Forum.Over.Net

Starševski čvek

Davek od premoženja

Default avatar

anamarijaja

Sem lastnica stanovanja, ki ga oddajam že nekaj let. V skladu s 385. členom ZDavP-2 (Zavezanec za davek od premoženja mora vložiti napoved v 15 dneh od nastanka davčne obveznosti pri davčnem organu, kjer nepremičnina leži) sem pred nekaj leti vložila napoved za odmero davka od premoženja. Še vsako leto sem nato dobila položnico za plačila davka.
Letos pa položnice nisem dobila. Nikjer ne najdem, da bi morala kaj sama javiti oz. oddati ponovno vlogo. Je mogoče že kdo bil v podobni situaciji?

Ne gre se zato, da bi poskušala utajiti davke, ampak ker če bi res morala sama zaprosit za položnico, sem verjetno tako že zamudila rok in mi bodo še kakšno kazen dodali.
Default avatar

eh no

Pri samoprijavi (še pred uvedbo postopka) ni kazni.
Default avatar

tole tako

napoved vložiš, ko pridobiš nepremičnino, ne pa vsako leto posebej. dokler ne vložiš spremembe, ti mora država sama zaračunavat davek na premoženje, tako, kot NUSZ. za NUSZ tudi ne daješ vsako leto vloge

drugače je pri dohodkih, ki se letno spreminjajo. nepremičnina pa ne zraste v enem letu ali izpuhti

jaz še tudi menda nisem dobila za letos.
Default avatar

moralist

Ali ti govoriš na davek od premoženja ali na davek ki ga plačuješ od najemnin? Če misliš na onega od najemnin potem moraš sam oddati vlogo, če pa misliš na onega prvega pa dobiš že izračunanega od dursa.
Default avatar

davek bo odmerjen

Vsako leto do konca marca moraš oddati obrazec za odmero davka od premoženja, če oddajaš stanovanje. če tega letos nisi naredila, po tem ti ne morejo odmeriti davka, si pa v prekršku.

naredi samo prijavo in se boš kazni izognila - in to čim prej.
Default avatar

Kaj govoriš neumnosti

davek bo odmerjen je napisal/a:

Kaj pišeš neumnosti. Moralist ima prav. Poznamo 2 davka:

- davek od prejetih najemnin, napoved se odda do 28.2. za preteklo leto, odločbe so bile v začetku maja, rok za plačilo v juniju

- davek od premoženja - napoved se odda 1x, oz. se javijo spremembe, če sprememb ni, nič ne sporočaš, nato vsako leto Furs pošlje odločbo in plačilne naloge. Tudi jaz letos še nisem prejela. Kolikor se spomnim od lani, sem prejela nekje v drugi polovici septembra.


Brez panike.
Default avatar

tole tako

davek bo odmerjen je napisal/a:
emmm to je dohodnina od najemnine in se odda do konca februarja
davek na premoženje pa je nekaj drugega, napoved oddaš ob nakupu nepremicnine, potem pa ti mora drzava sama izdajat odlocbe vsako leto