Starševski čvek

Kuhanje po ločitvi

Default avatar
Pozdravljeni,
na vas se obračam, ker bi rad delil z vami svoje izzive in bi vas prosil za kakršen koli nasvet.
Pred kratkim sem se ločil in tako sem se sam preselil v svoje stanovanje. Otroka prihajata k meni 2 do 3 dni na teden. Poleg tega sem tudi brez zaposlitve in tako sem cele dneve doma. Ne bom razlagal o tem, da sem še vedno v nekakšni depresiji in se počutim osamljeno, ampak o tem, da se težko znajdem v gospodinjstvu. Največ preglavic mi povzroča kuhanje. Prej je več ali manj kuhala žena (mimogrede nisva se zaradi tega ločila). Jaz znam pripraviti kake testenine, rižote, krompir in meso,... Kaj več pa ne... Čisto sem brez idej kaj si kuhati, poleg tega pa še ne znam kaj dosti. Tudi ko pridejo otroci k meni, mi je vedno izziv kaj jim bom pripravil za jesti. Ko sem sam grem dostikrat jest ven, ko pa pridejo otroci nekako že poskrbim. Skratka.... Želim si narediti en korak naprej na tem področju v smislu, da si splaniram jedilnik, da grem potem po nakupih in na koncu da tudi skuham. Da bi mi postalo vse skupaj bolj lahkotno, ne pa da mi je to tako breme. V bistvu se želim naučiti kuhati, ampak ne vem kako začeti... Iščem kak začetni kuharski tečaj v moji okolici, ampak ga nisem še našel. Hvaležen vam bom za kakšenkoli nasvet. Hvala!

Lep pozdrav
Default avatar
Za kuhanje pa res ne rabiš v tečaj.
Danes v dobi interneta pa res ni problema.imaš recepte in postopke. Greš na www.kulinariko.in najdeš kar želiš.
V knjižnici si sposodi par kuharskih knjig- take, ki imajo enostavne in domače jedi.
Če si doma, ne rabiš hodit ven jest
Komot se lahko vak dan naučiš kakšno novo jed.
Pa boš kmalu postal pravi mojster.
Doma nabaviš malo fasenge.... moka, sladkor, sol, testenine, olje, kis, meso, čebula, zelenjava....
Pa začni.....
Srečmo.
Default avatar
Potlej so tudi vse kuharske TV oddaje zamanj? :)

Dandanes pa res ne manjka kuharskega materiala povsod kamor se obrneš...
Default avatar
Ja tako kot je ena zgoraj napisala, po moje je najbolje da slediš nekemu receptu. Mogoče tudi pogooglaj in je na youtube kakšen posnetek, ker lahko daš na pavzo in se učiš.
Default avatar
Pomagaj si z youtubom.

Če znaš vsaj osnove angleščine, pojdi na stran coursea in tam imaš cel kup zastonj tečajev, tudi kako se planira jedilnik in začetnih kuharskih.

Res ti ni treba v kuharski tečaj, sploh pa ne v začetnega, ker, glede na zapisano, niti nisi nek začetnik.

In otroci radi jedo testenine in rižote in krompir in meso. Tako, da kar pogumno.
Default avatar
bossko je napisal/a:
E, moj Boško, bo treba guglat!

https://www.cookist.com
https://tasty.co

Jaz tu veliko idej poberem, sine pa kuha skoraj izključno po Gordonu, ki ima res okusne recepte, a niso ravno za otroški okus in vse se mu nekaj dolgo kuha, meni se to ne da, uživam pa, ko sin kuha :))
Default avatar
tetamici je napisal/a:
Ja tole je po moje najlažji način,....
Default avatar
Kulinarika je za začetek kar fajn. Ker imaš pod objavljenimi recepti tudi komentarje, s katerimi si dodatno pomagaš.
Default avatar
Ko sem se poročila in šla na svoje, nisem imela pojma o kuhanju. Imela sem Ivačičevo Kuharsko pratiko in se naučila prav vsega. Notri so opisani tudi najbolj enostavni recepti...
Par let nazaj sem jo kupila hčerki, verjetno je še v prodaji.
Default avatar
Tole knjigo si po mojem lahko sposodiš tudi v knjižnici - noter so vse otroške klasike (pire, pohanci, piščanec, bolonjska), preprosta peciva, solate in še cel kup drugih, tudi zdravih reči. Ter vzgojne ideje, kako navadit otroke, da jedo po bontonu, zdravo, umirjeno ... ter tudi sodelujejo pri kuhanju. Napisana je za popolne začetnike in vsebuje navodila za čisto osnovne reči (npr. kako skuhat krompir v oblicah). Ima tudi lepe fotografije in je otrokom všečna tudi vizuelno.

https://www.bukla.si/knjigarna/kulinari ... ezava.html
Boš videl - skupinsko kuhanje z otroki je lahko zelo zabavno in sproščujoče.
Default avatar
bossko je napisal/a:
Vprašaj strica Googla. :) Drugače pa imaš tudi postopke kako se kaj skuha na youtubu. Poglej kakšen tak kanal.
Default avatar
bossko je napisal/a:
Receptov imaš na internetu tudi dovolj. :)
Default avatar
Že to, da imaš voljo za kuhanje, je pozitivno.
Saj ti ni treba, da postaneš vrhunski mojster, nauči se pripraviti nekaj osnovnih jedi: juha, enolončnica, golaž, omake, zelenjava v taki in drugačni obliki, palačinke, pašta, polenta ipd.
Vse dobiš na guglu ali youtubu. Na youtubu ti tudi nazorno pokaže, kako se kaj pripravi.
Ko se naučiš najbolj osnovnih stvari, potem lahko svoje kuharsko znanje samo še dopolnjuješ. Srečno.
Default avatar
Ker pišeš, da si brezposeln, je fajn znat skuhat, ker kakorkoli obrneš, še zmeraj je ceneje, če si znaš pripravit obrok zase. Je pa res, da je packanje zahtevnejših jedi za enega precej mukotrpno početje, ker je nemalokrat težko izbrati ustrezno količino sestavin.
Nauči se pripraviti filano papriko, sedaj je sezona in paprike so poceni. Kupi jih toliko, da jih lahko pokonci kuhaš v najširši kozici, ki jo premoreš (ali jo greš v take namene kupiti). Pripraviš več paprik kot jih lahko poješ, ostale zamrzneš in imaš pripravljen obrok za naslednjič. Filano papriko običajno imajo radi tudi otroci. Enostavne za pripravo so tudi mesne kroglice v paradižnikovi omaki, otroci obožujejo. Če si car, se boš do zime specializiral v kuhinji že toliko, da ne bodo problem niti sarmice. Krasna hrana, primerna za zamrzovanje. Vsekakor glej, da na dneve, ko dobiš otroke, kuhaš in ne odmrzuješ. Otroci običajno obožujejo krompirjevo juho in palačinke. Sam zase lahko kombiniraš tudi z jedmi iz toploteke, predvsem pečen piščanec in rebra, ki rabijo dosti časa za pripravo in si zraven narediš mimogrede zelenjavno prilogo. Preiskusiš se lahko s kakšnim sladko-kislim piščancem, na spletu je precej dobrih receptov. Hitro in učinkovito.
Hrana ni tak problem, boš že. Tudi pranje in likanje. Problem je, ker si brez službe. Vzemi se v roke, poišči nekaj čimprej, da te ne potolče kakšna depresija ali depresivnemu stanju podobna motnja. Ne ostajaj za štirimi stenami. Ločitev človeka izmozga. Vse dobro.
Default avatar
Kakšno zaposlitev pa si imel?

Znaš spletne strani, HTML, CSS?


Kaj si končal?
Default avatar
bossko je napisal/a:
Pohvale, da se hoces sam navadit kuhat in da ne isces na silo ene zenske v ta namen, kot je bila tovrstna praksa vcasih.

Recepte imas na netu kot so ti ze svetovale, tecaja za kuhanje pa ne rabis, samo malo prakse in volje.