregled krvi. Holesterol, sladkor, levkocite, hemoglobin itd., se ne spomnim. Nikoli pa mi ni nihče preverjal, koliko imam kakšnih hormonov. Po moje ti te stvari pregledujejo, če je sum na kakšno bolezen v povezavi s hormoni.
Verjamem, da vsak zdravnik naredi ustrezno preiskavo, če pacient toži nad utrujenostjo.
Jaz imam kri že celo življenje ok, nikoli tudi ne jemljem nikakršnih dodatkov, se držim načela, da z uravnoteženo prehrano dobiš dovolj vsega kar potrebuješ. Če bi mi česa manjkalo, bi mi verjetno povedala zdravnica in mi dala ustrezna navodila.
Default avatar

kaj se da

Jaz pa vem, da imam težave s hormoni. Ščitnica (če je TSH ok, ne dajo drugih stvari kontrolirat) pa spolni hormoni (menstruacijo imam totalno zmeštrano, kup vmesnih krvavitev, samo ginekolog me ni nikoli dal na pregled krvi, je pa jasno, da imam štalo s temi hormoni).

Jaz pa kronično sesuta.
Default avatar

ti povem

kaj se da je napisal/a:
Ti ščitnica dela preveč ali premalo? Katere tablete ješ?
Default avatar

kaj se da

Eutyrox, premalo deluje ščitnica
Default avatar

napotnica

Reci zdravnici, naj ti da še to pogledat. Saj se da. Ali pa pojdi samoplačniško nekam, če res želiš vedeti. Samo prej se pozanimaj, kateri je tisti test, ki je relevanten zate, ker je tega res dosti in hitro narediš "napačnega".
Default avatar

kaj se da

Ja, je cel kup samoplačnikih testov, niso ravno poceni pa še zdaleč ni nujno, da so sploh zame ta pravi.
Tam na fb skupini ščitničark, vedno pišejo kake vse dodatke jedo, da niso utrujene. Jaz pa ne vem no, sesuta do kraja, ampak ne bi kar nekih dodatkov jedla, če sploh ne vem ali jih res rabim.
Večkrat pa omenjajo D vitamin. To vem, da se vidi tudi na krvi. Ne vem pa, če to osebni zdravnik kar tako napiše ali ne.

Hormoni pa me še bolj zanimajo. Sploh estrogen, progesteron. Na netu so celo testi s slino pa omenjeni testi s krvjo. AMpak ti hormoni preko meseca močno nihajo. Tako, da kar tako it nekaj samoplačniško nima ravno smisla. Cene so pa hude.
Lahko pa, da mi kaki drugi hormoni štrajkajo.
Default avatar

napotnica

Moj prvi predlog je bil, da rečeš zdravnici, da ti da to in ono pogledat preko napotnice oziroma na zavarovanje. Vem, da se D3 vitamin da, ali nekaj takšnega - ne spomnim se točno oznake.

Naj ti pogleda še železo. Boš morala sama prej pogledati, KAJ je tisto, kar bi tebi prišlo prav, in KAJ bi želela ti pogledati. Nato pa ti zdravnico prosiš za napotnico. Delati kar neke teste za brezveze seveda stane tudi za zavarovanje, zato je treba vedeti, kaj se gleda.

Se mi pa zdi, da je zdravje vseeno vredno nekaj denarja in je bolje plačati nekaj samoplačniških testov, po katerih boš morda bolje živela, kot pa čakati, da pride do spremembe.

Najprej pa začni z rednim dnevnim ritmom, torej ob isti uri spat, ob podobni uri vstajat, zajtrk, vsak dan nekaj zraka, nekajkrat na teden miganje, zvečer pred spanjem se umiriti. Zna že to malo pomagati.
Default avatar

kaj se da

napotnica je napisal/a:
Moje železo je ok.
Hodim spat ob isti uri, dovolj spim, jem vsak dan zajtrk, vsak dan sem v naravi, v bistvu živim v naravi, vsak dan migam, športam (ne samo nekajrkat na teden), pred spanjem se umirim. Oz sem mirna že prej.