Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Epigastrična kila, nosečnost in porod

Default avatar

Cebelica+

Dr. Pušenjak pozdravljeni,

Na vas se obračam z veliko dilemo, vprašanjem na katerega od svoje ginekologinje nisem dobila odgovora, saj še ni imela podobnega primera, vi pa imate resnično veliko izkušenj in srčno upam da tudi odgovor na moje vprašanje.
Iskala sem tudi po tem forumu z lupo pa nisem našla odgovora (le stalisce glede dimeljske kile) zato odpiram novo temo.

Tri mesece po prvem porodu mi je bila na UZ trebuha ugotovljena epigastricna kila, cca 3cm nad popkom. Kila meri 1.5cmx2cm in se je ne zatipa, niti ni moteca. Nikoli ne zacutim bulice, na UZ pa se vidi da vanjo "uhaja" mascevje.
Vem, da jo bo enkrat potrebno operativno "popraviti" sedaj pa dilema...

Rada bi ponovno zanosila, edina ovira je moj strah zaradi kile. Ali je varno da na tako kilo zanosim, je lahko kaj narobe s plodom ali mano? Se lahko uklesci? Kako je s porodom v takem primeru (zaradi potiskanja)?
Je morda bolj varno da se pred ponovno zanositvijo odlocim za operacijo kile ali pocakam da zakljucim z nosecnostmi?

Sem "ziheraski tip" cloveka in kljub temu da se nosecnosti in poroda ne da v celoti predvideti bi zelela izkljuciti vsaj tiste tezave, na katere morda imam vpliv, tako kot tale kila. Prosim vas za mnenje in resitev moje dileme.

Najlepsa hvala! Lep pozdrav.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
omenjena kila v bistvu ni nevarna, če se v njej ne uklešči vijuga črevesja, ta pa se po vašem zapisu sodeč ne more oziroma je zelo malo verjetna. Povsem mogoče je, da jo je sprovocirala prav nosečnost s svojimi hormonskimi vplivi na vezivno tkivo (mehčanje) ter mehanskimi vplivi (močno povečana maternica, ki včasih povzroči naravno razhajanje premih trebušnih mišic že samo po sebi. kakorkoli, naslednja nosečnost sicer lahko ponovno vpliva na to, da se kila še poveča, ne pa tudi, da pride do zapleta, zato nosečnost kot takšna ni problem. Glede operacije pa se strinjam, da ima največ smisla po zaključeni reprodukciji, sicer bi se lahko doseženi uspeh operacije z novo nosečnostjo izgubil.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak