Starševski čvek

Predolga menstruacija - zdravilna zelišča

Default avatar
A je tu katera, ki je imela predolgo menstruacijo? 12 dni in več?
Pri meni je še daljša. Cel kup ukrepov, tableti, mirena, operativni poseg, nobenega pravega učinka. Bila sem tudi pri kitajskem zdravniku pa je očitno bil samo mazač, ki pobira denar. Ne vem več kaj bi.

Je katera poskušala kaj z zdravilnimi zelišči? Rman, plahtica? In, če je, kako in kak je bil učinek?
Default avatar
Kar zacni piti plahtico pa preventivno jemlji zelezo. Pozanimaj se o kremi napro (sanolabor), ti lahko pomaga.
Default avatar
Vrni se nazaj h ginekologu. Mislim, da boš morala preiskusiti še kar nekaj hormonskih tablet, bodisi kontracepcijskih ali samo za uravnavanje hormonske slike, da bo tvoje telo našlo pravo hormonsko razmerje. Poskusiš lahko tudi z endokrinologom, vendar te mora tja napotiti ginekolog po tem, ko sta poskusila dovolj različnih terapij. Računaj na to, da od dneva, ko začneš s hormonsko terapijo in do prvih rezultatov ni prvi ali drugi ciklus, telo potrebuje več mesecev, da zbalansira novo stanje. Hormonskih tablet ne menjuj niti slučajno pod tremi ali štirimi meseci jemanja, ker ne delujejo, razen če bi se pojavili večji stranski učinki, kot so glavoboli, slabosti, bruhanja ipd. Sočasno zdravljenje z zelišči se pa posvetuj, ker nekatera precej vplivajo na delovanje hormonskih sprememb v telesu. Sama sem imela dolgotrajne menstrucije, pa se je z leti samo poštimalo, poskušala sem tudi z zdravljenjem s tableti, vendar sem bila takrat premalo vztrajna. Nato sem pogruntala, da menstruacije omejim tako, da prve štiri dni uporabljam izključno vložke, da se kri ne kopiči v meni, kasneje pa tampone, ki so krvavitev upočasnile. Jej veliko sočivja, opusti vse rdeče meso za vsaj pol leta. Hrana zelo vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu.
Default avatar
Moja zdravljenja in obiski pri ginekologu trajajo že leta in leta. ne mesece.
Default avatar
Hm.... Pa je to, da menstruacija predolgo traja edini problem ali imaš še kakšne druge težave? Moja menstruacija recimo že od nekdaj traja ok. 10 dni, a še nikoli nisem pomislila, da je to težava, imam pač daljšo. Če imaš vse dni zelo močno, lahko pride do pomanjkanja železa ali izčrpanosti, sicer pa ne vem, zakaj bi bila predolga menstruacija problematična? Jaz imam sicer železa vedno dovolj.

Torej najprej premisli, kako ta tvoja težava vpliva na tvoje življenje in kako vpliva na tvoje življenje ukvarjanje s težavo. Kitajski mazači ne bodo rešili nič, drugi mazači in alternative pa tudi ne. Morda pa samo taka si in moraš to sprejeti, tako kot imajo ene ženske popolnoma neredno menstruacijo, totalno neurejen ciklus. Nekatere se zaradi tega zdravijo, iščejo rešitve v hormonskih terapijah in podobno, druge pa to sprejemejo kot del sebe.

Če imaš poleg predolge menstruacije še kakšne druge težave, potem prsliši moj odgovor. V tem primeru je pravi naslov ginekolog, saj je predolga menstruacija le eden od siptomov nekega drugega vzroka. Če pa je to tvoja edina težava, pa se nehaj ukvarjati z njo, ker ti to povzroča samo stres in s tem lahko tudi druge zdravstvene težave. Iščeš rešitev za vsako ceno - to nikoli ni dobro, ker hitro pristaneš kot tarča raznih mazačev in tistih, ki te izmolzejo za denar. Pa če kupuješ plahtico ali neke preparate v lekarni. Vem, sem že bila na tvojem mestu zaradi ene druge težave, ki ji nismo in nismo mogli najti vzroka.
Default avatar
Brez zamere, amapk meni niti pod razno ni normalno, da je v mesecu več dni, ko krvavim kot tistih, ko ne krvavim.
Moje menstruacije so dolge 15 do 16 dni, ciklus pa je dolg 28 dni, včasih še krajši. Torej več kot pol dni v mesecu imam menstruacijo.
Default avatar
predolgamenstra je napisal/a:
Slisal sem, da redna spolna aktivnost znatno zmanjša dolzino ciklusa, saj se misice sprostijo in odprejo poti, zato je prehod mebstrualne krvi olajsan, kar ga znatno pospesi. Ce te zanimajo terapije, mi pisi na [email protected] sm z Lj. :)
Default avatar
predolgamenstra je napisal/a:
Zakaj to ni normalno? Je samo moteče ali ni normalno? Hčerka od moje prijateljice se je rodila s šestimi prsti na nogah, veliko ljudi ima med prsti plavalno kožico, poznam žensko, ki ji že celo življenje v prsih nastaja mleko in tudi priteče ven, pa še nikoli ni bila noseča. Takšne anomalije so normalne in jih sprejemamo, dokler niso moteče. Tebe predolga menstruacija moti, razumem, meni je vsak dan menstruacije moteč, a pač traja 10 dni in na to nimam vpliva. Kaj pa pravijo ginekologi? Ima tvoja mama tudi take menstruacije? Je imela kdaj kakšne druge ginekološke ali hormonske težave? Jih ima kdo drug v družini? Se kaj pogovarjaš s sorodnicami in prijateljicami o tem, kakšne menstruacije imajo one? Jaz se o tem kar veliko pogovarjam in so razlike zelo velike, zato je zame marsikaj normalno. Od tega, da menstruacije po par mesecev ni, do tega, da se dva ciklusa ponovita praktično z enkaj dnevnim razmikom narazen.

Tvoja odločitev je, ali boš to sprejela ali pa boš kar naprej pri zdravnikih, na hormonskih tabletah, operacijah, pripravkih in podobno. Če ginekologi sicer pravijo, da si zdrava in da s tabo ni nič narobe, potem bi bila jaz osebno vesela, da je temu tako, za predolgo menstruacijo se pa ne bi sekirala. Če pa te to tako mori, pa bo treba še naprej iskati vzroke pri ginekologih in drugih specialistih. Zato sem ti pa napisala, da se moraš vprašati, ali te bolj obremenjuje iskanje rešitve za težavo ali težava sama. Meni osebno bi bolj obremenjevalo prvo, ti pa sama veš. V vsakem primeru ti pa želim, da se vse uredi tako, da ti bo prav!

Pa rman kar pij, jaz ga velikokrat, pa ne zaradi menstruacije, ampak kar tako. Malo je grenak, zato dodaj čaju med. Za plahtico pa ne vem, kako je s pitjem čaja. Nekatera zelišča lahko v obliki poparkov piješ skoraj v neomejenih količinah - o tem vprašaj v lekarni, ti bodo znali najbolje svetovati. Če torej ne škoduje, poskusi, zakaj pa ne, a ne bodi razočarana, če ne bo pomagalo.
Default avatar
Adijo pamet no, da nekdo pravi, da je večji del meseca normalno krvaveti in da to ni problem.
Default avatar
Jaz sem po letih dolge in močne M končno zbrala pogum in pamet in šla na KT Yaz. Zdaj jo imam 3-4 dni, vsega skupaj zanemarljivo malo (2 dan ko je največ je za eno M skledico), drugače z dnevnimi vložki. Ne zamenjam nikdar več.
Kdor govori, da je 12-dnevna M normalna, naj se vpraša po pameti. Ko pomislim na svoje prejšne počutje in razpoloženje, me vse mine, sedaj sem kot "rožca" vse dni :)
Default avatar
Meni žal nobeni KT niso pomagali, so še podaljšali menstruacijo, da ne omenjam katastrofalnega počutja, glavobolov. POtem so ugotovili, da ne smem jemati KT. Operativni poseg tudi ni pomagal, odstranili so premalo endometrija. Mirena tudi ne pomaga, krvavitve so še daljše. Edino šibkejše pa so res. Prej sem najmočnejši tampon imela premočen do kraja prej kot v eni uri. Kar lilo je.
In ko mi ena reča, da so več kot polmesečne krvavitve normalne, se tudi jaz vprašam o zdravju v njeni glavi.
Default avatar
če ti to kaj pomaga: meni pitje rmana prvi dan menstruacije zelo koristi pri bolečinah, ne vem pa če pomaga tudi skrajševati menstruacijo
Default avatar
Škoda časa, tebi bo pa jako težko kaj pomagalo, ker se svojega stanja tako oklepaš, da niti ne vidiš, niti ne slišiš nič.
Ni normalno, marsikaj ni, pa se mora preživet. Napisala ti je ena dobronamerno, da sprejemaj to dejstvo, ne pa se obremenjuj, pa jo imaš za noro. Zakaj že? Ker tudi če to ni normalno, tvojemu telesu iz nekega razloga pač je.
Napisala sem manj mesa, rdečega po možnosti sploh ne, ignor. Katera vse je hrana, ki vpliva na izdatnost krvavitev
Napisala sem hormonske tablete oziroma terapijo, pa še edno goniš samo KT. Če izbrani ginekolog ni poskusil s progesteronom, ga vprašaj zakaj ne, ker kot je meni bilo povedano, je to povsem drugačen pristop zdravljenja kot je običajno uravnavanje ciklov s KT. Če ne sodeluje, zamenjaj ginekologa in/ali zahtevaj endokrinologa. S hormonskimi anomalijami se ukvarjajo le ti, nemalokrat da rezultate podrobna hormonska analiza. Vendar očitno tudi tvoj ginekolog ne prepoznava tvojih menstruacij kot neko izredno stanje, sicer bi, kot sama pišeš, po letih brezuspešnega ginekološkega zdravljenja, morala biti na endo že zdavnaj napotena. Seveda morajo biti pred tem izločene vse ginekološke anomalije, ti imaš pa endometriozo, če se ne motim. Kdaj si imela nazadnje opravljen UZ ali morda celo CT abdomna? Morda so prisotni tudi miomi, prijateljica jih je imela pri petindvajsetih razsejane po vsej maternici.... Skratka, ko nabijaš o KT, vidim, da nimaš pojma oziroma misliš, da že vse veš. Če boš hotela rešit to težavo, boš verjetno primorana skozi nek resen medicinski postopek. Obstajajo seveda tudi alternativni pristopi, vendar si se ti odločila, da ne deluje in da so šarlatani. Lajšanje težav z bachovimi kapljicami in čajčki je sicer dobrodošla podpora telesu, čudežev pa ne pričakuj.
Default avatar
predolgamenstra je napisal/a:
Če si končala z otroki, je opcija tudi strganje maternice. Ne vem, kako se temu strokovno reče, poglej pri Pušenjaku, ampak pri tem posegu ti nekako "postrgajo" maternico, da potem ni več nastajanja sluznice - nekaj takega, mogoče je tole malo narobe razloženo, ampak poanta je taka. Ne moreš pa potem več imeti otrok.

Tole z "normalno" M pol meseca pa imaš prav. Tudi če je to "normalen" razpon (v biološkem smislu), je za tistega, ki to živi, zelo nenormalno in zoprno. In to lahko reče le nekdo, ki je povsem neempatične in ki seveda ni nikoli preživaljal cele dni v tem, da dobesedno teče iz tebe.

Kar išči še naprej rešitev. Jaz bi magari probala različne KT. NIso vse enake in nimajo vse enakih učinkovin.
Default avatar
No, ženske imamo vpliv na svoj ciklus, in sicer s prehrano, načinom življenja, vnašanjem strupov, itd ... Na primer alkohol lahko zmede ciklus, premalo maščob v hrani pa absorpcijo nekaterih hormonov.

Pri tebi je očitno problem odebeljena sluznica, zato tudi imaš dolge in močne krvavitve. Na tanjšo sluznico lahko vsaj malo vplivaš s prehrano in vadbo. Nižji ITM in veliko gibanja ugodno vpliva na blažje krvavitve.

Predolga menstruacija je lahko tudi posledica težav s ščitnico, ostalo je ginekolog verjetno že izključil (policistični jajčniki, rak, težave s strjevanjem krvi).
Default avatar
Zamenjala sem že več ginekologov.
Ščitnica - imam hipotirozo, jemljem tablete.
Sedanji ginekolog in prejšnji, sta mi redno delal UZ, imam izredno zadebeljeno sluznico. Odstranili so mi polipe, miomov nimam, odstranili so tudi del endometrija.
Poskusili smo tudi s progesteronom - to pišem za tisto tam gor, ki se je priša tule usajat pa pojma nima.
Je pa pred prejšnja ginekologinja trdila, da je vse ok, čeprav je lilo iz mene, zato sem jo menjala in šele pri novem ginekologu se je začelo reševati zadeve, prvič sploh UZ.
Endometerize nimam, policistične jajčnike imam.
Default avatar
predolgamenstra je napisal/a:
Kako si s telesno težo? Imaš namen roditi?
Default avatar
predolgamenstra je napisal/a:
Jaz sem moski, pa vem, da se ne rece endometriza, temvec ENDOMETRIOZA! To pa postavi pod vprasaj tudi vse ostalo, kar si napisala, a konopljine smole pa se nisi poizkusila? Se ukvarjas kaj s sportom, si spolno aktivna, nimas prekomerne telesne mascobe? Ja to vse vpliva na cikel, najlazje je tecnarit, gledat v zrak in goltati tablete, se smilit samemu sebi.
Default avatar
Kaj se smesis je napisal/a:
No, ko si tako pameten in ko si me že prišel zasmehovat in zasliševat. Daj potem še napiši kakšne so tvoje, torej tvoje lastne izkušnje z menstruacijo in konopljino smolo. Ne tiste, ki si jih slišal na TV, ampak tvoje lastne.
Default avatar
kaj pa teža je napisal/a:
Telesna teža ok, športam veliko, roditi ne nameravam.