Forum.Over.Net

Starševski čvek

Za Yo_ (glede kunca)

Default avatar

Snežko

Pozdravljena Yo_,

Ker sem zasledila da imaš kunca (če se ne motim), pa tudi iz prebranega sklepam, da se na splošno spoznaš na prehrano in vzrejo živali, bi te rada nekaj vprašala.
Dobili smo, namreč, kunca. Vem da jim je seno glavna hrana, zato sem mu kupila (zaenkrat) 1kg v Mr. Pet-u. Pa ga niti povoha ne (ne vem katera znamka, vrečke nimam več, preostanek sena sem uporabila za nastlat kletko). Za silo sem mu dala en kupček ki mi ga je prinesla soseda s kmetije, čeprav ga naj ne bi smel jesti, pa ga je kar pohrustal. Katera znamka je, po tvoje ok, pa da se dobi v fizični trgovini? Ali mora imeti posebej stranišče v kletki (tako kot muce) ali pač eno posodico in kaj je najboljše uporabiti za le to (pesek, žagovina, seno...)? Pa še to: ni mi jasno- ok seno mora biti vedno na razpolago v posodi za hrano, to razumem, ampak če mu nastlam tudi drugje po kletki s taistim senom, kako lahko potem pričakujem da bo jedel prav iz posode?
Saj vem da sem napisala brez glave in repa, zbrkano, če pa si me kljub temu razumela, lepo prosim za odgovor.
Hvala, lep pozdrav :-)
P.S. Star bi naj bil okrog 4 meseca, še ni kastriran, za pasmo pa ne vem- čisto beli je, modrooki, dolgodlaki in za moje pojme ima male uhlje, tehta pa nekje 1kg.
Default avatar

Nisem Yo

Nisem oseba, ki jo iščeš, sem pa že imela nekaj kuncev za hišne ljubljenčke. Kar se tiče prehrane je prav, da je uravnotežena. Ja, seno vsekakor, pri čemer ne vem zakaj bi bilo kupljeno boljše kot tisto naravno od sosede. Slednje se mi zdi še bolj primerno. Pa mogoče tudi posušena trava s kakšnega vrta, naši so jo imeli zelo radi. Če jo jeseni spraviš v primerne škatle traja celo zimo. Poleg tega pa še posebna, že pripravljena hrana za kunce, ki se dobi skoraj v vsaki trgovini med hrano za živali (briketi, semena ....), seveda pa tudi sveža zelenjava. In dovolj vode.

Glede stranišča .... pri nas se je v kletki najbolje obnesla kar velika trikotna posoda z mačjim peskom. Kunci so čiste živali in potrebo opravljajo na določenem mestu. Res je, da občasno pojedo svoje iztrebke, vendar je to normalno, celo zaželeno, saj še vedno vsebujejo hranilne snovi, ki jih potrebujejo.

Pa ne pozabi, da takšna žival potrebuje tudi nekaj gibanja izven kletke. Naši so hodili na "mačje stranišče" na hodniku, sicer pa so se prosto gibali po stanovanju. Seveda nadzorovano, da ne pregiznejo kakšnih kablov, strupenih rož itd.

Veliko veselja s tvojim kunčkom ti želim, v resnici so to kužki v malem za tiste, ki ne morejo ali nočejo imeti psa.
Default avatar

Yo_

Živjo,

imam 2 kunki, ja :) Povem ti lahko, kako se obnese pri meni;

Seno je obvezno in mora biti na voljo ves čas. Morda si kupila ali pregrobo, pretrdo seno ali pa celo nastilj. Poglej za kakšnim bolj "nežnim", saj se vidi čez vrečko - jaz kupujem bolj po videzu, različne znamke. Če sena vseeno noče jest, za nekaj časa odmakni drugo hrano. Brez sena boste imeli kmalu probleme z zobovjem! (seno "od kmeta" je lahko OK, v kolikor si prepričana, da ne uporabljajo gnojil, da ne vsebuje strupenih rastlin ipd.)
Ostala hrana: Ne krmi s semenskimi mešanicami oz. naj bodo zgolj občasen posladek, če že. Kupi brikete (jaz večinoma uporabljam Genesis). Zelenjava in sadje - uvajaj počasi, da se kunec navadi, vsako novo stvar postopoma, da vidiš, kaj mu ustreza. Kaj vse lahko daš, malo poguglaj ;)
Voda: Naj ima na razpolago dovolj sveže vode - spijejo je kar veliko glede na velikost ;)
WC: moji imata wc, v katerem imata lesne brikete (mačji wc brez vratc). Potrebo opravljata izključno v wc-ju, tako da nastilja kot takega ne uporabljam. Žagovina se preveč raznaša in prijema na dlako (ena od kunk ima daljšo dlako), seno ali stelja hitro zasmrdita. Če boš imela seno po celi kletki, bo kunec povsod jedel in zelo verjetno tudi povsod opravljal potrebo.

Glede kastracije se pozanimaj, pri sledečih (odvisno od kod si):

Ljubljana:
Ambulanta za ptice, kunce, glodalce in plazilce
Cesta v Mestni log 47, Ljubljana
•od ponedeljka do petka od 8:00 do 15:00
•sobota, nedelja in prazniki zaprto.
tel.: 01 4779 251

Grosuplje:
Veterinarska ambulanta GROSUPLJE (BUBA)
Rožna dolina 5, Grosuplje
Tel: 01/ 786 46 58
mail: [email protected]
pon.-pet.: 8:00-12:00
pon.-pet.: 16:00-19:00
sob.: 8:00-12:00
ned. in prazniki: zaprto

Muta: http://golob-veterina.si/si/

V primeru kakršnihkoli težav ti svetujem, da se obrneš na eno od zgornjih klinik in kunca ne voziš k veterinarjem, ki so lahko sicer super za pse, mačke ipd. Mnogi so na srečo toliko fer, da jih tudi sprejmejo ne. Nekateri pa celo jih in imaš lahko velik problem.

Če te še kaj zanima, vprašaj.
Default avatar

Yo_

A, še komentar na nekaj stvari nad mojim odgovorom;

Mačji pesek se pri nas ni obnesel, ker ga je ena od kunk jedla. S čimer bi si seveda hitro zabetonirala prebavni trakt.

In pa ja, seveda gibanje. Moji nista v kletki, ampak v ograjici (zagrajen del sobe, da imata več prostora). Seveda pa zelo radi tekata in skačeta naokoli, ko ju spustim. Pazit pa moraš, seveda, na kable, strupene rastline, tudi da od kod ne pade (moji znata marsikam v višino splezat, seveda pa kunec iz višine nikakor ne sme skakat ali past - so zelo fragilni).
Default avatar

Snežko

O hvala! Seveda nisem mislila da samo Yo_ lahko odpiše, hvala za vaš nasvet :-)
Za seno sem v dvomih ker vsaka trava naj ne bi bila primerna, oz. ene rastline so celo strupene za kunce, četudi posušene, jaz pa se na rastline ne spoznam. Kupila sem mu tudi eno mešanico semen in briketov, vendar mu tudi ne diši preveč. A zelenjavo mu lahko dajem brez skrbi, glede na njegovo starost? Ker povsod piše drugače. Zaenkrat sem mu dala samo košček jabolke, kot priboljšek.
Glede gibanja, pa brez skrbi, spuščen je praktično ves čas, prosto teka po stanovanju, edino v kuhinjo in kopalnico nima dostopa.
Default avatar

Motorola

Yo, bi te izkoristila še jaz z vprašanjem o kuncih; če lahko...
Nečakinja ima prav tako kunčico. Po moje je stara pribl. 1 leto. Najbrž natančno itak ne vedo, ker je niso vzeli od vzreditelja, pač pa v trgovini! :(
Je pa zelo muhasta živalica. Vsekakor ima raje moške kot ženske! V sestro se kar "zaleti", jo ugrizne.... z otroci je ok.
Opažajo, da vsake toliko časa postane nepredvidljiva, skoraj agresivna. "Markira" tudi po kavču. Sicer je sobno čista.
Sama sklepam, da je to najbrž v obdobju gonitve?! Sploh ker si je v tem, še posebej muhastem obdobju pred par tedni delala gnezdo in populila dlako.
Imaš morda izkušnje - bi s sterilizacijo omilili njeno vedenje?
Hvala za odgovor!!
Default avatar

Yo_

Snežko je napisal/a:
Zato jaz raje kupim v trgovini. Ker drugače pač ne vem ali je za zaupat ali ne + če ne drugega je dovolj že, da je seno npr. onesnaženo s kakšnimi pasjimi ali mačjimi iztrebki.
Snežko je napisal/a:
Tega ne kupuj več. Kupi brikete, kot sem ti zgoraj napisala, ki ne vsebujejo žitaric. Genesis, Bunny npr.
Snežko je napisal/a:
Začni z manjšimi količinami. Npr. za začetek z listom radiča ali solate (ne mehke), lahko nabereš malo trave ali regrata in mu ponudiš (če imaš kje možnost nabrati, da ni onesnaženo), ponudi vejico peteršilja, liste korenja, špinačo, ohrovt, malinove liste, baziliko itd. ... Vsako stvar ponudi posebej in v mali količini, opazuj iztrebke, če so OK, da ne pridelate kakšne driske. Ker iz trgovine sveže hrane najverjetneje ni navajen. Jabolka dajaj poredko. Raje ponudi npr. košček lubenice. Sadje vključi kot priboljšek šele kasneje, ko se na svežo hrano navadi.
Malo poglej še tukaj:
https://www.zvitorepka.si/clanekprehranakuncev
http://blog.veterinar-ka.net/2008/01/02/prehrana-kunca/
http://www.veterina-dravograd.si/prehra ... uncev.html
https://moji2zverini.wordpress.com/2013 ... ajo-kunci/
Default avatar

Yo_

Motorola je napisal/a:
Kunci na splošno znajo biti strašno muhasti, včasih tudi neprijazni in/ali teritorialni. Od mojih 2-eh je ena totalna zmrda (ni agresivna, je pa zamerljiva), druga pa je res priljudna, tako da so jo na veterini kar veseli, ko pride (ima žal deformacijo čeljusti, zaradi česar je tam stalni gost). Glede na tvoj opis bi vsekakor svetovala sterilizacijo. Ker vse, kar opisuješ je (lahko) posledica gonitve, morda celo navidezne brejosti ipd., kar pa pri kunkah zelo hitro lahko privede tudi do zdravstvenih težav.
http://www.zvc.si/storitve/12-male-ziva ... uncev.html
https://www.delo.si/zgodbe/nedeljskobra ... kunca.html
http://veterinabuba.si/2016/02/15/zakaj ... astracija/
Default avatar

Motorola

Yo_, iz srca hvala!!!!
Lep dan!
Default avatar

Snežko

Yo_ je napisal/a:
Yo_ najlepša hvala! Sva hkrati pisali... Ja, seno ki sem ga kupila je precej trdo, jaz pa, tele, sem mislila da je zato boljše za zobe.
Glede stranišča, sem tudi jaz imela nekaj takega v mislih, nisem pa vedela kaj naj dam noter. Torej, hvala :-) In seveda, imam celo kletko pokakano, tako kot si rekla da bo. Upam da ne bo prepozno, da mi ga bo še uspelo navaditi na WC.
Torej na poden v kletki oz. ograjici, ne daješ nič?
Za veterinarje vem, zato še ni kastriran (smo iz Maribora, on pa slabo prenaša vožnjo), v bistvu iščem neko pametno rešitev, ker v avtu resnično trpi... Tvoja sta oba kastrirana? Imaš kakšen predlog, kako bi mu omilila vožnjo, od straha pravijo, da lahko pogine?
Še enkrat hvala za vse informacije.
Lep pozdrav
Default avatar

Yo_

Hja, sej škodilo trše seno ne bi, samo vsekakor boljše posežt po malo mehkejšem, da ga le je. So moje iste, hehe.
Glede stranišča - mogoče za začetek daj samo plastično posodo brez pokrova in nad njo (jasli) seno. Tako bo avtomatično medtem, ko bo jedel seno, morda tudi opravljal potrebo. Drugače ga malo prestavljaj v wc, če boš videla, da bi šel na wc drugam. Ampak načeloma kar hitro pogruntajo.
V ogradi imata ponavadi kakšno brisačo za uležt se, pa poušterček, ena najrajši leži na plenični podlogi. Seno dajem kar v večjo kartonasto škatlo, včasih ležita tudi tam.
Kaj misliš s tem, da slabo prenaša vožnjo? Kako pa ste ga vozili, se je česa ustrašil? Jaz ju dam kar v mačji transporter, pa ni čisto nobenih težav. Sem ju pa na transporter navajala tako, da sem jima notri dala kakšen priboljšek, vratca pustila odprta, pa sta hodili not in ven. Potem sem za krajši čas transporter zaprla... Drugače ja, kunci lahko poginejo že samo od strahu.
Moja je ena sterilizirana, druga pa ne - starejša, še iz časov, ko se je o kuncih zelo malo osveščalo, zdaj pa veterinarji pravijo, da bi pri njeni starosti s posegom morda naredili več slabega kot dobrega glede na to, da nima nobenih težav.
Default avatar

Snežko

Yo_ je napisal/a:
Ok, vpojna podloga je super ideja, mehka pa enostavno se zamenja, če bi se nanjo polulal.
Vozila ga nisem jaz, temveč gospa ki nam ga je podarila. Sem pa bila zraven v avtu in ubošček je bil tako prestrašen, da se je celi tresel. Prevažala ga je, namreč, v škatli. Sem ga potem uzela k sebi in božala in se je malo umiril. Sva oba komaj čakala da prideva domov. Od tod tudi moja nevednost, saj nisem bila do konca pripravljena na njegov prihod. Ne rečem da so slabo skrbeli zanj, prej da so mu nevede delali škodo.
Zaenkrat še ne markira po stanovanju, kar mi je malo čudno, glede na starost (4 mesece). Kastracija je, koliko se mi je uspelo informirati, nujna, zaradi zdravstvenih razlogov?
Trudim se po najboljših močeh da bo le vse ok in da bo imel idealne, ali, vsaj, za začetek, sprejemljive pogoje za bivanje. Cartamo ga pa kadarkoli si zaželi (to pa je pogosto)
Default avatar

Yo_

Poskusi ga navadit na transporter. Večinoma ga dobro sprejmejo, če jih navajaš počasi (sem napisala zgoraj, kako sem ju jaz), saj ne vidijo hitrega premikanja ipd., če transporter prevažaš na sedežu npr. Seveda voziš počasi, da ga ne premetava. V transporter daj nekaj, da mu ne drsi. Lahko plenično podlogo, dekico, brisačo... Med vožnjo ne nabijaš težkometalne glasbe, seveda :)))))
Kastracija je zelo priporočljiva. Tako zaradi zdravstvenih, kot tudi vedenjskih razlogov, poglej na linke zgoraj. In pa, ker praviš, da imaš samčka, urin nekastriranih samcev ima zelo neprijeten vonj poleg vsega drugega.
Default avatar

Yo_

p.s. Tisti strah se po moje pri naslednjem prevozu ne bo niti občutil več. Glede na opis ga sploh ni ilo strah vožnje kot take, pač pa je od nekod bil pohopsan v škatlo, po možnosti je fino ven vse videl, ko se ga je nosilo in vozilo, potem neznani človek, ki ga vzame v naročje (načeloma tega zelo ne marajo - dvigovanja sploh ne) in je odreagiral kot je. Če poskusiš počasi s transporterjem, najbrž sploh ne bo nobenega problema, boš videla.
Default avatar

Snežko

Snežko je napisal/a:
Zdaj vidim, da si že pripepila link vezano za kastracijo. Bom upoštevala tvoj nasvet, hvala še enkrat. Lep pozdrav