Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Sekundarna neplodnost?

Default avatar

aaasssdddffff

Spoštovani dr. Pušenjak,

Najprej res iskrena hvala za vašo strokovnost in izjemno pomoč ženskam v takšnih in drugačnim stiskah, res ste izjemni!

Zanima me, če se postavi diagnoza 'sekundarna neplodnost', tudi v primeru, da sem imela 2x blighted ovum? Prvič sem rodila pred tremi leti, zanosila hitro, nosečnost in porod OK. En teden po porodu sem imela abrazijo zaradi hudega vnetja - ostanki posteljice v maternici.

Drugič sem spet hitro zanosila, vendar je bil blighted ovum - tabletke, nato še abrazija.

Tretjič sem zanosila po več kot pol leta rednega poskušanja, vendar spet blighted ovum in še 2x abrazija. Po zadnji abraziji sem imela tudi histeroskopijo (vse OK) in test za antifosfolipidni sindrom, ki ni pokazal posebnosti.

Zdaj se spet trudiva zanosit, vendar po treh mesecih spet nič. Ciklusi so žal neredni, prejšnji je bil dolg 26 dni, pri tem ciklusu je pa 29. dan in še vedno nimam M (noseča žal nisem, sem testirala).

Je to sekundarna neplodnost, kljub temu da sem po prvem porodu še 2x zanosila, čeprav zelo neuspešno? V vaših odgovorih berem, da je sekundarna neplodnost pogosto posledica vnetja - jaz sem ga imela po porodu, je to lahko problem? Večkratni UZ ni pokazal posebnosti. Bi bilo smiselno naresti HSG? Bi bilo pametno, da partner opravi spermiogram, čeprav sem (teoretično) trikrat zanosila?

Za drugega otroka se zelo trudiva že več kot 2 leti, zato me že malo skrbi. Sigurno ima tudi psiha svoj vpliv, vendar je želja tako močna, da preprosto ne morem odmislit.

Res bi rada vedela, kaj še lahko storim za odpravo morebitnih težav na rodilih.

Še enkrat hvala iz srca in srčno upam, da vam bom kdaj to lahko povedala tudi v živo!
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,
blighted oovum je naključen pojav, ki je običajno posledica nesreče pri oploditvi, da bodisi v jajčno celico hkrati skočita dva spermija ali pa se polarno telesce pri ločitvi genetskega materiala v jajčni celici ne uspe odcepiti ter nastane triploidna nosečnost brez zarodka. Sicer takšna nosečnost seveda nima perspektive, ker zarodka ni, ni pa to oblika neplodnosti in tudi z vnetji rodil nima nobene zveze. O neplodnosti govorimo po definiciji šele, če znotraj enega leta paru pri rednih spolnih odnosih ne uspe zanositi, vi pa ste v teh 2 letih zanosili 2x, le izplen tega ni bil ustrezen. Že test za antifosfolipidni sindrom po BO je bil "kr neki", ker za to niti teoretično ne more biti odgovoren. Sicer brez HSG res ni mogoče ugotoviti, če imate jajcevoda prehodna ali ne, ampak tudi za to preiskavo za enkrat še ni jasne indikacije. Ta bi nastopila, če bi vam v enem letu ne uspelo več zanositi in če bi se ugotovilo, da sta jajcevoda zamašena, bi to bila "sekundarna neplodnost".
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak